Windows Sonic

Kjip PC-lyd? Prøv dette før du kjøper nye hodetelefoner

Windows Sonic fungerer på alle hodetelefoner og kan også aktiveres på Xbox One.

WINDOWS ROMLIG LYD: Med noen få enkle steg kan du øke lydkvaliteten på PC-en din selv om du bruker helt vanlige hodetelefoner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS ROMLIG LYD: Med noen få enkle steg kan du øke lydkvaliteten på PC-en din selv om du bruker helt vanlige hodetelefoner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du savner litt ekstra futt i hodesettet på PC-en din eller Xbox One, er det ikke sikkert du trenger å kjøpe nye og dyre.

For du kan faktisk øke lydopplevelsen betraktelig med de hodetelefonene du allerede har, med en enkel innstilling i Windows 10 eller på Xbox One.

Romlig lyd

For et par år siden lanserte Microsoft såkalt objektbasert lyd til Windows 10 i form av Windows Sonic, som både støttes av Dolby Atmos og DTS Sound, men Microsoft har også sitt eget alternativ, kalt Windows Sonic for hodetelefoner.

(I tillegg finnes WavesNX og THX Spatial Audio, men disse er ikke integrert på samme måte.)

Felles for disse lydteknologiene er at de kan imitere 5.1- og 7.1-surroundlyd på vanlige stereohodetelefoner, men tar det også steg ekstra ved å levere objektbasert 3D-lyd.

Dette kan være spesielt nyttig i spill og gjør at du kan høre hvor skrittene til en fiende kommer fra og hvor nærme personen er, men øker også den audiovisuelle opplevelsen i film og TV-serier med virtuell surround.

Romlig lyd fungerer i stort sett de fleste spill som støtter surround, men for eksempel Atmos gjør seg best i de spillene som har direkte støtte for teknologien. Windows Sonic for hodetelefoner fungerer derimot med samtlige hodetelefoner.

Hvilken som faktisk er best av de tre teknologiene (vær obs på at DTS for øyeblikket ikke er støttet på Xbox One) vil være opptil hver enkelt å bedømme, og til tider er det vanskelig å skille mellom dem.

Slik gjør du det i Windows 10:

Alt du trenger for å få en bedre lydopplevelse, er å aktivere Windows Sonic.

Koble til hodetelefonene du ønsker å bruke – det fungerer både med kablede og trådløse modeller – og høyreklikk på volumikonet til høyre på oppgavelinjen.

Velg deretter Windows Sonic for hodetelefoner og så teknologien du ønsker å bruke.

Merk at Windows Sonic for hodetelefoner er integrert i Windows 10 og er gratis. Dolby Access og DTS Sound Unbound må lastes ned fra Microsoft Store. Første gang du trykker på en av dem vil du bli videresendt til app-butikken. Begge teknologiene har en ukes prøveperiode, men deretter må du betale.

Det gir deg i hvert fall god tid på å teste de ulike alternativene, slik at du kan finne ut om det er verdt å betale for Dolby eller DTS, eller om Sonic, som er gratis, gjør jobben.

Det er ikke mange stegene som skal til for litt bedre spill- og filmlyd på PC-en.
Det er ikke mange stegene som skal til for litt bedre spill- og filmlyd på PC-en. Vis mer

I de respektive appene kan du justere lyden etter egne preferanser. Her gjør du lurt i å prøve deg frem.

Etter du har aktivert Windows Sonic for hodetelefoner trenger du ikke å tenke på det igjen – det forblir aktivert til du slår det av.

Slik gjør du det på Xbox One:

Trykk på Xbox-knappen på kontrolleren, velg system og så innstillinger. Under generelt finner du volum og lydutgang. Helt til høyre under lydinnstillingene finner du valget for hodetelefoner. Her kan du velge mellom Stereo ukomprimert, Windows Sonic for hodetelefoner eller Dolby Atmos for headphones. Ønsker du å dra nytte av romlig lyd velger du altså en av de to sistnevnte.

Aktiver romlig lyd for en sprekere audiovisuell opplevelse på Xbox-en din.
Aktiver romlig lyd for en sprekere audiovisuell opplevelse på Xbox-en din. Vis mer

Merk igjen at Dolby-alternativet har en prøveperiode på syv dager og er deretter gratis. Kjøper du Dolby Access kan du bruke det på opptil ti Windows 10-enheter og Xbox One-konsoller – du trenger med andre ord ikke å kjøpe det på begge plattformer.

Hvis hodetelefonene er koblet til med enten HDMI eller optisk lydkabel, kan du huke av for det.

Undertegnede spilte gjennom fantastiske «Hellblade: Senua's Sacrifice» i helgen, et spill som er en fantastisk audiovisuell opplevelse i seg selv, og spillopplevelsen ble noen ekstra hakk bedre etter å ha aktivert Sonic.

PS! For øyeblikket er ikke objektbasert 3D-lyd støttet på samme måte på PlayStation 4, men det kommer trolig med PlayStation 5.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer