iPad-reklamen er ulovlig

Forbrukerombudet krever at Apple endrer markedsføringen av iPad og fjerner 4G-merkene.

ULOVLIG: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet mener det er ulovlig å markedsføre iPad 3 som et 4G-nettbrett, slik det gjøres på Apples nettsider.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Forbrukerombudet
ULOVLIG: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet mener det er ulovlig å markedsføre iPad 3 som et 4G-nettbrett, slik det gjøres på Apples nettsider. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Forbrukerombudet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apples nye iPad, ofte kalt iPad 3, kan brukes på 4G-nettverk i USA og Canada. Men ikke i Norge. Likevel står det flere steder i den norske markedsføringen av iPad at den har 4G.

Som DinSide tidligere har fortalt, har derfor Forbrukerombudet sett på saken. De mente reklamen kunne være villedende.

Les saken: Apple endrer markedsføringen - blir vurdert av Forbrukerombudet

Nå har Forbrukerombudet sendt et brev til Apple hvor de krever at reklamene endres. De mener nemlig markedsføringen er villedende.

Og dermed ulovlig.

"Forbrukerombudet ber om at Apple endrer markedsføringen rettet mot norske
forbrukere i tråd med det ovennevnte så snart som mulig, og senest innen
tirsdag 10. april 2012" skriver ombudet i brevet.

ENDRET NOE: Skjermdumpene er fra Apples norske nettsider, før og etter torsdag 15. mars. De fjernet 4G-merket fra noe av iPads markedsføring, men ikke alt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENDRET NOE: Skjermdumpene er fra Apples norske nettsider, før og etter torsdag 15. mars. De fjernet 4G-merket fra noe av iPads markedsføring, men ikke alt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Ikke god nok info

– Apple overdriver i sin markedsføring, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet til DinSide.

– Vi mener den gir inntrykk av at iPad kan brukes på 4G-nettverk, og de opplysningene som presiserer hvor den faktisk kan brukes på 4G-nettverk er ikke tydelig nok.

Forbrukerombudet krever derfor at reklamen tydelig sier fra at 4G ikke kan brukes i Norge.

– Markedsføringen er ulovlig slik den fremgår nå, understreker Bugten.

Vi har testet iPad 3: Derfor får det ikke terningkast seks

Fortsatt merket med 4G

iPad 3 markedsføres foreløpig kun på Apple egne nettsider i Norge. Og denne markedsføringen har endret seg flere ganger siden nettbrettet ble lansert.

– Hva tenker du om det?

– Dette er en sak som har fått mye oppmerksomhet i media, så det er vel på grunn av det at de har gjort noen endringer. Men det blir bare spekulasjoner, svarer Bugten.

Men den er ikke endret overalt: Det står fortsatt merket med 4G blant annet på nettbutikken til Apple.

FORTSATT GOD: Selv om ikke iPad leveres med 4G i Norge, er det et godt nettbrett, ifølge vår anmelder, som ga det terningkast fem.
FORTSATT GOD: Selv om ikke iPad leveres med 4G i Norge, er det et godt nettbrett, ifølge vår anmelder, som ga det terningkast fem. Vis mer


– Den kan brukes på 4G-nettverk i blant annet USA. Kan man ikke da hevde at iPad faktisk har 4G?

– Poenget er at markedsføringen har vært rettet mot norske forbrukere, og da må den handle om hva slags egenskaper nettbrettet har som forbrukerne kan nyttegjøre seg av i Norge. Har den egenskaper som kan brukes andre steder må de gjerne si det, men man kan ikke gi inntrykk av at disse egenskapene kan brukes her. Det er hele poenget, forteller fagdirektøren.

Taus Apple

Også forbrukerombudet i Australia har sendt samme krav til Apple, med samme argument: 4G kan ikke brukes av forbrukerne der, og dermed får heller ikke Apple lov til å reklamere med at iPad 3 har egenskapen.

DinSide har kontaktet Apple for å få deres reaksjon på kravet fra Forbrukerombudet. Foreløpig har vi ikke fått noe svar, og vi blir fortalt at det ikke er sikkert at vi får noe heller.

Ombudet frykter nå at dette ikke blir siste gang de opplever liknende brudd på markedsføringsloven. Etterhvert som flere produkter for 4G øker sjansen for at teknologien vil fungere kun for heldige utvalgte land. Og ikke nødvendigvis Norge.

– Det er litt av grunnen til at det er viktig å ta opp denne saken. Vi skal følge med på ny teknologi og hva som sies om den, avslutter Bugten.

KLARTEKST: I brevet krever Forbrukerombudet at Apple fjerner alle referanser til 4G.
KLARTEKST: I brevet krever Forbrukerombudet at Apple fjerner alle referanser til 4G. Vis mer


Dette reagerer de på

Her er noen av poengene fra Forbrukerombudets brev til Apple:

  • "Markedsføringen fokuseres det særlig på støtte for 4G LTE, og det benyttes blant
    annet i produktnavnet; “iPad med Wi/Fi + 4G” og i beskrivelsen av produktet; “utviklet med neste generasjon trådløs teknologi”. Støtte for 4G fremstår også som en av hovedbegrunnelsene for at dere markedsfører produktet med “lynraske trådløse forbindelser”."
  • "At den nye iPaden har støtte for 4G LTE har ingen betydning for en forbruker som har tenkt å bruke den i Norge, fordi han ikke kan dra nytte av dette her – kun som nevnt i enkelte nettverk i USA og Canada. Etter Forbrukerombudets vurdering er markedsføringen dermed egnet til å villede."
  • "Forbrukerombudet registrerer at det opplyses om begrensningene ved 4G LTE/støtten i en fotnote på Apples nettsider. Etter vår vurdering er imidlertid disse begrensningene skjult, eller i best fall svært dårlig opplyst. Grunnene til det er at opplysningene gis flere klikk inn i nettsiden, helt nederst på siden i svært liten font og med lys grå skriftstørrelse på hvit bakgrunn. Forbruker har også mulighet til å kjøpe produktet uten at han trenger å gå inn på siden hvor det opplyses om begrensningene."

Samleside: Nettbrett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer