Kan støy fjernes?

Lite lyssterke kameraer med mange små sensorer og høye ISO-verdier gir deg problemer. Vi viser deg hvordan du kan redusere støyet i dine bilder!

Publisert
Sist oppdatert

Støy i bildet kan være et stort irritasjonsmoment. Det kan være flere grunner til at noen bilder blir mer støyfulle enn andre, og det er nesten en vitenskap i seg selv. Kortfattet er problemet ofte at CCD-brikka blir varm, og i små kompaktkameraer med alt for mange megapiksler (og dermed bittesmå sensorer) må lyssignalet som kommer inn forsterkes. Da forsterkes også støyen. Sensorene utstråler også elektrisk støy, og jo tettere de sitter, desto større effekt vil denne støyen ha på nabosensorene. Lengre lukkertider gjør også at mer støy av denne sorten fanges opp. Derfor er det ofte mer støy bilder med dårlig belysning enn det er i dagslys.

Med andre ord – det er ikke så enkelt at flere megapiksler gir bedre bildekvalitet. Dersom CCD-brikka ikke er noe større, vil du sannsynligvis oppleve at bildene blir mer støyfulle, og da forsvinner litt av sjarmen ved å skrive dem ut i stort format uansett. Selvsagt spiller også optikk og signalbehandling en stor rolle. Kameraprodusentene har som regel bakt støyreduksjonsalgoritmer inn i kameraet, men her må det gjøres en trade-off mot klokka. Gode algoritmer kan ofte bruke flerfoldige sekunder, og det er ikke så optimalt når du skal ta flere bilder på rappen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer