Kickstarter-penger ut av vinduet?

Folkefinansieringssider innebærer alltid en risiko. Her er våre erfaringer.

DETTE HAR HUSFOTOGRAFEN VÅR KJØPT PÅ KICKSTARTER: Noe er han veldig fornøyd med, noe har han ikke brukt i det hele tatt.  Foto: PER ERVLAND
DETTE HAR HUSFOTOGRAFEN VÅR KJØPT PÅ KICKSTARTER: Noe er han veldig fornøyd med, noe har han ikke brukt i det hele tatt. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At folkefinansierings-produkter kan bli forsinket og/eller endret underveis, er det mange av våre lesere som har erfart. Men enda verre er det når de ikke virker som lovet, slik tilfellet var med den katastrofale smartklokken Kreyos, som Dinside nylig omtalte.

Men leserne våre er ikke alene. Også vi i Dinside lar oss friste til å støtte ulike prosjekter innimellom, og heller ikke det går alltid etter planen.

- Jeg liker tanken bak Kickstarter, men det er greit å være forberedt på at ikke alt vil gå etter planen, sier Kirsti Østvang, Dinsides teknologi-ekspert. - Hele tre av fire prosjekter jeg har vært med på å finansiere, har enten ikke fungert eller vært dårlige.

Dårlig, defekt og stygg

GLAD I TEKNOLOGI: Dinsides Kirsti Østvang synes det er gøy å støtte nye prosjekter, men er ikke spesielt fornøyd med produktene hun har fått.  Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE
GLAD I TEKNOLOGI: Dinsides Kirsti Østvang synes det er gøy å støtte nye prosjekter, men er ikke spesielt fornøyd med produktene hun har fått. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE Vis merSpesielt Pressy var et bomkjøp.

Knappen ble lansert som en knapp som kunne gjøre en masse morsomme ting på Android-telefoner. Det gjorde den ikke. Dinside testet den og ga karakter én.

Den funket rett og slett ikke.

Så var det vesken som på «magisk» vis ladet mobilen din. Den var slettes ikke magisk, men ganske så kjip, sier Kirsti.

- Den så ut som en toalettveske. Dessuten var den upraktisk. Det viste seg å være bedre å bruke sin egen veske med en egen nødlader inni, forteller Kirsti.

Kirsti kjøpte også The Nifty MiniDrive, som skulle gi mer minne til hennes MacBook. Det gjorde den ikke. Den var defekt ved levering.

Kjøpt to filmer hun ikke fikk sett

Folkefinansiering

Å delta på crowdfunding innebærer alltid en risiko, så ikke betal mer penger enn du har råd til å miste:

  • Hele systemet er basert på tillit. Som bidragsyter må du altså stole på at gründerne/opphavsmennene holder det de lover og ikke seiler under falskt flagg.
  • Selv om innsamlingsmålet nås og prosjektet settes i gang, er det fortsatt ikke sikkert at du får det ferdige produktet. Husk at nettsidene som viser fram tjenestene/prosjektene alltid tar forbehold om at også de kan bli lurt av svindlere. Risikoen er altså din.
  • Selv om produktet blir realisert, og du faktisk får det, er det ikke sikkert at det virker slik det skal: Det kan for eksempel være defekt, mangle funksjoner eller ha en svakere materialkvalitet enn lovet. Sjansen for å få penger tilbake om dette skulle skje er minimal.


Mest irritert er Kirsti over to filmer hun har bidratt til finansielt, både fordi hun ikke fikk sett filmene slik hun ble lovet, men mest av alt fordi det viste seg at de som stod bak den ene filmen ikke trengte pengene.

- Særlig den siste filmen, oppfølgeren til 'Garden State', er jeg forbanna over at jeg ga penger til, da det viste seg at Zach Braff allerede hadde lovnader om å få filmen finansiert fra et annet hold.

Kirsti har kun sett den ene filmen hun var med å finansiere - en film hun måtte kjøpe på iTunes Store på grunn av dårlig streamingløsning. Altså betalte hun for filmen to ganger.

Men noe går også bra

Nei da, det er ikke bare tvilsomme produkter du får kjøpt på Kickstarter. Vår husfotogtaf Per Ervland surfer ivrig etter foto-relaterte produkter på Kickstarter og har et klart syn på hva Kickstarter er og ikke er.

- Det er et fellesskap, ikke en butikk. Og jeg spytter gladelig inn på prosjekter der jeg ikke kjøper selve produktet, men støtter med noen dollar og får en T-skjorte eller et klistremerke. Jeg betrakter det som å spandere en øl på noen som har en god idé. Da bruker jeg type fem dollar eller noe.

Per forventer alltid at produktet kommer til å leveres mye senere enn det som blir lovet på Kickstarter, og går ofte ut i fra at produktet aldri blir noe av. Men kun tre ganger har han opplevd at prosjektet ikke ble fullfinansiert, og da kom pengene umiddelbart tilbake på konto.

Se etter kvalitet

Ett av kjøpene han er mest fornøyd med er det lommevennlige lyset Kick, som du kan styre fra mobilen og gjøre en masse kreative greier med. Kick har kommet så langt at det nå selges her hjemme på Fotovideo.no. Per kjøpte det til tusenlappen, rundt 300 kroner billigere enn det nå koster.

- Kick er en god idé som ble gjennomført på en bra måte. Akkurat her er det mange som svikter. Ideen kan være god, men så svikter det når de skal gjennomføre ideen.

Dinside har testet Kick, og ga det full pott.

Det Kickstarter-kjøpet Per er aller mest fornøyd med, er kameraklipset Capture, som du fester på en reim på ryggsekken og som er perfekt for turgåere som trenger raskt tilgang til kameraet. (Saken fortsetter under bildet).

PERS FAVORITT Capture Camera Clip System er fotografen vår veldig fornøyd med.  Foto: PEAK DESIGN
PERS FAVORITT Capture Camera Clip System er fotografen vår veldig fornøyd med. Foto: PEAK DESIGN Vis mer


Bortkastede penger

Per har også kjøpt produkter han hadde tro på, men som han sjelden eller aldri har brukt. I likhet med Kirsti har også han kjøpt The Nifty MiniDrive, med den forskjell at hans versjon fungerte. Likevel har han ikke brukt den. Den ble så forsinket at han mistet interessen underveis.

Altmuligdingsen XiStera til iPhone ble også sterkt forsinket og Per mistet også her mye av interessen underveis. Produktet var også dårlig løst og føltes utdatert da han endelig fikk det.

Koser seg på Kickstarter

Per sier han koser seg når han er på Kickstarter og kikker på alt det rare og gale folk kommer opp med, prosjekter som gjerne gir han ideer til andre ting. Han oppfordrer til å gjøre skikkelig med research på prosjektet og gründerne bak før man velger å støtte det med penger.

- Spør deg selv om prisen føles riktig, er det for billig bør det ringe en alarm. For tror du dette er en vanlig butikk, kommer du til å bli skuffa ...

Er du nysgjerrig på folkefinansiering, kan denne Wikipedia-siden være et godt utgangspunkt. Dinside har også skrevet en oppsummering av Kickstarter.

Husk at det finnes en rekke andre folkefinansierings-tjenester, som blant annet Indiegogo og norske NewJelly.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer