KALQ - raskere tastatur for berøringsskjermer

Glem QWERTY, denne metoden er mye kjappere.

TOMMELTASTING: Å skrive med tomlene på et nettbrett går ikke alltid like fort. Med KALQ-tastaturet skal det imidlertid bli fart på sakene.  Foto: Max-Planck-Institut Informatik
TOMMELTASTING: Å skrive med tomlene på et nettbrett går ikke alltid like fort. Med KALQ-tastaturet skal det imidlertid bli fart på sakene. Foto: Max-Planck-Institut Informatik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste klarer helt fint å skrive på det virtuelle tastaturet til nettbrett, men spesielt effektivt er det ikke.

Spesielt når man holder brettet med begge hendene kan det gå tregt, for da har man kun tomlene tilgjengelig. Har man små tomler, kan det fort bli vanskelig å rekke over tastene fort nok.

På nettbrett kan man som regel splitte opp tastaturet, men da kan jo tastene bli for små igjen. Og så blir det kanskje en utfordring å skrive like kjapt uten å måtte tenke på hvor tastene er. Hvilken side var det «H» og «J» var på igjen ...

Tastaturer i dag bruker vanligvis det såkalte QWERTY-oppsettet, som stammer fra helt tilbake på 1800-tallet. Navnet kommer av de seks første bokstavene på den øvre raden med taster. QWERTY er noe de fleste av oss er godt vant med, og det virker kanskje utenkelig å skulle begynne å bruke noe annet.

SAMLESIDE:

Tastatur

Minuum - tastaturet på bare en linje

Minuum er tastaturet som tar opp mindre plass på skjermen. Kommer snart til Android.
Minuum er tastaturet som tar opp mindre plass på skjermen. Kommer snart til Android. Vis mer


Men det kan hende det må til, i hvert fall om man ønsker å bli mer effektiv når man skriver på en berøringsskjerm. Og det blir jo bare mer og mer vanlig. Heldigvis skjer det ut til å skje ting på dette området i tiden som kommer.

Vi har allerede skrevet om Minuum, et kommende Android-tastatur som har alle bokstavene plassert på én linje. På samme måte som mange andre tastaturer har Minuum også «intelligens» som gjør at det er i stand til å gjette hva du skriver selv om du skulle bomme litt på tastene.

Minuum bruker forsåvidt QWERTY-oppsett, men er lagt opp ganske annerledes, så det fremstår egentlig som noe helt annet. Men hva med å forkaste det fullstendig? Det har noen forskere i Tyskland nå gjort, med interessante resultater.

Les også: Minuum - det lille tastaturet

Blir KALQ det nye store?

Forskerne, som er fra Max Planck Institute for Informatics, har altså kommet opp med en utfordrer til QWERTY som de hevder er mye mer effektiv for såkalt skjermtasting, melder GigaOM. Tastaturoppsettet kalles for KALQ, og skal være utviklet med tanke på skriving med bare tomlene.

KALQ er laget slik at de ofte brukte bokstavene er gruppert sammen i en klynge, slik at man må flytte tomlene over kortere avstander når man skriver. Derfor skal det også gå raskere - naturligvis.

Tastaturet er splittet, altså delt i to, og har 16 taster på venstre side og 12 taster på høyre side. Alle vokaler, med unntak av Y - befinner seg på høyre side sammen med G, K, L, Q og J. På venstre side finnes de fleste av konsonantene seg samt de fleste første bokstavene i ord.

Slik ser et KALQ-tastatur ut.
Slik ser et KALQ-tastatur ut. Vis mer


Her er et vanlig, splittet iPad-tastatur.
Her er et vanlig, splittet iPad-tastatur. Vis mer


En vanlig bruker kan skrive rundt 20 ord i minuttet på et QWERTY-tastatur på en berøringsskjerm. I sine undersøkelser fant de tyske forskerne at brukerne klarte å skrive 37 ord i minuttet, med andre ord 34 prosent raskere. Det skal være det raskeste hittil oppnådd for tommeltasting på berøringsskjerm, ifølge Daily Mail.

Hva med norske tegn, spør du? Ved hjelp av matematisk beregning skal det visst ikke være noe problem å finne et layout for et hvilket som helst språk, skriver forskerne på sine nettsider. Det er enn så lenge ikke klart.

Om KALQ vil slå an, gjenstår å se. Forskerne ved Max Planck Institute for Informatics skal legge frem sin rapport på CHI 2013-konferansen i Paris den 1. mai. Planen er å slippe KALQ som en gratis app for Android i begynnelsen av neste måned.

Lenker:
Max Planck Institut Informatik

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer