Da Apple begynte med flere størrelser på iPhone, trodde mange av dagene var talte for den minste iPaden, iPad mini. Den hadde ikke blitt oppdatert siden september 2015, altså rundt 3,5 år, da Apple lanserte en ny utgave i mars.
Den hendigste iPad-en
Det viser seg likevel at det er mange som vil ha en mindre iPad. Den er med sine 7,9 tommer den perfekte kompanjongen både på jobb, hjemme og på reise.
På jobb fordi den gjør mindre ut av seg når du drar den opp på et møte. En laptop kan være mer forstyrrende, mobil likeså. Nå er det dessuten mulig å bruke Apple Pencil med iPad mini, så

Hjemme i sofaen har iPad alltid vært en favoritt. Man drar heller opp den fremfor den bærbare PC-en, og så er det mer behagelig å se på en større skjerm enn den lille mobilen. De resterende medlemmene i nåværende iPad-familie er kanskje bedre alternativer om du skal se på Netflix, men de er likevel litt mer i veien. iPad mini er ikke like vond å få i ansiktet om du sovner med den i senga ...
Tidligere har iPad mini også vært populær hos ungene, da er er lett å håndtere. Den veier faktisk bare drøye 300 gram.
På reise, og det kan være alt fra bussen i rushtida til en flytur, hvor man har lyst til å lese en bok eller se en film, er det så mye lettere med iPad mini enn de større modellene. Jo da, det er selvsagt enda enklere med mobilen, men av og til vil man ha litt større skjerm.
Det er i det hele tatt mye som taler til fordel for iPad mini med sine 7,9 tommer. Vi er store fans.
Ikke lenger den billigste
Nå skal det sies at mange har kjøpt iPad mini fordi den har vært den billigste iPaden - for eksempel til barna. Det er ikke tilfelle lenger.
I USA koster den fra 399 dollar, 3400 kroner. I Norge er den imidlertid en drøy tusenlapp dyrere, og starter på 4490 kroner for 64 GB-utgaven, og så må du ut med 5990 kroner for den med 256 GB lagringsplass. Skal du ha 4G i tillegg, er prisen henholdsvis 5990 og 7490 kroner.
Dermed er 9,7-tommer iPad per i dag det billigste Apple-nettbrettet med en startpris på 3490 kroner.
Samme gamle design
Selv om iPad mini er ny, er det ikke revolusjonerende mye nytt med femtegenerasjonsutgaven. Den har samme design som før, og mangler flere andre av finessene vi finner i de nye iPad Pro-modellene, blant annet:
- FaceID-ansiktsopplåsning
- USB-C-ladekontakt
- ProMotion-skjermteknologi
- Fire høyttalere

Gjør det noe? Antagelig ikke.

At den har god, gammel hjemknapp fremfor ansiktsopplåsning er ikke nødvendigvis en ulempe. Jeg vet ikke om det er en vanesak eller brukervennlighet, men jeg opplever det i mange tilfeller enklere å styre iPad-en med hjemknapp. For å ikke snakke om at jeg slipper å hjelpe 2-åringen med å sveipe opp fra bunnen av skjermen hver gang han er lei en app (som er cirka annethvert minutt).
Det eneste litt kjedelige er at når man først har hørt på høyttalerne i iPad Pro, som da har fire stykker som tilpasser lyden etter hvordan man holder nettbrettet, blir det litt veikt med de to høyttalerne i bunnen av iPad mini.


Like kraftig som nye iPad Air
iPad mini har samme spesifikasjoner som nye iPad Air på 10,5 tommer. Den har Apples A12 Bionic-brikke, som betyr at du får surfet, spilt, redigert bilder og brukt AR-apper på den uten problemer – den samme brikken som sitter i iPhone Xs/Xr-modellene. Merk for øvrig at denne er vesentlig kraftigere enn den som sitter i den rimeligste iPad-modellen, som forklarer at årets iPad mini er dyrere.
Apropos AR, Apple er veldig ivrige på nettopp det. AR står for Augmented Reality, på norsk kalles det «utvidet virkelighet». Altså der man kan bruke kamerasøkeren og så sette på 3D-objekter, på samme måte som når man fanger Pokémons og den virkelige verdenen vises i bakgrunnen på mobilskjermen. Eller i mitt fremste bruksområde: at jeg kan se hvor stor en pakke er i Posten-appen.

Apple viste oss det kommende Angry Birds AR-spillet, Isle of Pigs, hvor du skal skyte fugler på griser på ditt eget stuebord. Det er gøy, om enn bare for en liten stund.
Skjermen til iPad mini har såkalt Retina-oppløsning, altså er den skarp og fin. Den har også Apples True Tone-teknologi som gjør at den tilpasser fargetemperaturen etter lysforholdene, så du kan redusere det blå lyset.
Den har som ikke nevnt ProMotion-teknologien vi finner i iPad Pro-skjermene, som dobler oppfriskningen av skjermbildet til 120Hz, slik at alle bevegelser blir mer glidende. Vi kan ikke si at dette har slått oss som en mangel.
Én ting vi har lagt merke til er at det er et større mellomrom mellom glasset og skjermen på iPad mini enn for eksempel iPhone Xs Max. Ikke av noen praktisk betydning annet enn at iPad mini fremstår som litt mer gammeldags.
Ifølge Apple har iPad mini «opptil ti timers batteritid gjør at du kan bruke den hele dagen på én lading». Det kommer selvsagt an på bruksmønsteret, men det er full mulig å få til det. 1,5 døgn etter at vi ladet den sist, hadde vi 52 prosent igjen med en aktiv skjermtid på 1,5 time.
Kompatibel med «gamle» Apple Pencil
Alle iPad-modellene støtter nå Apples digitale penn. På grunn av designet, kan iPad mini bare brukte førstegenerasjon Apple Pencil, altså den du lader ved å plugge den i Lightning-kontakten. En av de merkeligste designvalgene fra Apple noensinne, men er du som meg, altså at du ikke kan tegne, vil du neppe måtte lade så ofte.

På iPad Pro-modellene lades Apple Pencil 2 trådløst ved at du fester den på siden av nettbrettet. Andregenerasjonsmodellen er derfor flat på en av sidene, noe som også gjør den litt bedre å holde over lang tid.
Apple Pencil 1 er likevel god å bruke. Rask og presis, og ikke minst trykkfølsom, slik at du for eksempel kan få tykkere strek jo hardere du trykker den på skjermen. Den kan også registrere vinkelen på pennen, slik at du for eksempel kan skravere som med en ekte blyant.
Skal du ha en Apple Pencil, må du imidlertid betale 999 kroner. Den følger altså ikke med på kjøpet.
Et litt billigere alternativ er Logitech Crayon, som du får for 749 kroner. Heller ingen ergonomisk drøm, da den er formet som en såkalt tømmerblyant, men den ruller i det minste ikke av bordet. Den er dessuten ikke trykkfølsom som Apple Pencil, så tykkelsen på streken er det samme uansett hvor hardt du trykker. Til skriving gjør ikke det noe. Men til illustrasjon, vil Apple Pencil være et bedre alternativ, da du får mer kontroll over streken din.


Å ta håndskrevne notater på et nettbrett virker kanskje litt bakvendt, men samtidig slipper du å drasse rundt med en skriveblokka i veska i tillegg. Det har etter hvert kommet mange gode apper til å ta alle slags mulige notater med. Med Notability kan du faktisk konvertere håndskrift til tekst, og det fungerer med norsk.

Personlig liker jeg å bruke fargeleggingsappen Recolor, og så bruker jeg Apple Pencil til å redigere bilder (for eksempel retusjere i Adobe Photoshop Express/Fix) i eller bare styre iPaden.
Konklusjon
iPad mini er tilbake, og det er på alle måter et hyggelig gjensyn. Nei, den er ikke ny på samme måte som iPad Pro er ny, men den byr på en flott skjerm og topp ytelse i en svært elegant innpakning.

iPad mini er rett og slett det beste kompakte nettbrettet - den lille størrelsen er definitivt den store styrken.
Prisen har økt med en tusenlapp, så det er ikke lenger det billigste nettbrettet til Apple.
Du kan velge mellom 64 eller 256 GB lagringsplass, og prisen er henholdsvis 4490 og 5990 for WiFi-utgaven og 5990 og 7490 for 4G-utgaven.
Apple kunne som vanlig ha kosta på seg litt mer lagringsplass i innstegsmodellen, men det er ikke sånn selskapet ruller.
Du finner Android-nettbrett i tilsvarende størrelse til lavere pris, men ingen av dem kan by på samme byggekvalitet, holdbarhet, gode ytelse og utvalg nettbrett-apper som Apple.
Testresultat
Apple iPad Mini (2019)
Liten og lett, pent design, bra skjerm, god batteritid, rask og enkel å bruke
Ingen store minuser