Spotify Hi-Fi

Kan du høre forskjell?

Denne tjenesten avslører om du egentlig hører forskjell på komprimert og ukomprimert musikk.

HIFI: Spotify kommer snart i HiFi-utgave med høyere lydkvalitet, men vil du høre forskjell? Foto: Cottonbro/Pexels
HIFI: Spotify kommer snart i HiFi-utgave med høyere lydkvalitet, men vil du høre forskjell? Foto: Cottonbro/Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forleden dag kom nyheten om at også Spotify snart vil tilby et eget Hifi-abonnement til dem som stiller ekstra høye krav til lydkvaliteten, som kommer til å koste ekstra over det nåværende premium-abonnementet.

Selskapet er slett ikke først her – Tidal (tidligere Wimp) har lenge tilbudt et eget Hifi-abonnement, og også Amazon har et «Music HD»-abonnement som tilbyr tapsfri komprimert musikk.

I sin nåværende form kan du velge inntil 320 kbps bitrate på musikken fra Spotify, som for øvrig benytter seg av kodeken Ogg Vorbis.

Hører du forskjell?

Nettstedet ABX High Fidelity Test lar deg teste ut om du kan høre forskjell på tapsfritt komprimert musikk og komprimert lyd som brukes i ulike strømmetjenester.

Bak lenka du nettopp passerte finner du Spotify-utgaven av testen, som da lar deg sjekke om du hører forskjell på Spotifys nåværende høyeste kvalitet (320 kbps) og det du kan forvente av Hifi-utgaven når den ankommer.

Er det lydklipp A eller B som er identisk med X? Det er spørsmålet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Er det lydklipp A eller B som er identisk med X? Det er spørsmålet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette gjøres i form av ABX-testing, altså der du blir presentert med tre lydklipp: A, B og X. Så er oppgaven å finne ut om det er A eller B som er det samme lydklippet som X. Du trenger altså ikke ta stilling til om A eller B låter best – bare hvilken av dem som er identisk med X.

Du kan trykke på knappene for å bytte mellom de tre lydklippene i «sanntid», altså der du bytter mellom de tre på direkten. Du kan spole fram og tilbake og høre så mange ganger du vil. Når du er klar til å avgi svaret ditt, velger du enten at «X is A» eller at «X is B» og trykker «next» for å sende inn svaret.

Sitter du på PC, finnes det også hurtigtaster du kan bruke for å trykke på de ulike knappene slik at du slipper å bruke mus/styreflate.

Minimum 5x5

Før du begynner, må du angi hvor omfattende du vil gjøre testen. Minimum er at du hører på de fem lydklippene fem ganger hver, og hver gang du sender inn svaret, får du en ny test der A, B og X (muligens) er stokket om.

Har du en time til overs, kan du gå all-in og velge å høre hvert klipp 20 ganger, altså med 100 «oppgaver» totalt. Den minste testen (5x5) er normert til 5-10 minutter.

Stiller krav til utstyr

Etter å ha utført testen selv, slår det oss at du nok bør ha ganske godt utstyr for å klare å høre forskjell. Selv brukte vi et par Bluetooth-hodetelefoner som var koblet til en Mac via AAC-kodeken, og det er jo en kombinasjon som i utgangspunktet er begrenset omtrentlig til bitraten på den komprimerte varianten.

For selv om vi klarte alle fem riktige på sang nummer to, fikk vi ikke mer enn 60 prosent riktig alt i alt. Hadde man gjettet tilfeldig, ville man jo tross alt ha havnet på rundt 50 prosent.

Har du et solid anlegg eller hodetelefoner av svært godt kaliber, vil nok forutsetningene være bedre for å kunne høre forskjell, i hvert fall.

Men så er spørsmålet, da - gjør du det?

Flere tester

Synes du eksperimentet var artig, finner du flere varianter av testen på samme nettsted. Her kan du blant annet teste om du hører forskjell på tapsfri komprimert musikk og MP3-musikk i ulike bitrater, eller mot iTunes-musikk (256 Kbps AAC).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer