Kan noen vennligst skru opp prisene?

KOMMENTAR: Billig å kjøpe, dyr å bruke. Hørt den før? Nå prøver noen å gjøre noe med fenomenet. Jeg tror det er både sunt og smart.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide, og har sett seg lei på at blekkskrivere er billige å kjøpe, og dyre å bruke. Nå kan det imidlertid være tegn på at ting er i endring.
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide, og har sett seg lei på at blekkskrivere er billige å kjøpe, og dyre å bruke. Nå kan det imidlertid være tegn på at ting er i endring. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange mobiltelefoner har du hatt de siste ti årene? Jeg har kommet ut av tellingen for lengst. Ikke så rart kanskje, når en lekker sak med stor skjerm, fylt til randen av funksjonalitet, nærmest kastes mot deg når du går inn i butikken.

At prisen egentlig er i flere-tusen-kroners-klassen når den summeres opp etter endt bindingstid, levner de færreste en tanke i kjøpsøyeblikket. Lovverket pålegger imidlertid aktørene å oppgi minste totalpris etter 12 måneder, og totalkostnadene er i så måte noenlunde forutsigbare, for den som er opptatt av slikt. Heldigvis.

At dette har vært et velfungerende triks mobilbransjen har brukt i årevis, kjenner de fleste til.

Unikt er det imidlertid ikke. Blekkskrivermarkedet drives langt på vei etter samme prinsipp; billig å kjøpe, dyrt å bruke. Selve skriveren selges gjerne med tap, inntjeningen ligger i blekket. Det er likevel en dårlig skjult hemmelighet at flere av aktørene sliter med inntektsmodellen sin.

For i motsetning til mobilbransjen er brukskostnadene her nærmest umulig å spå noe om, både for produsenten og kunden. Vi vet bare at det er dyrt å skrive ut mye, og derfor prøver mange å begrense utskriftsmengden til et minimum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.