iPhone som lommestudio

Fiolin eller loops - uansett hva du spiller finnes det noe smart til iPhone

iPhone som lommestudio
Publisert
Sist oppdatert

Lei av å lese om iPhone? Vi som har den er i hvertfall ikke lei, noe som skyldes at det dukker opp stadig nye programmer som gjør at bruksområdet utvider seg i retninger mange ikke hadde forestilt seg. iPhone er jo ikke en "telefon", det er en ny platform, en mini-datamaskin som "tilfeldigvis" også bruker GSM-nettet i forbindelse med ringe-programvaren...

Vi har skrevet en generell anbefaling av 12 gratis tilleggsprogrammer i denne artikkelen. Men det finnes mange programmer som bare koster noen tiere og andre som koster litt over en hundrelapp. Dette er summer som de fleste kan avse, og er det tilgjengelig og brukervennlig nok, så åpner man lommeboka.

Siden denne skribenten også er musiker er det noen programmer som har fanget interessen i større grad en andre. Det er forskjellige grunner til det, og underholdningsaspektet og nysgjerrigheten er ikke uvesentlige faktorer.

Hvilken låt er det?

Vi vet at også andre telefoner har muligheten, men til iPhone kan du laste ned forskjellige programmer som finner ut hvilken musikk som spilles på radioen, eller at du kan nynne/plystre melodien - eller snakke inn tittel eller artistnavn.

Midomi mobile - her fikk vi full klaff på første forsøk. Vi plystret "New York, New York" og etter noen sekunder kom det en lang liste over forskjellige versjoner av nettopp den låta. Senere forsøk på plystring var ikke like vellykkede, men mye traff. Du får uansett en lang liste over mulige alternativer som du kan sjekke selv ved å streame forslagene.

iPhone som lommestudio


Shazam fungerer bare med gjenkjenning av innspilt musikk, ikke nynning eller plystring. Sjansen for å få riktig treff på låter som spilles på radio er langt større. Her fikk vi mye større andel riktige svar i svært forskjellige musikksjangere, både instrumentale og med sang.

iPhone som lommestudio


Du kan så velge å kjøpe låta fra iTunes, eller se/høre den på YouTube. Veldig praktisk.

Og begge programmene er helt gratis.

Stemmeapparat

Spiller du gitar eller annet strengeinstrument er det praktisk med et stemmeapparat. Men det er ikke noe man går rundt med i lomma. Spanderer du 29 kroner kan du laste ned OmniTuner - et program som gjør iPhone til et stemmeapparat.

iPhone som lommestudio


Du kan velge standard visning med tonen representert med stor bokstav, oktav og fortegn, som strengemarkering eller som note på notelinjer. Vi sjekket vårt nystemte flygel og OmniTuner klarte nesten hele området. Det er like bra som stemmeapparater til mange hundre kroner.

iPhone som lommestudio


Øve opp gehøret?

Karajan Beginner er øvelser for begynnernivå. Det spilles av forskjellige intervaller, skalaer, akkorder, toner og tempo - og du svarer ved å velge med fingeren på en liste over alternativer.

Enkelt og greit, øvelse gjør mester.

Og gratis.

Beatmaker - et studio i lomma

Her kommer vi til et program av et helt annet kaliber. Det koster den svimlende sum av 109 kroner og kan overraskende mye. Vi hadde aldri forestilt oss at det skulle komme noe såpass omfattende til iPhone.

Beatmaker kan beskrives som en trommemaskin med 16 pads som utjør et kit. Til hver pad hører et sample som kan redigeres. Du kan laste inn ferdige kits eller lage dine egne med egne samples. For å hente inn disse må du sette opp en "server" som er en annen datamaskin på det trådløse nettverket ditt hvor programmet BeatPack kjører. Her velger du dine lydfiler. Disse kan du så hente inn i Beatmaker, bearbeide, og lagre på iPhone som ferdige kit.

Når du har samlet 16 lyder, som kan være alt fra ferdige loops, instrument-toner eller lydeffekter, så legger du inn disse i pattern-sequenserdelen. Hver pad har ett spor og du "fingermaler" på de slagene der lyden skal ligge.

iPhone som lommestudio


iPhone som lommestudio


Neste skritt er å legg opp patterns i rekkefølger, her har du 16 spor - ett til hver pad - og du bygger opp hele låta/arrangementet.

iPhone som lommestudio


iPhone som lommestudio


Med dette opplegget kan du lage alt fra rene trommefigurer til hele sanger, avhengig av hva slags samples du bruker og hvordan du organiserer disse.

Til slutt kan du legge på effekter, som synkronisert delay, EQ og bit-crusher og eksportere hele låta som lydfil med Beatpack over det trådløse nettverket.

iPhone som lommestudio


Mer info, brukermanual og flere skjermbilder finner du her

Mer kommer

Vi har hørt rykter om at flere utviklere av proffe lydverktøy har ting på gang til iPhone, vi følger med og rapporterer etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer