Kalibrering gir bedre resultater

For å kalibrere hjemmeutstyret ditt er det best med skikkelig kalibreringsutstyr, men ditt eget øye kan også bidra til bedre resultater.

Publisert
Sist oppdatert

Som nevnt på den forrige siden: Er skjerm og skriver kalibrert riktig, kan du med meget god nøyaktighet se på skjermen hva du er i ferd med å skrive ut. Det beste er naturligvis å kjøpe ordentlig kalibreringsutstyr, og prisen er ikke avskrekkende selv om det fort blir et par tusenlapper. Blant de mest anerkjente kalibreringsanretningene til skjermer innenfor en overkommelig prisramme er ColorEyes display, Monaco Optix XR Pro og GretagMacBeth Eye-one display 2, som alle koster fra 1500-2000 norske kroner. Som vi også antydet på forrige side, er billige LCD-skjermer ikke av god nok kvalitet til at kalibreringen blir like effektiv – hva slags vinkel du betrakter skjermen fra har nemlig stor innvirkning på fargene, og det er også større forskjell mellom en nylig påslått skjerm og en som har stått på en halvtime.

Kalibrering for hånd

Du kan kalibrere skjermen ”for hånd”; for eksempel med verktøyet Adobe Gamma, som følger med Photoshop. Følg instruksene for å lage en profil tilpasset skjermen din. Det skal nevnes at den nok ikke vil være helt korrekt, siden øyet ditt vil bli lurt av lyset i omgivelsene, i tillegg til at du ikke vil være i stand til å skille godt nok, men det er sannsynligvis bedre enn ikke å kalibrere i det hele tatt. Det mest oppsiktsvekkende vil sannsynligvis være når du justerer fargetemperaturen på skjermen – de fleste skjermer kommer med en temperatur på over 9000 grader Kelvin, som ikke er fargenøytralt, men heller mot blått. Prøv deg frem til der du opplever hvitt som mest nøytralt; sannsynligvis mellom 5.000K og 6.500K. Med en kalibrert skjerm og tilhørende skjermprofil, er du klar til neste steg. Åpne Photoshop og bildet du ønsker å skrive ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer