Kazaa 2.0 - Musikkbransjens mareritt

Sharman Networks har nettopp sluppet den nyeste versjonen av sitt enormt populære fildelingsprogram Kazaa. Her er våre inntrykk av den nye versjonen.

Publisert
Sist oppdatert

Av de store P2P-fildelingstjenestene på nettet gjenstår nå bare tre. Det er Gnutella-nettverket (med en rekke forskjellige klienter), WinMX og Kazaa-nettverket. Sistnevnte er den desidert mest populære av disse tre, og uten at det koster deg én krone kan du fritt boltre deg i den nyeste musikken i MP3-format, filmer, bilder og programmer, det meste selvsagt illegale kopier.

Ubegripelige tall

I følge Sharman Networks, som står bak P2P-nettverket, har programmet blitt lastet ned 120 millioner ganger i løpet av det siste året, og det burde garantere for god tilgang til all slags filer.

Da vi testet programmet i går, var godt over 3 millioner brukere tilkoblet, og de delte til sammen 486 millioner filer. Og når vi først er inne på høye tall; filene utgjorde til sammen 3,3 millioner gigabytes, som er det samme som 3 300 terabytes eller sagt på en annen måte; 3,3 petabytes. Det er like greit å gjøre seg kjent med benevnelsen med det samme.

Lys fremtid?

Kazaa 2.0 - Musikkbransjens mareritt

Versjon 2.0 av Kazaa ble nettopp sluppet, og den nye versjonen inneholder flere interessante forbedringer. Blant de viktigste nyhetene er muligheter for å gi karakterer basert på filenes kvalitet og innhold. De brukerne som gir karakterer ofte, blir samtidig belønnet med høyere prioritet i nedlastningskøene.

Ved å gi karakterer til filene håper Sharman Networks å stoppe spredningen av falske musikkfiler via Kazaa, som den siste tiden har vært på god vei til å ta strupetak på den populære fildelingstjenesten. Denne spredningen er mest sannsynlig et tiltak satt i verk av plateselskapene i et forsøk på å få Kazaa til å råtne på rot. En slags "er du slem med oss så er vi slem tilbake"-taktikk. Les mer om dette i denne artikkelen.

Et annet problem som har oppstått den siste tiden, er spesialprogrammerte Kazaa-virus. Disse virusene gjemmer seg bak tilsynelatende fristende filer, gjerne videofilmer og programmer. Når filene åpnes på PCen din opprettes en mappe på harddisken, som fylles med flere falske filer. Denne blir gjort tilgjengelig for andre Kazaa-brukere.

Kazaa 2.0 har innebygd virussjekk som i følge Sharman Networks skal hindre at virusene får fotfeste hos deg. Mange antar at det er plateselskapene står bak virusene også.

En annen viktig nyhet for MP3-tilhengere er muligheten til å søke etter spillelister hos de individuelle brukerne, som skal gjøre det langt raskere å finne frem til fulle album.

Kazaa 2.0 - Musikkbransjens mareritt

De nye funksjonene kan ikke tolkes som annet enn frontalangrep på musikkindustrien, og viser at Kazaa ikke har tenkt å følge i fotsporene til tjenester som har gitt etter for presset fra RIAA og plateselskapene. Tvert i mot. Nå må musikkindustrien straks og med en gang legge hodene i bløt - nok en gang..

Våre inntrykk

Våre inntrykk av 2.0-versjonen er, skal vi si, fyldige. Vi gjorde noen enkle søk, og her ser du hvilken respons vi fikk:

Mark Knopfler: 147 filer
Röyksopp: 118 filer
Bruce Cockburn: 92 filer
Adobe Photoshop 7.0: 27 brukere delte ut en 164 MB ZIP-fil hver, som tilsvarer hele installasjonspakken.

I tillegg fant vi komplette piratversjoner av aktuelle kinofilmer som Signs og Austin Powers 3: Goldmember.

Kazaa - en pest og en plage?

Hvis du blir fristet til å installere programmet, bør du likevel tenke deg om. Svar nei på spørsmål om du vil installere tilleggsprogrammer, og setter du pris på å bestemme selv når programmet skal kjøres, bør du svare nei på spørsmålet om automatisk oppstart med operativsystemet når du installerer programmet.

Her kan du laste ned Kazaa 2.0

Mange vil hevde at Kazaa i tillegg er befengt med såkalt spyware, "funksjoner" som for eksempel logger søke- og surfeaktiviteten din. Disse opplysningene kan i neste omgang blant annet brukes til målrettet reklame.

Hvis du ikke liker dette finnes det en LITE-versjon av programmet der crackere har fjernet alle kjente ulumskheter. Den kan du laste ned fra denne siden.

Den offisielle siden med nedlastning og all annen informasjon ligger her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer