Gmail-sikkerhet:

Kanskje har du gitt andre tillatelse til å lese e-posten din

Utviklere innrømmer å lese e-post – ikke bare maskinelt.

LESER E-POST: Ikke bare maskiner, men også mennesker, kan lese e-posten din om du har gitt tilgang tidligere. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LESER E-POST: Ikke bare maskiner, men også mennesker, kan lese e-posten din om du har gitt tilgang tidligere. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor sommer lovet Google å slutte med å skanne innholdet i folks e-poster for å servere målrettet reklame.

Men for mange er det ikke bare Google som har tilgang til innholdet i Gmail-innboksen. Som med Facebook kan man nemlig gi tredjeparter tilgang til Gmail-kontoen, og det finnes et hav av alternative e-postklienter, tjenester som automatisk kan plukke opp reiseplaner og den slags som du muligens har gitt tilgang til innboksen en gang i tiden.

Leses av mennesker

Forleden dag kunne The Wall Street Journal (krever abonnement) rapportere om at tredjepartsutviklere med tilgang til Gmail-kontoen din bruker både maskiner og ansatte til å lese igjennom e-post.

Ett av selskapene som er omtalt er Return Path, som innrømmer å ha bedt sine ansatte lese igjennom 8.000 e-poster for å lære opp programvaren. Selskapet spesialiserer seg på markedsføring og deres maskiner skanner igjennom over 100 millioner e-poster i døgnet.

Edison Software er også omtalt. Dette er et selskap som blant annet lager e-postklienten Edison Mail. Her har ansatte manuelt lest igjennom tusenvis av e-poster for å trene opp tjenestens «smartsvar»-funksjon.

I artikkelen kommer det også fram at det er ganske normal praksis blant slike utviklere å lese brukernes e-poster.

Google: Bare godkjente utviklere

Google selv sier at deres egne ansatte ikke leser folks e-poster, med mindre man har tatt kontakt for å få hjelp til et konkret problem og gitt tillatelse.

Tredjepartsutviklere må også igjennom en prosess for å bli godkjent, der Google blant annet ser på tjenestens brukervilkår, og om data som bes om samsvarer med tjenestens formål.

Selskapet har for øvrig postet et blogginnlegg om Gmail-sikkerhet.

Sjekk hvem som har tilgang

Hvis dette var en tankevekker, har du heldigvis full kontroll på hvem som har tilgang til Gmail-kontoen din, og kanskje er dette en gyllen anledning til å rydde opp litt.

Kanskje har du gitt andre tillatelse til å lese e-posten din

Du kan se hvilke tredjeparter som har tilgang ved å gå til myaccount.google.com og trykke på «Apper med kontotilgang», som angitt i bildet over:

Kanskje har du gitt andre tillatelse til å lese e-posten din

Her ser du alle tredjeparter med tilgang. Hver av dem kan trykkes på, og der kan du se mer detaljert hvilke data tjenesten har tilgang til og når du innvilget tilgangen. Et trykk på «fjern tilgangen» gjør at tjenesten ikke lenger har tilgang til disse dataene.

Og mens du er i gang, kan du jo ta en runde på Facebook også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer