KDE 4.0

Kan KDE 4.0 gi Linux det løftet det trenger for å konkurrere mot Windows og MacOS X? Vi har installert det.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du har prøvd Linux er sjansene store for at du samtidig har stiftet bekjentskap med begrepene KDE og Gnome. Dette er navnene på de to mest brukte skrivebordsmiljøene i Linux-verdenen, eller for å si det på en annen måte; det grafiske brukergrensesnittet med vinduer og ikoner som møter deg som Linux-bruker.

Se bildene

Men de nevnte skrivebordsmiljøene består av langt mer enn det som møter deg på utsiden. Både KDE og Gnome inneholder nemlig en rekke spesialtilpassede programmer og funksjoner. Her finner du nettlesere, epostprogrammer, multimedie- og underholdningsprogrammer, grafikkprogrammer og mye mer. Slik er det også i Windows- og MacOS-verden, men i motsetning til disse koster ikke KDE og Gnome én krone.

Skal konkurrere

Skrivebordsmiljøene til Linux er i kontinuerlig utvikling, og ting blir stadig enklere, smidigere og ikke minst lekrere. Det er da også tvingende nødvendig dersom Linux skal ha noen som helst sjanse til å bli vurdert som seriøse utfordrer og alternativ til Windows og MacOS.

For øyeblikket er det mye fokus på KDE 4.0, som ble lansert 11. januar. Skrivebordsmiljøet har fått en solid ansiktsløftning, blant annet med widgets og vektor-baserte elementer, men i følge utviklerne representerer dette bare starten på fjerde generasjon. I det ligger det at brukerne har mye nytt i vente i tiden som kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer