Test: Xbox Series S

Kanskje det beste konsollkjøpet

Neste generasjon spillkonsoll på budsjett imponerer stort.

XBOX SERIES S: Dette kan fort være årets beste konsollkjøp. Under kan du lese hvorfor. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
XBOX SERIES S: Dette kan fort være årets beste konsollkjøp. Under kan du lese hvorfor. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Endelig er den nye spillgenerasjonen her. Først ut av startblokken var Xbox Series X som ble tilgjengelig i norske butikker tirsdag 10. november. Kun ni dager senere kom PlayStation 5 til Norge, og norske spillere går en travel og innholdsrik høst og vinter i møte.

Vi har allerede testet lynraske Xbox Series X, som du kan lese om her, og nå er turen kommet til Xbox Series S. Microsofts lille, men kraftige spillkonsoll som undertegnede har stor tro på tross sine begrensninger. Mer om det lenger ned i testen.

TV-BENK: Xbox Series S er såpass liten at den enkelt får plass i TV-benken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TV-BENK: Xbox Series S er såpass liten at den enkelt får plass i TV-benken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette er Xbox Series S

I den dyptpløyende testen av Xbox Series X kan du lese mye om teknologien som også Series S vil dra nytte av – som lynrask SSD-lagring, Quick Resume, strålesporing, variabel bildefrekvens og liknende – så i denne testen gjør vi det litt annerledes og vil fokusere på følgende punkter:

  • Hva som er forskjellen mellom Xbox Series S og Series X
  • Hvorfor Xbox Series S er et bra kjøp
  • Hva du bør tenke på før du eventuelt kjøper konsollen

Vi vil også nevne et par kjekke Xbox-nyheter som vi ikke fikk med i testen av Xbox Series X.

Men først la oss ta for oss designen. Det første som slo oss da vi åpnet esken, var hvor liten Xbox Series S er. Selv etter å ha sett bilder og videoer på nett kom den beskjedne størrelsen som en positiv overraskelse.

Plassert stående er den omtrent like bred og høy som Series X, men den er mye slankere. Faktisk er den nesten halvparten av størrelsen til både Xbox One S og One X, som vi ser på som kompakte konsoller.

Microsoft har med andre ord klart å dytte mye kraft inn i liten pakning.

Den nesten helhvite designen er stilren og enkel, bortsett fra den svarte, runde grillen på den ene langsiden, som jeg digger.

Av tilkoblinger er det likt som på Xbox Series X: én USB-kontakt foran, to bak, sammen med HDMI ut, ethernet, strømkontakt og Microsofts lagringsport.

I esken følger også Microsofts nye og imponerende Xbox-kontroller i fargen hvit.

Forskjellene mellom Xbox Series S og Series X

Foruten design og at kun Series X har diskdrev, er det kort oppsummert to forskjeller mellom den kraftige Xbox Series X og Xbox Series S. Nemlig grafikkort og antall gigabyte minne.

Førstnevnte har et mye kraftigere grafikkort og gjør at konsollen kan levere 4K-grafikk med en bildefrekvens på 120 bilder i sekundet. Samtidig har konsollen 16 GB minne mot S-ens 10 GB.

Til forskjell kan Series S spille spill i en oppløsning på 1440p ved 120 bilder i sekundet, men blant annet «Ori and the Will of the Wisps» kjører faktisk i 4K. Samme spill kjører i 6K på Xbox Series X.

Prosessoren er så å si den samme i begge – den er klokket litt lavere i Series S – og både Series X og Series S bruker samme lagringsteknologi, men merk at førstnevnte har 1 TB SSD-lagring mot 512 GB for Series S.

MINDRE: Xbox One S til venstre og Xbox Series S til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MINDRE: Xbox One S til venstre og Xbox Series S til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Spesifikasjoner lagt til side, kan vi skrive under på at spillene ser flotte ut på Xbox Series S på OLED-TV-en LG C9, som vi låner i anledning test av de nye Xboxene.

Det vi merker oss mest, er hvor kvikk konsollen er. Den har lastetider på høyde med både PlayStation 5 og Xbox Series X, selv om den koster 1500 mindre enn PS5-utgaven uten optisk drev.

Dette skyldes en kombinasjon av rask prosessor, samme SSD-kortteknologi som i Series X og at spillene kjører lavere oppløsning slik at det er mindre teksturer å laste inn.

Uansett, det går raskt, og det får Xbox One X til å blekne, selv om sistnevnte er i stand til å levere 4K-grafikk.

For et dypdykk i Xbox Series S' grafiske og visuelle egenskaper og muligheter, kan jeg anbefale å lese Eurogamers inngående test av konsollen.

Ting vi ikke fikk med

3D-lyd

Som Xbox One-familien, støtter også de nye Xbox-konsollene 3D-lyd som Dolby Atmos via eksterne høyttalere, men også hodetelefoner.

Du kan koble til et helt vanlig par hodetelefoner med standard lydkontakt og oppleve 3D-lyd. Dette valget finner du under lydinnstillinger og du kan velge mellom Windows Sonic, DTS:X og Dolby Atmos. Merk at DTS og Dolby Atmos koster penger, mens Windows Sonic er gratis. Begge har uansett en gratis prøveperiode, som vi anbefaler at du tester ut.

I lenken under kan du lese mer om 3D-lyd på Xbox, guiden er skrevet for Xbox One, men det er tilsvarende på Xbox Series X|S, og Windows 10.

HDMI-CEC

CEC i HDMI-CEC står for «Consumer Electronics Control» og sier kanskje ikke så mye om hva funksjonen er for noe, men kan enkelt oppsummeres med at du kan styre alt på TV-en med én fjernkontroll.

HDMI-CEC er ingen ny teknologi, vi skrev faktisk om det tilbake i 2007, men er nå på plass i Xbox Series X og Series S.

Har du en kompatibel TV eller forsterker/lydanlegg, kan du sørge for at Xboxen også skrur på TV-en/lydanlegget når du slår på konsollen, og tilsvarende når du slår Xboxen av, men du kan også bruke TV-en til å skru på/av konsollen.

Xboxen kan også styre volumet på TV-en. For eksempel bruker jeg en vanlig Xbox One mediafjernkontroll – ja, den fungerer også på Xbox Series X|S – til å styre lyden på en lydplanke som er koblet til TV-en via HDMI.

Hvorfor Xbox Series S er et bra kjøp

Det er i hovedsak tre grunner til at Xbox Series S er et skikkelig godt konsollkjøp i høst: pris, tilgjengelighet og Game Pass.

Pris: 3299 kroner koster den rimeligste Xbox-konsollen. Det er rundt 1500 kroner rimeligere enn PlayStation 5 Digital Edition og 2200 kroner rimeligere enn Xbox Series X.

Tilgjengelighet: mens PlayStation 5, både Digital Edition og vanlig utgave, og Xbox Series X er utsolgt i uvisst tid fremover, er Xbox Series S på lager i flere butikker i Norge.

Game Pass: Kombinerer du pris og tilgjengelighet med Game Pass, har du potensielt årets julegave for poden eller deg selv.

Hvis du ikke helt vet hva Game Pass er, kan det oppsummeres med «Netflix for spill». Du betaler en sum i måneden og får tilgang til over 100 spill du kan laste ned og spille uten å betale noe ekstra utover abonnementsprisen.

Blant titlene finner vi «Planet Coaster: Console Edition», «Destiny 2: Beyond Light», «Tetris Effect: Connected» og «Batman: Arkham Knight», og nylig ble Game Pass Ultimate utvidet med EA Play, som inkluderer spill som «The Sims 4», «Battlefield V» og «Skate 3».

Gjennom tjenesten har jeg også fått spilt EA-spillene «Star Wars Jedi: Fallen Order», tross ingen interesse for «Star Wars»-universet fra min side – jeg har faktisk ikke sett en eneste film – og «Anthem», som er to spill som har overrasket meg stort.

Gulroten i Game Pass-pølsa er at Microsofts egne spill blir tilgjengelig i spilltjenesten dagen de lanseres. Xbox Game Studios har allerede «Halo», «Forza», «Fable», «Sea of Thieves» og «Gears», for å nevne noen, men har også spill som «Microsoft Flight Simulator», «Grounded», «Awowed», «Everwild», «Hellblade II» og «Halo: Infinite» på vei.

Tatt i betraktning at Microsoft tidligere i år kjøpte opp Bethesda, spillselskapet bak «The Elder Scrolls», «Doom», «Fallout» og «Wolfenstein», har Game Pass-spillerne mye gøy i vente.

Og jeg tror at Xbox Series S, med lav pris og uten diskdrev, kan være den perfekte Game Pass-konsollen.

Denne tweeten er en grei oppsummering av hva Xbox-spillerne har i vente de kommende årene.

Hva du bør være obs på

Før du eventuelt kjøper Xbox Series S, bør du dog være klar over at det er noen ulemper med Microsofts billige konsoll.

Først og fremst tilgjengelig lagringsplass, som er på beskjedne 364 GB. Det kan bli i det minste laget hvis man liker å ha flere spill installert samtidig, og spill bare tar opp mer og mer plass med årene.

Foreløpig er Microsofts lagringskort på 1 TB, som du kan bruke for å utvide lagringsplassen, forholdsvis dyrt med en prislapp på drøye 2600 kroner.

Merk at du kan spille av Xbox-, Xbox 360- og Xbox One-spill fra en vanlig ekstern harddisk, men spill som er optimalisert for Xbox Series X|S må spilles fra den interne lagringen eller det nevnte lagringskortet.

I skrivende stund har jeg åtte spill installert på testkonsollen – det inkluderer store spill som «Doom» på 61 GB, «Control» på 42 GB og «Assassin’s Creed: Valhalla» på 47 GB, og et par-tre mindre indiespill.

En annen ulempe er at en på dette tidspunktet ikke vet hvor fremtidsrettet konsollen er. Grafikkortet er mye svakere enn kortene som sitter i Xbox Series X og PlayStation 5, og mengden arbeidsminne er også mye mindre, som kan skape utfordringer for spillutviklerne over tid, men det er vanskelig å si på nåværende tidspunkt.

Og ja, at Series S ikke har Blu-ray-drev, slik som PlayStation 5 Digital Edition, så du kan kun spille digitale spill på den. Det betyr i tillegg at du ikke kan spille de fysiske Xbox-spillene du måtte eie fra før.

Konklusjon

Xbox Series S er på en måte annerledeskonsollen i den nye spillgenerasjonen. Samtidig som den er svakere enn Xbox Series X og PS5, støtter den også mye av teknologien som de nye konsollene har å by på.

Den er også mye mindre og er så å si stillegående.

Dette er spillkonsollen for deg som ikke nødvendigvis er en hardcore spiller, eller den som trenger den beste og dyreste.

Kanskje er det en tilleggskonsoll for PS5-eiere som vil spille Xbox Game Studios-spill, men ikke spiller nok til å forsvare prisen på Xbox Series X eller ønsker å bla opp for en spill-PC.

Kan du leve fint med begrensningene, som lite lagringsplass, har du mye spillmoro i vente med Xbox Series S.

Testresultat

Xbox Series S

– Neste generasjon til lav pris
– Mye moro for pengene
– Laster spill like raskt som de dyrere konsollene
– Støtte for 120 bilder i sekundet
– Generelt rask
– Støtte for den samme teknologien som de dyrere modellene

– Begrenset med lagringsplass
– Dyrt å utvide lagringsplassen
– Ikke 4K-spilling

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer