IsoPuzzle redder CD-platene

Det er bittert når CD-plata er blitt full av riper, men hvem sier at hele plata trenger å være ødelagt?

Publisert
Sist oppdatert

Om du har småbarn eller bare er uforsiktig selv; CD- og DVD-platene lar seg lett ødelegge.

Det har du sikkert opplevd mer enn en gang - en ripe eller ti gjør at plata plutselig ikke vil leses lenger, og så blir du nødt til å kjøpe albumet, filmen eller spillet på nytt.

Kanskje er det enda verre - DVD-plata med alle bildene du fikk med deg hjem etter å ha besøkt fetteren din i Australia, dokumentene du hadde brent ut som ferielektyre før du dro fra jobb sist fredag, eller, Gud forby, backup-plata du glemte å legge bort?

Uansett - en ripete CD lar seg vanskelig lese, men det betyr ikke at alt er tapt.

To ting du ikke bør gi barna til jul: CD-plater og sprittusj.
To ting du ikke bør gi barna til jul: CD-plater og sprittusj.
Vis mer


>> Les også: Enkel og effektiv DVD-backup

Det er alltid noe som kan leses

Med mindre du har kokt plata i mikrobølgeovnen eller brukt den som skateboard, er det sannsynligvis noe som kan leses fra den, og nettopp det er tanken bak IsoPuzzle.

Mens andre programmer og spillere gir tapt etter noen sekunder, sørger IsoPuzzle for å gå igjennom hele plata og finne ut hva som kan reddes ut og ikke.

Gode sektorer legges i en såkalt ISO-fil, som enkelt kan forklares som en stor fil som representerer en CD-plata eller DVD-plate. Slike filer kan leses av mange programmer, inkludert det populære brenneprogrammet Nero, eller fildelernes favoritt; Daemon Tools.

IsoPuzzle redder CD-platene


Dersom IsoPuzzle snubler over en sektor som ikke kan leses, skriver den en "falsk" sektor til ISO-fila, og du kan la programmet prøve så lenge du måtte ønske. På bildet har jeg for eksempel satt den til å prøve i ti timer og slå av maskinen når den er ferdig.

Og uansett: ISO-fila vil bli lesbar når programmet har trukket ut det det klarer fra CD-plata.

>> Les også: Hva er best til backup?

Programmet lager derfor en .flg-fil som inneholder en liste over hvilke filer som lot seg redde og hvilke som ikke lot seg redde. Avhengig av hvor ripete plata di var i utgangspunktet, kan du med andre ord kanskje redde mye av innholdet allikevel. Du kan brenne ut ISO-fila eller sette den som et virtuelt drev på PCen din, slik at du enkelt kan kopiere ut filene som er markert som friske i .flg-fila.

Et smart ekstratriks er da å prøve programmet på flere maskiner. Ofte er det slik at noen drev klarer å lese fil A, men ikke fil B, og omvendt hos et annet drev.

IsoPuzzle er gratis og lastes ned herfra.

Oppdatert: Hvis den offisielle hjemmesiden er nede, kan du heller prøve Softpedia.

(Artikkelen ble første gang publisert september 2007)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer