Kjøpe bærbar nå - eller vente?

Feriepengene renner inn på kontoen og lysten på en ny, blank bærbar stiger. Men er det smart å kjøpe nå?

Publisert
Sist oppdatert

Vi kjenner følelsen - kontoen stor og fet etter feriepengene og mer er på vei ettersom skatteetaten har vist seg å ikke være like hjerteløse som vanlig. Det er på tide å bevilge seg selv noe ekstra etter mørketiden. Joda, selv vi datafolk får handlekløe.

Men vi kan jo også se litt inn i fremtiden. AMD har nettopp lansert Puma og Intel kommer med Centrino 2 i løpet av sommeren, og disse to nye plattformene er aktuelle for mange kommende modeller.

Etter sommeren er det i tillegg en ny frisk for mange når det gjelder arbeid og ikke minst skole, og derfor er det nå en del som stiller seg et av de mest universielle spørsmålene i data- og elektronikkverdenen: "kjøpe nå, eller vente?".

I det minste virker det slik når vi kikker i innboksen vår.

Som alltid - ingen fasit

Husk at en PC-en din egentlig ikke blir eldre - den holder seg på samme ytelsesnivå hele sin levetid. Det er først når du sammenligner med nyere og raskere datamaskiner med flottere skjermer, legger til nyere og mer krevende programvare, eller at bruksområdet ditt endrer seg at maskinen plutselig føles "gammel".

Kjøpe bærbar nå - eller vente?


Så før du kaster deg på kjøpsbølgen er det først og fremst viktig å ha en formening om hva din kommende bærbare skal brukes til. Se gjerne på dette i forhold til hva slags bærbar du har i dag - er det ytelsen du er misfornøyd med? Størrelse og vekt? Batteriet? Husk at batterier har begrenset levetid, så dersom dette er det eneste problemet bør du kanskje undersøke om du kan få tak i et nytt i stedet for å skifte hele PC-en.

Kjøpe nå - eller vente?

Først og fremst - KAN du ikke vente så gjør du strengt tatt ikke noe galt i å kjøpe nå. Det er jo alltid en eller annen fantastisk teknologi eller modell som er "rett rundt hjørnet", men typisk for slike situasjoner er forsinkelser og/eller at dette på ingen måte gir det store spranget i ytelse som forventet.

Men når det er sagt står vi altså foran et komplett generasjonsskifte for bærbare PC-er. Hvis du leste vår artikkel om Intels Tick-Tock modell bør du også få med deg at denne gjelder for deres Centrino-plattform, men syklusen ser litt annerledes ut.

Her er det nemlig generasjonsskifte nå i sommer. Hva som gjør dette enda mer spesielt er at AMD i tillegg akkurat har kommet med sin nye plattform.

Kjøpe bærbar nå - eller vente?


Så dersom du har mulighet vil vi faktisk råde deg å ha is i både magen og i lomma der pengene brenner som verst hvis du er ute etter en ny og god bærbar. I tillegg til at du da kan sikre deg den nyeste teknologien har også mange produsenter skolestart i tankene og satser hardt på kampanjer utover sommeren og høsten.

Det eneste vi er usikre på er om også Apple har planer om oppgraderinger i løpet av sommer eller tidlig høst. Her går ryktebørsen som vanlig varm, men om så skulle være bør du regne med at det kun er MacBook Pro som vil få oppdateringen i første omgang. Har du en vanlig MacBook er det ingenting som tyder på at noe skal skje der i nærmeste fremtid.

Ny eller brukt?

For en bærbar som skal forsøke å holde tritt med utviklingen kan vi grovt skissert si at dersom den er ny og god i dag vil den være middelmådig om et år, gammeldags om to år og foreldet om tre år.

Dersom du satser på den aller siste teknologien og de nyeste modellene når du kjøper vil en datamaskin holde seg moderne i lengre tid, men det vil i de fleste tilfeller også koste mest penger. Trenger du mye ytelse - for eksempel for tunge utregninger, de nyeste spillene eller redigering av HD-video - er dette veien du bør gå.

Er du derimot villig til å kjøpe en brukt bærbar skal du ikke se bort fra at det kan dukke opp en rekke gode tilbud, spesielt nå i løpet av sommeren/høsten når de mest gira har gått amok på de nye plattformene AMD Puma eller Intel Centrino 2. Er du litt heldig kan du få tak i relativt nye bærbare datamaskiner til en god pris.

Minibærbare

Asus eee - populær.
Asus eee - populær. Vis mer


Som nevnt er det viktig å tenke på hva PCen skal brukes til, og om det er verdt å bruke penger på det aller siste og dyreste. For den med et stramt budsjett har det normalt sett vært mest aktuelt å saumfare bruktmarkedet eller gå for de aller, aller billigste 15-tommerne.

I løpet av sommeren vil vi dog få en ny type portable PC-er i butikkene: minibærbare. På disse småtassene er det pris, størrelse og vekt som er prioritert. De egner seg til mindre krevende oppgaver som enkel medieavspilling, surfing, epost og kontorprogrammer.

Har du fulgt med litt har du selvfølgelig hørt om Asus eee, men det er flere produsenter som vil knive litt i dette relativt ferske markedet. Vi har Acer Aspire One, den litt dyrere Multicom Alishan. Og flere vil være med, blant annet MSIs Wind.

For en rekke kjøpere vil en slik minibærbar være et kjekt alternativ til en stor og tung 15-tommer.

Hva gjør du?

Kjøper du ny bærbar nå, eller venter du litt? (Avsluttet)
Jeg venter og kjøper ny teknologi.(47%) 519
Jeg kjøper.(30%) 328
Jeg venter og kjøper gammel teknologi billigere.(23%) 250
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Konklusjon?

Har du et greit budsjett, prioriterer ytelse og kan vente, drøy til sensommeren eller høsten og plukk opp en bærbar med AMD Puma eller Intel Centrino 2. Da vil du få en PC som vil holde seg ferskere i lengre tid.

Alternativt kan du plukke opp en minibærbar dersom du hovedsaklig skal bruke den til tekst og surfing, samt prioriterer vekt og størrelse.

En siste god grunn til å vente til over sommeren er hvis du ønsker god ytelse samtidig som det skal koste deg så lite som mulig. Da kan du kanskje plukke opp relativt nye bærbare med utgående teknologi på bruktmarkedet eller på billigsalg.

Når det gjelder vår rolle her i DinSide Data vil den være å holde deg informert, og i tillegg vil vi selvfølgelig sammenligne og teste de mest aktuelle modellene så snart det lar seg gjøre.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer