Kjør Windows-programmer i Linux

GUIDE: Det er enklere enn du trodde.

Kjør Windows-programmer i Linux
Publisert
Sist oppdatert
I skrivende stund inneholder Wine Application Databaseover 12.000 Windows-programmer og spill, og her kan du enkelt se hvilke som fungerer, og hvor godt de fungerer.


Jeg er en av de mange som stadig prøver nye Linux-distribusjoner, men som alltid ender opp med å gå tilbake til Windows som mitt primære operativsystem. Mye av forklaringen ligger i programutvalget. Ikke at det nødvendigvis er så mye dårligere i Linux, det er mer snakk om å finne tid og anledning til å lære seg nye programmer, snarveier og måter å jobbe på.

Les også: Kjør Linux-programmer i Windows

Enklere overgang

Heldigvis finnes det løsninger på det meste, og Wine er windowsbrukernes beste venn - i Linux. Wine er et slags rammeverk for Windows-programmer, slik at de lar seg kjøre i Linux. Dermed behøver ikke terskelen for å konvertere til Linux å være særlig stor for deg som er vant til å bruke Windows.

Nå skylder vi å si fra om at slett ikke alle Windows-programmer lar seg installere og kjøre gjennom Wine, men listen over programmer (og spill) som gjør det blir stadig lengre.

Gigantisk liste

I skrivende stund inneholder Wine Application Database over 12.000 Windows-programmer og spill, og her kan du enkelt se hvilke som fungerer, og hvor godt de fungerer. Det er nemlig slik at man må belage seg på enkelte humper her og der. Er det interesse nok, og dersom det er mulig, fikses imidlertid ofte problemene i nye versjoner av Wine.

Det er heller ikke til å stikke under stolen at databasen inneholder enkelte feil. Det fikk vi oppleve da vi installerte Photoshop 7 - som i følge Wine Application Database skal fungere smertefritt. Det viste seg imidlertid at når vi tok i bruk litt avanserte funksjoner, dukket det opp enkelte feilmeldinger.

Funker bra

Andre programmer viste seg å fungere smertefritt. Blant de vi har fått til å virke "perfekt" i Linux Mint, finner vi blant annet Spotify, Photofiltre, Clue og Pivot.

Slik gjør du det

Avhengig av hvilken Linux-distribusjon du kjører, kan fremgangsmåten for å installere Wine variere. Følgende fungerer glimrende i Ubuntu og Linux Mint:

1. Åpne et kommando-vindu
2. Skriv sudo apt-get install wine
3. Installér det aktuelle Windows-programmet ved å høyreklikke på setup-fila, og velg Åpne med Wine Programlaster for Windowsapplikasjoner:

Kjør Windows-programmer i Linux


4. Fullfør installasjonen på vanlig måte.

Programmet du har installert vil nå dukke opp på startmenyen, under Wine:

Kjør Windows-programmer i Linux


5. Klikk på programikonet og - Voila! Windows-programmet kjører i Linux.

Lager Windows-struktur

Legg merke til at Wine oppretter en mappe kalt "C", og oppretter en fil- og mappestruktur under denne som gjenspeiler en normal Windows-partisjon. På denne måten lures programmene til å tro at de kjører i Windows-miljø.

Her finner du omtaler av noen aktuelle Linux-distribusjoner:

Linux Mint 6.0
Ubuntu Linux 9.04

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer