iTunes lansert i Norge

Verdens mest populære nettbutikk for nedlastbar musikk åpnet i Norge i natt.

Publisert
Sist oppdatert

Så har altså Apple åpnet dørene til sitt gigantiske iTunes musikkarkiv, som består av mer enn én million nedlastbare musikkfiler. I USA har prisen ligget på 99 cent pr låt (ca 6 kroner), mens prisen i Norge blir normalt 8 kroner pr låt og 80 kroner pr album. Da vi forsøkte tjenesten tirsdag morgen, var det mange album som var priset til 8,91 kroner, men da vi prøvde å kjøpe disse, fikk vi en melding om at prisen var i endring og beskjed om å prøve igjen senere.

I følge VG vil norske Phonofile sørge for å fylle på med norsk musikk, totalt ca 35.000 låter. Allerede nå ser det ut til at mye norsk er på plass, inkludert Thomas Dybdahl, Bertine Zetlitz, Anneli Drecker, Sondre Lerche og Turboneger.

Ny iTunes med video-støtte

iTunes åpner samtidig i Danmark, Sverige og Sveits, og i følge IT-avisen med eksklusive låter fra Kent, Stereophonics og The Cardigans. Den nye versjonen av klientprogrammet, iTunes 4.8, støtter også video. Ved kjøp av musikk fra enkelte artister, kan man også laste ned en tilhørende musikkvideo. Det spekuleres nå i om neste generasjon iPod-avspiller også kan vise video.

iTunes lansert i NorgeOptimistene hadde forventet at butikken skulle åpne dørene allerede mot slutten av fjoråret, men slik gikk det altså ikke.

Fra før har blant annet MSN Music åpnet norsk "filial", men foreløpig er plateutvalget der begrenset. iTunes Music Store har mer enn en million sanger i arkivene sine, i tillegg til over 9.000 lydbøker. Butikken leverer musikk fra alle de store plateselskapene, i tillegg til rundt 400 uavhengige mindre selskaper.

Norsk programvare

Filene du kjøper får etternavn .m4p, og kan spilles gjennom iTunes-avspilleren på PC/Mac, eller de populære iPod-lommespillerne. Og selv om norsk versjon av programvaren har vært tilgjengelig lenge, har norske brukere måttet nøye seg med å høre 30-sekunders klipp av musikken i butikken.

Den norske iTunes-jukeboksen kan lastes ned fra denne siden.

Les også omtalen i vårt søstermagasin IT-avisen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer