Jamendo - elegant musikkportal

Dersom Topp 20 gir deg alt du trenger av musikk trenger du egentlig ikke lese denne artikkelen.

Publisert
Sist oppdatert
...litt foran de fleste andre


Joda, vi er jo av og til innom helt gratis musikk på Internett, og da mener vi selvfølgelig ikke sånt som vi finner mye av når vi bruker fildelingsprogrammer som FrostWire.

Da vi skrev om gratis musikk sist ble vi faktisk tipset om ogg.jamendo.com, og vi tipper dette nettstedet hadde fått større oppmerksomhet dersom det hadde kommet klart frem at musikken her er tilgjengelig på MP3 i tillegg til det langt mindre vanlige Ogg Vorbis-formatet.

Vi har nå endelig fått sett nærmere på Jamendo, og funnet ut at det er vel verd sin egen lille omtale.

Fylt med gratis musikk

Jamendo ble startet allerede i 2005 og er på ingen måte unik, det finnes flere nettsteder som tilbyr musikk fra relativt ukjente artister. Vi kan for eksempel nevne det norske NRK Urørt, men hos Jamendo drukner du ikke på samme måte i elendig materiale - selv om vi også her kan snuble over tvilsom gutteromsproduksjon.

Det også mer enn bare kvaliteten som i våre øyne setter Jamendo litt foran de fleste andre.

Jamendo - elegant musikkportal


For det første er sidene oversiktlige, og det er på tross av godt over 6.000 album er det enkelt å navigere og finne frem. Et stikkordsystem gjør det mulig å finne musikk du er interessert i.

Det andre er all musikk kan streames direkte, og det med akseptabel kvalitet. Du slipper altså å laste ned en sang eller album for å finne ut om dette er noe for deg - den innebygde spilleren lar deg vite det på noen få sekunder.

Det siste vi nevner her er brukermassen. Jamendo har godt over 200.000 registrerte brukere, og nettstedet er lagt opp slik at det er enkelt å gi tilbakemeldinger og karakterer på album. Det har ført til at de aller fleste albumene er "anmeldt" av brukerne, ja noen har fått mange hundre tilbakemeldinger. Og det at album kan sorteres på popularitet hjelper deg da langt på vei mot å finne god musikk.

Registrerte brukere kan også lage spillelister, og det å lytte på andres spillelister kan også være en god måte å finne ny musikk på.

Jamendo - elegant musikkportalRegistrerer du deg kan du også sette deg opp som fan av artistene, gi vennestatus til andre brukere osv.

Mye fra Europa

Jamendo drives fra et kontor i Luxembourg, og det merkes på at nettsiden har to "offisielle" språk: engelsk og fransk. Europeiske artister er også noe vi finner spesielt mye av på Jamendo - musikk fra Frankrike, Spania, Tyskland og Øst-Europa er altså godt representert, men du finner da også ellers artister fra hele verden - inkludert Norge.

Også mange av brukerne er europeiske, så ikke bli forundret over at mange av anmeldelsene er skrevet på fransk...

Når det gjelder selve musikken finner vi alt fra punk og metal til jazz og klassisk, men det er innen en eller annen form for elektronisk musikk at du finner aller mest.

Musikkprosjektet //www.jamendo.com/en/artist/tryad">t r y^d har nå fått fått sin gode dose med fortjent publisitet.
Musikkprosjektet t r y^d har nå fått fått sin gode dose med fortjent publisitet. Vis mer


Så hva med artisten?

Det er altså artistene selv som har lagt ut de - i skrivende stund - 6.300 albumene vi finner på Jamendo. Det kan selvfølgelig virke merkelig at artistene lar sin musikk bli lovlig spredt uten å kreve penger for det direkte, men det betyr på ingen måte at de ikke får noe igjen for det. De får selvfølgelig sårt tiltrengt publisitet ved at musikken spres, og ikke minst tilbakemeldinger fra brukerne av nettstedet.

I tillegg står de artistisk sett helt fritt til å jobbe som de vil og med hva de vil. Platebransjen har jo en tendens til å vektlegge profitt foran kunsteriske friheter, noe en god del kontraktbundne artister nok har merket.

Når det gjelder direkte inntekter så er det mulig å donere penger direkte til artistene, og de kan også få deler av Jamendos reklameinntekter om de ønsker det.

Ingen hake

"There is no such thing as a free lunch" heter det, men akkurat når det gjelder Jamendo så kommer vi ganske så nærme. All musikk er lagt ut med en Creative Commons-lisens, noe som betyr at samtlige låter er fritt tilgjengelig for å lytte til, laste ned og spre videre for personlig bruk.

Når det gjelder kommersiell bruk og gjenbruk av musikken varierer dette (det finnes forskjellige Creative Commons-lisenser), så du er nødt til å lese den medfølgende lisensen dersom du skulle ha planer om bruk utenom det som er normalt.

Men for oss vanlige lyttere er det altså fritt fram. Som nevnt kan musikken streames direkte, men å laste ned musikken gir deg langt bedre kvalitet. Filene finnes i MP3 og Ogg Vorbis-format, er DRM-frie og kan lastes ned over gjennom nettleseren eller via BitTorrent.

Det er egentlig bare å klikke seg inn på www.jamendo.com og begynne å lytte.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer