iOS og iPadOS 13.4 ute nå

Den store nyheten er at du kan bruke mus på iPad.

Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Apple har gjort iOS 13.4 og iPadOS 13.4 tilgjengelig for nedlasting.

Den desidert største nyhet i oppdateringen er støtte for mus og styreflater på iPad. Dette kommer samtidig med lanseringen av nye iPad Pro og det nye Magic Keyboard-tastaturet.

Mer PC enn noensinne

Oppmerksomme hoder husker kanskje at Apple introduserte mus-støtte med iPadOS 13.1 i fjor høst. Nå er den dog ikke lenger bare en tilgjengelighetsfunksjon, men en integrert del av operativsystemet.

Siden iPad-en ble lansert i 2019 har det pågått en debatt om hvorvidt den er en PC-erstatter, men det er kanskje først nå vi begynner å nærme oss denne realiteten.

Når du bruker mus eller styreflate på iPad-en, vil du se at markøren endrer utseende etter hva du holder den over - for så vidt på samme måte som datamaskinen. Men i motsetning til på PC-en, er markøren en runding, ikke en pil.

I tillegg til at du kan gjøre alle vanlige mus-oppgaver, kan du også gjøre iPad-spesifikke bevegelser for å bruke dock-linjen, kontrollsenteret, Slide Over-menyen og lignende.

Alle iPad-er som kan kjøre iPadOS 13.4 støtter funksjonen. Den vil kunne brukes med Magic Mouse, Magic Mouse 2, Magic Trackpad, Magic Trackpad 2 og Bluetooth- og USB-mus fra tredjeparter.

Å koble til en mus er gjort enkelt ved å gå til Innstillinger > Bluetooth og så pare enhetene sammen.

INNSTILLINGER: Du finner innstillingene for styreflate og mus under Innstillinger > Generelt. Her kan du for eksempel velge hvilken rulleretning du vil bruke. Skjermbilde: Kirsti Østvang
INNSTILLINGER: Du finner innstillingene for styreflate og mus under Innstillinger > Generelt. Her kan du for eksempel velge hvilken rulleretning du vil bruke. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Andre nyheter

Blant de øvrige nyhetene i iOS og iPadOS 13.4 finner vi mappedeling i iCloud Drive, som lar deg dele mapper med andre med en lenke, likt som Dropbox-brukere kan gjøre. Denne funksjonen skulle egentlig komme med iOS 13 i fjor, men har latt vente på seg.

Ellers har Apple fikset knappene i verktøylinjen i Mail-appen slik at du ikke lenger skal slette e-post ved en feiltakelse.

Også på plass er ni nye Memoji-klistremerker - om du er blant dem som faktisk bruker det (vil du skjule dem fra emoji-tastaturet, sjekk hvordan her).

Apple har også sluppet tilhørende oppdateringer til Apple TV, Mac og Apple Watch-brukere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer