Knoppix Linux - fullt operativsystem og programmer fra CD

Knoppix Linux er rett og slett svært spennende. I praksis er det snakk om en hel Linux-distribusjon med haugevis av spill og programmer - og alt kjøres direkte fra CD!

Publisert
Sist oppdatert

Hver eneste dag får dataredaksjonen spørsmål fra lesere som er nysgjerrige på Linux. Begynner det virkelig å bli et reelt alternativ til Windows på skrivebordet? Hvordan virker det? Er det vanskelig å installere/avinstallere?

Nå kan du derimot prøve Linux selv, uten å være redd for at det skal skape rot på harddisken din.

(fortsetter under reklamen)

Alt på CD - helt gratis

Knoppix Linux - fullt operativsystem og programmer fra CD

Knoppix Linux - fullt operativsystem og programmer fra CD

  1. Slik brenner du en ISO-fil til CD
  2. Se skjermbildene fra Knoppix


Knoppix er en fullstendig Linux-distribusjon med grafisk KDE-grensesnitt, epostprogram, nettlesere, CD-brenneprogram, spill, bildebehandlere, tekstbehandlere, regneark, presentasjonsverktøy, MP3-avspillere, programmeringsverktøy og mye, mye mer. Det spesielle med denne distribusjonen er at den er laget for å kjøres fra CD, ikke for å installeres på harddisken. Det betyr i praksis at når du fjerner CDen fra spilleren, og starter PCen på nytt, er alt ved det gamle igjen.

Nylig ble versjon 3.3 av Knoppix lansert, og Linux-distribusjonen er fortsatt helt gratis. Den nye versjonen har støtte for en rekke nye maskinvareløsninger, og kommer blant annet med kontorpakken OpenOffice.org 1.1.

Kan lastes ned (men du bør ha bredbånd

Det eneste du behøver å gjøre, er å laste ned en såkalt ISO-speilbildefil, som inneholder hele Knoppix-distribusjonen. Innholdet i filen fyller akkurat en 700 MB CD, og denne må du lage ved hjelp av et vanlig CD-brenneprogram, for eksempel Nero Burning ROM. Vi har beskrevet fremgangsmåten i Nero her. Dette er helt gratis. Hvis du har treg internettforbindelse kan du bestille en Knoppix-CD fra http://www.knoppix.net for noen ganske få kroner.

Innholdet på CDen er komprimert, og pakkes ut til arbeidsminnet på PCen din ved behov. I følge utviklerne av Knoppix-distribusjonen er det rundt 2 GB med pakket data på CDen.

Trenger ikke harddisk

Når du starter PCen, begynner den å lese operativsystemet til arbeidsminnet (RAM). Nettverk, lydkort, skjermkort etc oppdages og konfigureres automatisk under innlastingen. Skulle du likevel få problemer, finnes egne konfigurasjonsverktøy som du kan kjøre etter at Knoppix er ferdig lastet.

Knoppix Linux - fullt operativsystem og programmer fra CD

  1. Slik brenner du en ISO-fil til CD
  2. Se skjermbildene fra Knoppix


Noe av arbeidsminnet settes av til en slags virtuell harddisk. Det betyr at det slett ikke er dumt å ha rikelig med RAM i PCen din, minst 128, men aller helst mer. Husk dessuten at dokumenter etc som du lagrer til den virtuelle harddisken, vil bli borte når du slår av PCen. Det er derimot fullt mulig å lese og skrive til FAT/FAT32-partisjoner på harddisken din, nettverk, og til disketter og CDer. NTFS-partisjoner mappes automatisk, men du kan kun lese data fra disse.

I praksis behøver du faktisk ikke å ha harddisk i PCen din i det hele tatt, for å kjøre Knoppix. Det gjør denne løsningen spesielt spennende for eksempel for nettkafeer, terminaler etc.

Vi har samlet en rekke skjermbilder av Knoppix i aksjon, du finner dem her.

Lenker:
Knoppix hjemmeside
Last ned/kjøp Knoppix-CDen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer