Knuser TV-myte

Det er ikke påvist å være like skadelig for øynene å se på TV som du har blitt fortalt i barndommen.

TV-TITTING: Du blir nok ikke blind eller firkanten i øynene av å se på TV for mye. Foto: WonderPix / Shutterstock / NTB
TV-TITTING: Du blir nok ikke blind eller firkanten i øynene av å se på TV for mye. Foto: WonderPix / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

«Dersom du sitter for mye foran TV-en får du firkantede øyne»

Det er i hvert fall det mange ble fortalt som små. Men spør man ekspertene er det ikke TV-en nødvendigvis verstingen.

Vi har tidligere skrevet om at hyppig mobil og skjermbruk blant barn og unge øker risikoen for flere symptomer og fører til at vi blunker mindre.

- En kan bli sliten, få vondt i eller rundt øynene, hodepine, vonde skuldrer og nakke, fortalte Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund til DinSide.

Den optimale avstanden

Ifølge Samsung er den optimale avstanden fra sofa til TV varierende ut ifra hvor stor TV du har.

Men denne avstanden er mer en anbefaling ut fra hva som er komfortabelt for øyet, slik at man ikke sitter unormalt nærme eller langt fra TV-en i rommet.

Knut Eirik Bruvold-Rørnes, produktspesialist på TV og lyd i Samsung forteller at TV-ens plassering i rommet først og fremst handler om hva slags TV og TV-løsning man allerede har.

– Har man en TV som står av seg selv på ben på gulvet vil man i større grad ha mer frihet når det kommer til plassering, enn ved en TV som henges på veggen. Men det som er universelt for begge disse løsningene er avstanden du har fra sofa til TV, dette er nemlig noe som avhenger av størrelsen på TV-en din. Har du eksempelvis en 85” TV er den ideelle avstanden til sofaen 2.6 meter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer