Dugg på brillene

Kan bli slutt på dette

En ny oppfinnelse kan gjøre brillene dine duggfrie.

DUGG: En ny oppfinnelse kan kanskje forhindre dugg på brillene. Illustrasjonsfoto: Slava Dumchev / Shutterstock / NTB
DUGG: En ny oppfinnelse kan kanskje forhindre dugg på brillene. Illustrasjonsfoto: Slava Dumchev / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå som det er kaldt ute er det et kjent problem at brillene dogger litt ekstra mye. Dugg gjør det vanskeligere å se og kan være irriterende for mange.

Nå kan det kanskje bli slutt på problemet. Forskere ved det statlige sveitsiske teknologiinstituttet (ETH) har utviklet et nytt type glass som har et ultratynt belegg bestående av gull pakket inn mellom to lag titandioksid.

«Det gjennomsiktige belegget gjør om sollys til varme, noe som kan varme opp glassoverflaten til åtte grader selv på en kald vinterdag og dermed forhindre at det dannes dugg på brillene», skriver Illustrert Vitenskap.

Dette belegget kan potensielt også brukes på bilfrontruter, ifølge ETH Zürich.

Spesiell egenskap

Det nye belegget har en spesiell egenskap som gjør at det absorberer solstråling på en selektiv måte.

Ifølge Illustrert Vitenskap består brillebelegget av to deler: Belegget med gull virker ved at det absorberer den infrarøde strålingen, som utgjør halvparten av energien. Mens det synlige lyset og UV-strålingen utgjør den andre halvparten.

Dette gjør at glasset blir gjennomsiktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer