KDE 4.0

Kan KDE 4.0 gi Linux det løftet det trenger for å konkurrere mot Windows og MacOS X? Vi har installert det.

Publisert
Sist oppdatert
Skrivebordsmiljøet har fått en solid ansiktsløftning, men i følge utviklerne representerer dette bare starten på fjerde generasjon.


Hvis du har prøvd Linux er sjansene store for at du samtidig har stiftet bekjentskap med begrepene KDE og Gnome. Dette er navnene på de to mest brukte skrivebordsmiljøene i Linux-verdenen, eller for å si det på en annen måte; det grafiske brukergrensesnittet med vinduer og ikoner som møter deg som Linux-bruker.

Se bildene

Men de nevnte skrivebordsmiljøene består av langt mer enn det som møter deg på utsiden. Både KDE og Gnome inneholder nemlig en rekke spesialtilpassede programmer og funksjoner. Her finner du nettlesere, epostprogrammer, multimedie- og underholdningsprogrammer, grafikkprogrammer og mye mer. Slik er det også i Windows- og MacOS-verden, men i motsetning til disse koster ikke KDE og Gnome én krone.

Skal konkurrere

Skrivebordsmiljøene til Linux er i kontinuerlig utvikling, og ting blir stadig enklere, smidigere og ikke minst lekrere. Det er da også tvingende nødvendig dersom Linux skal ha noen som helst sjanse til å bli vurdert som seriøse utfordrer og alternativ til Windows og MacOS.

For øyeblikket er det mye fokus på KDE 4.0, som ble lansert 11. januar. Skrivebordsmiljøet har fått en solid ansiktsløftning, blant annet med widgets og vektor-baserte elementer, men i følge utviklerne representerer dette bare starten på fjerde generasjon. I det ligger det at brukerne har mye nytt i vente i tiden som kommer.

Her har vi satt opp Plasma-skrivebordet i KDE 4.0 med nytt bakgrunnsbilde, ikoner og widgets.
Her har vi satt opp Plasma-skrivebordet i KDE 4.0 med nytt bakgrunnsbilde, ikoner og widgets. Vis mer


Mye gjenstår

Og i rettferdighetens navn må vi legge til at det er mye uferdig ved KDE 4.0, til tross for at produktet formelt har lagt betastadiet bak seg. Først og fremst gjelder dette stabiliteten, men en rekke KDE-programmer foreligger heller ikke i 4.0-versjon ennå.

Din mening

Gir KDE 4.0 Linux et løft? (Avsluttet)
Definitivt(47%) 401
Muligens(30%) 259
Dette skjønner jeg ikke noe av.(17%) 143
Tilbakeskritt(7%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


KDE 4.0 vil bli bakt inn i flere populære Linux-distribusjoner i tiden som kommer. Det er dessuten mulig å oppgradere til KDE 4.0 allerede nå, i en rekke distribusjoner, deriblant populære OpenSUSE og Kubuntu.

DinSide Data har testet KDE 4.0 i Kubuntu 7.10, og på de neste sidene kan du selv danne deg et inntrykk, på bakgrunn av skjermbilder krydret med våre kommentarer.

Les videre: Se KDE 4.0 i praksis

For en systematisk gjennomgang av nyhetene i KDE 4.0, finner du mer informasjon på KDE.org. Der finner du også informasjon om nedlasting og installasjon i populære Linux og BSD-versjoner.

Les også:
Her er vår favoritt-Linux
Her er nye Ubuntu
Prøv Linux risikofritt
Kjør Linux fra minneplugg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer