Kan en server være liten og søt?

En egen server hjemme har vært blant det mest geeky man kan ha, men HP sin MediaSmart Server skiller seg ut.

Publisert
Sist oppdatert

Fra å være et hobbyprosjekt for de med mer enn en anelse nerdefaktor er en ny type hjemmeservere på vei inn i de tusen hjem. Vi snakker ikke om store skap med plass til mange maskiner og lagringsenheter, ihvertfall ikke de som HP kommer med.

I vår del av verden er det som kjent blitt svært vanlig med flere PCer. Man har hver sin stasjonære og gjerne et par bærbare i tillegg - kanskje også en stue-PC koblet til TVen.

Behovet for felles lagring av filer har blitt stadig mer påtagelig; bilder, musikk og film vil alle i familien gjerne ha tilgang til og det blir vanskelig når det ligger på flere PCer som kanskje ikke en gang befinner seg i huset. Eller omvendt - at det befinner seg hjemme når man selv er et helt annet sted.

Et serverrom er ikke med i byggetegningene når boligene planlegges, derfor har HP tilpasset formatet til hvordan folk lever og hva som er trenden designmessig.

Kan en server være liten og søt?


Da kommer det ikke som noen overraskelse at hjemmeserveren er på størrelse med en høyttaler, og kan plasseres nesten hvor som helst. Den er bare en halv kork høyere enn en flaske Farris, og akkurat passe dyp til å passe inn i bokhylla (14cm B x 25 cm H x 23 cm D).

Maskinvaren er som i en middels PC, men i svært kompakt format. Det er ingen kortplasser eller tilkoblinger som krever plass, bare 3 USB bak, 1 USB foran, 1 eSATA bak, gigabit nettverk og støm.

Den drives av en AMD Sempron på 1,8 GHz, har 512 MB RAM og kommer med 500 GB disk. Det er plass til ytterligere 3 disker som monteres uten bruk av skruer eller verktøy. Man trekker ut en skuff, smekker disken ned i denne og putter det hele inn i serveren, mens den kjører. Det smarte er at man ikke behøver å formatere og partisjonere diskene, det skjer automatisk og kapasiteten blir bare lagt til den totale lagringsplassen. Man forholder seg ikke til C, D disker osv i det hele tatt.

Kan en server være liten og søt?


Vil man øke kapasiteten ut over det som får plass i de 4 skuffene kan man koble til et eksternt eSATA-kabinett med flere disker eller koble eksterne disker til USB-portene.

Kan en server være liten og søt?


Serveren kan betjene opptil 10 brukere og en gjest og fungerer mot både WindowsPCer, Mac'er og Linux-maskiner.

Hva kan den gjøre?

Serveren lagrer alle typer filer til datamaskinene (inkluderer PC, Mac og LinuxPCer) i nettverket, støtter streaming av media til medieavspillere, konsoller som XBOX360 og PS3 samt andre enheter.

Den tar også hånd om backup av husets maskiner, holder selv orden på hvilke filer som går igjen og tar ikke flere unødvendige kopier av f.eks. identiske systemfiler i operativsystemene som ligger på flere av de andre maskinene.

Du kan også få tilgang til filene dine fra Internett ved å logge deg på med brukernavn og passord.

Det kommer også en rekke tilleggsprogrammer som gir mange nyttige og morsomme bruksområder.

Elegant og stillegående

Serveren er elegant i sort pianolakk og sølv, den kan godt stå i stua sammen med andre apparater uten å skille seg negativt ut, og er svært stillegående.

De er allerede i salg i USA og enkelte europeiske land, her i Norge vil de komme i butikkene i løpet av mars/april.

Prisen på komplett maskin med Windows Home Server installert og 500 GB diskplass vil bli 4 999 kroner.

Vi får snart inn et eksemplar til test.

Du kan lese mer om HP MediaSmart Server her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer