Justér høyreklikk-menyen

Et høyreklikk med musen er et nyttig verktøy i Windows. Vi viser deg hvordan du kan endre menyvalgene i høyreklikk-menyen.

Justér høyreklikk-menyen
Publisert
Sist oppdatert

Musens høyreklikk er som mange vet et ganske nyttig verktøy, men de færreste er nok klar over at det går an å legge til eller slette menyvalg i høyreklikkmenyen. Dette er mulig med et tredjepartsprogram eller ved å redigere direkte i registeret.

Tredjepartsprogram

Med shareware-programmet Tweaki...for Power Users kan du gjøre ganske mange innstillinger i Windows, blant annet lage din egen høyreklikkmeny. På nettsiden jermar.com finner du en liste over mulighetene. Programmet krever Windows 95, 98, ME, NT, 2000 eller XP. Det koster 19.99 dollar, men du kan laste ned gratis prøveversjon.

Litt om registerredigering

Programmet regedit kan brukes til å endre innstillinger i Windows, men det kan være farlig å bruke programmet fordi endringene trer i kraft umiddelbart, uten angremulighet. Regedit anbefales derfor kun for brukere som har erfaring med registerredigering.

Programmet regedit startes via Start-menyen og Kjør... Skriv inn regedit i vinduet og klikk på OK for å kjøre programmet:

Justér høyreklikk-menyen


Før du gjør noen som helst endringer i registeret, kan det være lurt å ta sikkerhetskopi av hele registeret eller enkelte deler av det. En slik kopi kan du gjenopprette senere, i tilfelle noe går galt. Du kan ta sikkerhetskopi ved å klikke på menyvalget Fil og Eksporter... i regedit-programmet, gi kopien et vilkårlig filnavn og lagre sikkerhetskopien som registreringsfil (.reg).

Justér høyreklikk-menyen


Nederst i Eksporter-dialogboksen kan du velge om du ønsker å ta kopi av hele registeret eller kun den register-grenen du har klikket på.

Ønsker du å gjenopprette en sikkerhetskopi av registeret, velger du Importer i stedet for Eksporter via menyvalget Fil.

Legg til Kopier til... og Flytt til...

Du kan legge til to nye valgmuligheter i høyreklikkmenyen, slik at det er enklere å kopiere eller flytte filer eller mapper i Utforsker.

Kjør programmmet regedit og bla deg frem til følgende registergren:

HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers

Du skal venstreklikke på grenen ContextMenuHandlers i venstre vinduet og deretter høyreklikke inne i høyrevinduet, og opprette nye undernøklene "Kopier til" og "Flytt til".

Høyreklikk på nøkkelen "Kopier til" og skriv inn følgende verdi:

{C2FBB630-2971-11d1-A18C-00C04FD75D13}

Høyreklikk på nøkkelen "Flytt til" og skriv inn følgende verdi:

{C2FBB631-2971-11d1-A18C-00C04FD75D13}

Endringene skal ses umiddelbart.

Når du høyreklikker på en mappe eller en fil i Utforsker, skal du se to nye valgmuligheter i høyreklikkmenyen: Flytt til... og Kopier til...

Fjern høyreklikkvalg

Du kan fjerne et valg fra høyreklikkmenyen ved å fjerne enkelte nøkler i registeret. Vi anbefaler at du først skriver ned navnet på det menyvalget du ønsker å fjerne, slik at du reduserer sjansen for at du fjerner feil nøkkel!

Bla deg frem til følgende grener i registeret:

HKEY_CLASSES_ROOT\file
HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell
HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell

Høyreklikk på nøklene du ønsker å fjerne og venstreklikk på slett. Igjen, pass på at du sletter riktige nøkler! Du får i utgangspunktet ikke angremulighet, med mindre du har tatt sikkerhetskopi av registeret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer