Tekno-ryktebørsen

Kan gjøre politihunder arbeidsløse

Teknologi-ryktebørsen gir deg en smakebit av det som kan være det neste store innen teknologi. Her er noen av ukas snakkiser!

VAFFELMORO: The Brick Waffler skal la deg bygge hva du vil, med legolignende vaffelklosser. Foto: That's Amazing - Kitchen
VAFFELMORO: The Brick Waffler skal la deg bygge hva du vil, med legolignende vaffelklosser. Foto: That's Amazing - Kitchen Vis mer
Publisert

Her er en ny neve teknologi som det jobbes med rundt omkring i verden. Ser du noe du håper kommer til det norske markedet?

#1 Apple AR/VR

Teknologi som utfordrer og inkluderer flere sanser virker å være en stor del av hva som planlegges innen fremtidsrettet teknologi. Tidligere har Dinside tatt for seg rykter om AR-linser, AR-utstyr til brannvesenet, og ikke minst Playstation VR 2.

Kontrollen likner veldig på den til HTC Hive, og det spekuleres direkte i at HTC hjelper Apple med produktutviklingen. Foto: skjermdump/ Steve Troughton-Smith
Kontrollen likner veldig på den til HTC Hive, og det spekuleres direkte i at HTC hjelper Apple med produktutviklingen. Foto: skjermdump/ Steve Troughton-Smith Vis mer

Nå kan det se ut som Apple vil være med på leken.

Det er ringreven innenfor Apple-rykter MacRumors som denne gang har stått for gravearbeidet, og gitt verden bilder av hva som angivelig skal være en kontroll til Apple-produktet som skal være en krysning av et AR- og VR-headset.

Kontrollen ville vært et utradisjonelt produkt for Apple, hva gjelder farge og design, men det forklares gjennom MacRumors at det mest sannsynlig er en demo ment for internt bruk - og at et eventuelt faktisk produkt ville sett helt annerledes ut.

Tidligere i mars verserte det rykter om at iOS 14 ville inneholde en app som heter Gobi, som skal være ment for AR-bruk.

Angivelig skal du for eksempel ved åpne den mens du er på butikken, kunne scanne QR-koder, og se informasjon om produktet du scanner på mobilskjermen.

MacRumors skriver også at du på ett spesifikt punkt i verden, mer bestemt på Mathilda Ave i Sunnyvale, California, har en unik AR-mulighet.

Ved et fotgjengerfelt i det området skal man nemlig, som en del av Apples AR-utvikling, kunne trigge en funksjon som er ment for deg som ikke klarer å vente på grønt lys for å krysse overgangen.

Fordi mens du står og venter, vil det - om du har riktig utstyr - dukke opp bowlingkjegler på andre siden av veien, sånn at du kan kaste virtuell bowling mens du står og venter.

#2 Brikken som lukter fare

Forskere ved Cornell University har sammen med Intel laget en databrikke som skal kunne lukte og advare om farlige stoffer.

Her er brikken som kan gjøre tusenvis av hunder arbeidsløse. Foto: Time Herman/Intel Corporations
Her er brikken som kan gjøre tusenvis av hunder arbeidsløse. Foto: Time Herman/Intel Corporations Vis mer

Mens flyplasser og grenser verden rundt får hjelp av hunder og deres luktesans for å stoppe import av ulovlige kjemikalier, vil utviklerne bak denne brikken gjøre sniffedelen digital.

Brikken kalles Loihi, og bygger på konseptet neuromorfisk databehandling, eller såkalt nevromorf prosessering. Dette konseptet er ment for å gjøre at datamaskiner jobber som biologiske hjerner - og godene dette medfører.

På samme måte som med politihunder må Loihi-brikken trenes opp ved å bli eksponert for luktene den skal reagere på.

Når Loihi-brikken er trent opp, kan den identifisere en spesifikk duft på første forsøk, og i tillegg skille ut og eliminere uinteressante eller uviktige lukter, har Intel tidligere uttalt til Daily Mail.

Om brikken fungerer til sin hensikt vil man også kunne implementere lukter mennesker slipper ut om de er syke, og man vil sånn sett kunne hindre syke mennesker fra å krysse landegrenser.

#3 Lego-vafler

Har du noen gang drømt om å anvende den folkekjære vaffelen til å konstruere bygninger bare fantasien setter en stopper for?

The Brick Waffler. Foto: That's Amazing - Kitchen
The Brick Waffler. Foto: That's Amazing - Kitchen Vis mer

Ikke vi heller, men her er kampanjen som vil gjøre det mulig likevel.

Det er selskapet «That's Amazing - Kitchen» som står bak Kickstarter-kampanjen, som mildt sagt ble tatt godt i mot.

For at det alternative vaffeljernet skulle bli produsert, ba produsenten om støtte i form av 80.000 kroner.
I skrivende stund har de fått nesten to millioner.

Kickstarter er et nettsted hvor du kan publisere en pitch til et produkt eller en app, og mye annet, og andre mennesker kan støtte opp og gi penger til ideen din - sånn at den kan bli et virkelig produkt.

Sånn sett er nettstedet et mekka for gründere, og blant annet Pebble-smartklokkene har sin opprinnelse fra Kickstarter.

De som har bestilt og støttet opp ideen på Kickstart kan forvente vaffeljernene levert i August.

Inntil videre produseres den bare med ledninger som passer til «Type A»-strømuttak, vel å merke. Dette er strømuttak man finner hovedsakelig i Nord-Amerika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer