iPod uten iTunes

TIPS: Slik overfører du musikk til og fra iPoden din uten å installere noe som helst.

Publisert
Sist oppdatert
Vi har selv opplevd å ha mer enn 5.000 sanger på iPoden som tilsynelatende plutselig hadde forlatt åstedet.


Som du sikkert har fått med deg er kopibeskyttet musikk (DRM) i ferd med å gå over i historien som et relativt mislykket prosjekt. Amazon selger nå ubeskyttede MP3-filer i USA fra alle de store plateselskapene, og det er bare et tidsspørsmål før også vi her på bjerget kan glede oss over det samme.

Nye spillere er dessuten oftere og oftere løsrevet fra spesielle programmer og operativsystemer, der musikken enkelt kan overføres til og fra spilleren ved hjelp av dra & slipp i en filbehandler - på hvilken som helst PC/Mac. Sonys nye NWZ-serie og Zen-spilleren fra Creative er gode eksempler på dette.

Begrensninger

iPod uten iTunes


Den desidert mest solgte familien med lommespillere, Apple iPod, følger imidlertid "gammel modell", og er i utgangspunktet uløselig knyttet til programvaren iTunes når musikken skal overføres til spilleren. Det er heller ikke mulig å kopiere musikk fra iPoden til PCen uten videre.

Apple har naturligvis gode grunner til å gjøre nettopp dette, siden iTunes igjen er knyttet til musikkhandelsløsningen iTunes Store. Apple sørger både for maskinvaren og innholdet til den, og har hatt stor suksess med sin forretningsmodell.

Det finnes imidlertid en del tredjepartsprogrammer som "frigjør" iPoden fra iTunes dersom du av forskjellige grunner ikke skulle ønske å bruke iTunes. En av grunnene kan være at du ikke har muligheten til å installere iTunes på PCen du disponerer, en annen kan være at du ønsker muligheten til å overføre musikk fra iPoden til PCen, noe iTunes ikke uten videre åpner for.

Smart alternativ

Det er her gratisprogrammet Sharepod kommer inn i bildet. Programmet krever ikke installasjon, det holder å kopiere programmet via Windows Utforsker til en mappe på iPoden, og kjøre sharepod.exe derfra.

Sharepod sørger for dra & slipp-funksjonalitet til og fra iPoden din.
Sharepod sørger for dra & slipp-funksjonalitet til og fra iPoden din. Vis mer


Grensesnittet er svært oversiktlig og brukervennlig. Hovedvinduet viser listen over musikkfiler, og du kan enkelt endre tagger, slette eller kopiere dem. Til venstre for hovedvinduet kan du velge å vise spillelistene (du kan også opprette flere), en søkeboks eller det innebygde avspillingsprogrammet.

Ønsker du å overføre musikk fra PCen til iPoden og vice versa, er det bare å dra filer og mapper fra Utforsker til hovedvinduet i Sharepod, eller omvendt. Enklere kan det ikke få blitt. Du kan også overføre kompatible videofiler på denne måten, hvis iPoden din støtter videoavspilling.

Å kopiere musikken fra iPoden til PCen din blir en lek med Sharepod. Her definerer vi hvordan filene skal organiseres og navngis.
Å kopiere musikken fra iPoden til PCen din blir en lek med Sharepod. Her definerer vi hvordan filene skal organiseres og navngis. Vis mer


Hvis iPod-databasen blir korrupt, kan en tidligere versjon gjenopprettes gjennom restore-funksjonen.
Hvis iPod-databasen blir korrupt, kan en tidligere versjon gjenopprettes gjennom restore-funksjonen. Vis mer


Vær varsom

Det er imidlertid greit å være klar over at å bruke flere forskjellige programmer for å administrere innholdet på iPoden, kan være problematisk, og kan i verste fall føre til at innholdsdatabasen blir korrupt. Vi har selv opplevd å ha mer enn 5.000 sanger på iPoden som tilsynelatende plutselig hadde forlatt åstedet. Kjedelig nok. Kombinasjonen iTunes/Sharepod har imidlertid fungert smertefritt for oss, med vår iPod Classic 160 GB og siste generasjon iPod Nano 8 GB.

Sharepod har dessuten en innebygd backupløsning for bibliotek-databasen. Denne kan gjenopprettes til iPoden dersom du skulle oppleve problemer.

Sharepod er helt gratis, og kan lastes ned fra denne siden. Der finner du også en dypere innføring i bruken av programmet. Og hvis du ikke fikk det med deg, Sharepod er et Windows-program.

Andre programmer som kan erstatte iTunes:
MediaMonkey
Anapod Explorer

Har du flere forslag til iTunes-erstattere? Bruk debatten under!

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer