Kodak DX3900 Zoom

Kodak 3900 Zoom er et rimelig og kompakt digitalkamera for alminnelig kresne kunder. Det utmerker seg først og fremst gjennom enkel betjening og eksepsjonelt enkel nedlasting av bildene til PC-en.

Publisert
Kodak DX3900 Zoom
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Kodak DX3900 Zoom

Kameraet byr på 3,1 megapixels i 3:2 høyde/bredde-forhold, slik som vanlige fotografier. Objektiver har 2x optisk zoom, som suppleres av 3x digital zoom. Kameraet er i hovedsak helautomatisk, men har manuell korreksjon av de viktigste funksjonene, som eksponering, hvitbalanse og lysfølsomhet.

Konstruksjon

Utseendet og formen er mindre Kodak-typisk enn tidligere modeller. Derfor vil det trolig få god aksept på det norske markedet. Kameraet er relativt lite og lett, uten at det kan klassifiseres som et minikamera.

Bedre brukerkomfort enn hva DX3900 Zoom byr på, skal man lete lenge etter. Enkle betjeningsorganer, ergonomisk godt plassert og et innebygd objektivdeksel koblet til strømbryteren er praktiske detaljer som gjør kameraet meget brukervennlig.

Søkeren gir et bildeutsnitt som er betydelig mindre enn det fotograferte bildet, men LCD-skjermen gir tilnærmet nøyaktig utsnitt. Skjermen er imidlertid liten og mangler antireflekterende belegg. Derfor blir den vanskelig å se i solskinn.

Stativfestet er i plast, men er plassert rimelig trygt midt under kameraet, dog ikke sentrert i forhold til objektivet. Dekslene over kortspalten og kontaktene er tilfredsstillende solide, men batteridekslet virker spinkelt i hengslingen.

Egenskaper

Kodak har gitt DX3900 Zoom de funksjonene man kan forvente i et kamera i denne kategorien. De automatiske funksjonene som betyr mest har også manuelle muligheter for overstyring, supplert av en funksjon der alle manuelle innstillinger kan nullstilles tilbake til helautomatikk.

Kameraet mangler en del av de nye funksjonene som etterhvert er blitt vanlig, slik som videoopptak, men den kan ta åtte bilder i serie med lav oppløsning. Kameraet arbeider dessuten svært raskt, både ved oppstart og eksponering.

Dessverre kan du ikke bruke kameraet som webkamera, noe som hadde vært perfekt med dokkingstasjonen som følger med. Dokkingstasjonen er forresten en av de beste grunnene til å velge Kodak DX3900 Zoom.

Blitzen er etter min mening en av kameraets største svakheter. Mitt testkamera ga gjennomgående altfor lyse blitzbilder, men det kan skyldes en feil på testkameraet. Det oppladbare batteriet har alminnelig god kapasitet.

Optikk

Med 2x optisk zoom og lysstyrke 2,8-4,0 hadde jeg moderate forventninger til de optiske ytelsene. De overrasket imidlertid positivt. Selv på full vidvinkel, som tilsvarer 35 mm på et vanlig kamera, var fortegningen minimal og skarpheten overbevisende. Næropptakene, derimot, imponerte ikke, til tross for relativt god nærgrense på 7 cm. Skarpheten var god i sentrum, men i kantene var det betydelig uskarphet.

Kodak har også korrigert objektivet meget bra for kromatisk feilbrytning. Under vanlige lysforhold klarte autofokusen seg meget bra, men den sviktet i svakt lys fordi kameraet mangler assisterende AF-lampe.

Bildekvalitet

Den generelle bildekvaliteten var fullt ut tilfredsstillende på DX3900 Zoom. Bildene var klare og rene, med saftige farger. Etter min mening var fargene altfor saftige, men jeg skulle tro at menigmann vil synes de er fremragende. Fargenøyaktigheten var ikke naturtro, men den holdt seg innenfor akseptable toleransegrenser.

Bildestøyen var minimal med ISO 100, noe mer synlig ved ISO 200 og relativt kraftig ved ISO 400. Alt i henhold til forventet resultat. Lysmåleren har evaluerende måling og klarte samtlige testforhold meget godt. Derimot ble blitzbildene betydelig overeksponert.

Det er ingen valg for ukomprimert lagring på DX3900, men med beste kvalitet var det knapt synlige skader, selv ved meget kraftig forstørrelse.

Brukervennlighet

Nok en gang vil jeg fremheve brukervennligheten på DX3900 Zoom. Den er eksemplarisk. Knapper og andre betjeningsorganer har perfekt plassering og dokkingstasjonen sikrer at også nedlastingen til PC-en går som en lek.

Utformingen av menyene er også en betydelig styrke som Kodak har tatt med seg fra tidligere modeller. De er fargeglade, med tydelige markeringer og intuitiv betjening.

Søkeren har en plassering som hindrer at nesen kommer i konflikt med LCD-skjermen, men den har dessverre et søkerbilde som stemmer for dårlig overens med det bildet som blir registrert på bildebrikken.

Utstyrspakke

I Norge blir dokkingstasjonen inkludert i prisen. Takk og lov for det. Den utgjør nemlig en vesentlig del av argumentasjonen for å velge nettopp DX3900 Zoom. Uten den, ville kameraet forsvunnet i mengden av andre gjennomsnittskameraer.

Batteriet er oppladbart og blir holdt i topp kondisjon mens kameraet er plassert i dokkingstasjonen. Minnekortet som følger med, er bare på 8 MB. Med dagens priser på CompactFlash-kort, er det ganske kjipt, synes jeg.

Jeg ble også skuffet over at Kodak ikke lenger inkluderer bildebehandlingsprogrammer med kameraene sine. Tidligere fulgte Adobe PhotoDeluxe eller Photoshop LE med (sågar også en fullversjon av Adobe Photoshop 6.0 med DC4800 !!!), men nå altså kun Kodaks eget program for nedlasting og arkivering.

Valuta for pengene

Itegra AS, som er ny norsk importør, antyder 7.000 kroner for Kodk DX3900 Zoom med dokkingstasjon. Det er vel omtrent som forventet. Kameraet har tross alt 3 megapixels, det oppfører seg veldig greit og tar gode bilder, så prisen står i et alminnelig godt forhold til ytelsene.

Konklusjon

Jeg vil anta at Kodak DX 3900Zoom vil finne de fleste kjøperne innen næringslivet og alminnelige forbrukere som er nysgjerrig på digital fotografering. De vil neppe bli skuffet.

DX3900 Zoom er problemfritt i bruk, det oppfører seg akkurat som et vanlig kompaktkamera og leverer klare bilder med saftige farger. Sannsynligvis er det akkurat slik folk flest vil ha det.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utført av Kai Thon for DinSide Data)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer