Nesten ingen bruker Edge

Internet Explorer fortsatt tre ganger større enn Edge

Og lite tyder på noen bedring for Microsofts nye generasjon nettleser.

FRISTER IKKE: Bruken av nettleseren Edge fra Microsoft, daler raskt. Skjermdump:Dinside
FRISTER IKKE: Bruken av nettleseren Edge fra Microsoft, daler raskt. Skjermdump:Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Microsoft Edge er nettleseren som følger med Windows 10. Og selv om Windows 10 nå er i ferd med å bli verdens mest brukte PC-operativsystem, blir det færre og færre som bruker Edge.

Synker raskt

Og brukermassen forsvinner raskt, ifølge ferske tall fra analyseselskapet Netmarketshare. Bare fra september til oktober sank markedsandelen fra 5,15 prosent til 4,58 prosent. Det er en nedgang på 0,57 prosentpoeng på bare én måned.

Det er for øvrig andre måned på rad at Microsoft opplever en markant nedgang i antallet som bruker Edge. Fra august til september var nedgangen 0,51 prosentpoeng, ifølge Netmarketshare.

Internet Explorer fortsatt nummer 2

Til sammenligning hadde Internet Explorer, den gamle Microsoft-nettleseren som ikke har kommet i ny versjon siden 2013, en markedsandel på 15,09 prosent i oktober. Firefox ligger like bak, med 13,14 prosent.

GOOGLE-DOMINANS: Ifølge Netmarketshare er Google Chrome den desidert mest brukte nettleseren. Illustrasjon: Netmarketshare
GOOGLE-DOMINANS: Ifølge Netmarketshare er Google Chrome den desidert mest brukte nettleseren. Illustrasjon: Netmarketshare Vis mer

Dermed er den fortsatt den nest mest brukte nettleseren blant PC-brukerne, bak suverene Google Chrome, som klokker inn på 59,84 prosent markedsandel i oktober.

Ifølge tall fra et annet anerkjent analyseselskap, StatCounter, har Edge så lite som 4,43 prosent markedsandel i oktober, som er en liten økning fra de foregående månedene.

Avvikene i tallene skyldes at Statcounter måler hvilke nettlesere som besøker flest sider, mens Netmarketshare måler utbredelsen av dem. I begge tilfeller er uansett tallene nedslående lesning for Microsoft.

Også ifølge Statcounter er Chrome desidert størst, med Firefox på andreplass og Internet Explorer på tredje.

Anser den fortsatt fra å være uferdig?

Årsaken til svikt i brukermassen kan være flere - og fastgrodde nettvaner er kanskje den viktigste. Men teknonettstedet Techradar spekulerer i at en av årsakene er at Edge ble sluppet for tidlig, med svært begrenset funksjonalitet - noe som fortsatt kan være en oppfatning som sitter hos mange.

For eksempel var ikke støtte for utvidelser (plugins) på plass. Edge kom nylig i ny utgave, i den store Windows 10-oppdateringen Fall Creator's Update, og skal ifølge Microsoft nå være en langt mer moden nettleser enn ved lanseringen - med blant annet flere gode sikkerhetsfunksjoner. Støtte for utvidelser har vært på plass en god stund.

Hva mener du? Har Edge en sjanse mot konkurrentene? Ta diskusjonen i debattfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer