Internett over alt

22. november starter auksjonen om de lukkede Wimax-lisensene, som kan lappe hull i dagens ADSL-utbredelse.

Internett over alt
Publisert
Sist oppdatert

Wimax er navnet på en ny type trådløst nettverk, med svært god rekkevidde, inntil 50 km. Selv om hastigheten i teorien anslås til hele 75 mbit, avhenger den av mange faktorer – deriblant avstanden. Dersom avstanden er 50 km, vil hastigheten være omtrent 0, i hvert fall med dagens utstyr.

I Norge vil Wimax-teknologien (802.16) bli brukt av internettilbyderne for å gi tilgang til nettet på steder der det ikke er lønnsomt eller mulig å legge kabler. Først og fremst grisgrendte strøk, men etter hvert også langs veiene, på ferger, tog osv. En eller flere Wimax-rutere vil for eksempel kunne plasseres midt i en klynge med hus, og så kan hver husstand koble seg til denne ved å bruke en PC med et vanlig trådløst nettverkskort (WLAN).

Om to-tre år forventes det at bærbare PCer og andre mobile enheter, for eksempel lommedatamaskiner og mobiltelefoner, vil kunne kontakte wimax basestasjoner direkte. Da er du ikke lenger avhengig av WLAN og Wimax-ruter, og kan dermed bevege deg innenfor et langt større område. Da kan samtidig Wimax og ip-telefoni bli en direkte konkurrent til nye mobilteknologier, som 3G.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer