I forrige uke lanserte Kunnskapsforlaget sitt Store Norske Leksikon som gratisløsning på Internett, og dermed er en lang papir-epoke i ferd med å gå over i historien. 300 000 artikler kan leksikonet friste med, og slår blant annet i bordet med en helt annen kvalitetssikring enn hovedkonkurrenten på denne arenaen, Wikipedia.
Bedre kvalitetssikring er interessant i denne sammenhengen, og det første som faller meg inn når jeg hører påstanden er at jeg som bruker kan være tryggere på at artiklene i Store Norske Leksikon er mer sannferdige enn tilsvarende Wikipedia-artikler. Og det kan godt hende at Kunnskapsforlaget har rett, men etablerte sannheter settes oftere og oftere på alvorlige prøver om dagen.
Det er nemlig ikke alle temaer som lar seg oppsummere enkelt i en kort artikkel, eller forklares matematisk med to streker under svaret. Og selv disse er kun "sanne" inntil ny forskning setter det hele i et nytt lys.
En del andre "sannheter" er i stor grad kulturelt betinget, for ikke å glemme at informasjon om historiske personer og begivenheter i leksika til syvende og sist er basert på kilder som eliten eller maktpersoner i samfunnet gjennom historien har vurdert som verdige og troverdige. Og man skal ikke gå mange tiår tilbake i tiden før dette utgjorde et svært begrenset utvalg av befolkningen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger