Kodak EasyShare CX4230

Kodak EasyShare CX4230 er et av de letteste kameraene i denne sammenligningstesten, og det eneste sammen med HP Photosmart 620 som har innebygd minne.

Publisert
Kodak EasyShare CX4230

CX-serien består av tre modeller, CX4200 med 2 megapiksler, CX4300 med 3 megapiksler og toppmodellen CX4230 som har 2 megapikslers oppløsning og 3x optisk zoom. Vi har sett nærmere på sistnevnte, og dette kameraet har de fleste av de nye finessene i det oppgraderte EasyShare-konseptet.

Funksjonalitet


Oppløsningen er altså på 2 megapiksler, 3x-zoomen strekker seg fra 36 til 108mm med en lysstyrke på f/2.7 til 5.2. I tillegg kan du zoome digitalt 2x. Du kan ta bilder i tre forskjellige oppløsninger, høyeste oppløsning er 1600x1200 punkter. Kameraet har innebygd 16 MB minne, som du kan utvide ved å sette i et MMC/SD-kort.

EasyShare-konseptet begynner allerede i kameraet, først og fremst ved en "Share"-knapp. Et trykk på denne lar deg merke bildet i displayet til direkte utskrift, til vedlegg til epost (kameraet kan lagre mailadresser som du overfører fra PCen!), eller til overføring til Favorittmappen på PCen.

Kameraet kan også kobles til en dokkstasjon for enklere overføring til PC/Mac. Denne fungerer også som lader, og leveres med oppladbare batterier. Den koster 800 kroner ekstra. Du kan bruke to vanlige alkaliske AA-batterier, eller Kodaks egne spesialbatterier.

Kodak EasyShare CX4230
Kodak EasyShare CX4230
Kodak EasyShare CX4230

Dessverre kan du ikke bruke EasyShare CX4230 som webkamera. Her finnes heller ingen videofunksjon.

Kameraet lar deg styre enkelte ting manuelt, lukkerprioritet, makro og blits. For øvrig er det helautomatikk fra A til Å.

Konstruksjon

Kameraet har en tradisjonell men pen utforming i plast, lys matt front og koksgrå bakside. Den optiske søkeren ligger ganske nærmt objektivet, hvilket gjør at den gir et ganske korrekt utsnitt selv på korte avstander fra motivet. Objektivdekslet skyves til side ved hjelp av en skyveknapp like under objektivet, og dermed skrus også kameraet på.

På baksiden finner du en 1,6" LCD, som dessverre er en av de svakeste i denne testen. Den har dårlig fargegjengivelse og dårlig skarphet, noe som gjorde at vi foretrakk den optiske søkeren. Over og til høyre for LCDen finner du diverse knapper for navigering og valg i menyen, men dessverre har Kodak bare gitt plass til ett direktevalg for fotografering, nemlig blits-styringen. Vi savner blant annet makro- og selvutløserknapp, som du nå må inn i menyen for å aktivere.

Zoomen er nøyaktig og nærmest lydløs.

Brukervennlighet

Kodak EasyShare-serien består av enkle kameraer for brukere som først og fremst er ute etter å peke og klikke, og enkel overføring til datamaskinen/utskrift. Sammen med spesialprogrammene som følger med, er sistnevnte enkelt, men vi savner muligheten til å hente filene direkte uten å gå veien om bildebehandlingsprogrammet. Flere av de andre kamereane i oversikten dukker opp som egne disker i Windows XP - uten behov for å installere drivere.

Menyene er oversiktlige og brukervennlige, og her har Kodak benyttet både symboler og beskrivende tilleggstekster.

Kameraet bruker også relativt lang tid på å bli klar til opptak (6 sekunder), og reagerer ofte litt tregt på utløseren, noe som også påvirker brukervennligheten i negativ retning.

Bildekvalitet

Kodak EasyShare CX4230 produserer gode nærbilder, og klarer seg også brukbart utendørs. Ved nærmere øyekast vil du derimot se at kameraet har en tendens til å viske ut detaljer på lang avstand. Det ser du spesielt godt på bildet av trærne (se under).

Kodak EasyShare CX4230

Innendørsbildene har brukbare farger, men blir ofte litt mørke, noe som skyldes litt dårlig blits-spredning i forhold til en del andre kameraer vi har testet.

Se og bedøm eksempelbildene selv

Konklusjon

Vi hadde faktisk større forventninger til dette kameraet. Det er slett ikke et dårlig kamera, men det finnes flere andre kameraer i denne prisklassen som produserer bedre bilder, er raskere og byr på flere funksjoner.

Kodak EasyShare CX4230 koster vanligvis rundt 2 500 - 2 700 kroner uten dokkingstasjon i diverse nettbutikker.

Lenker:
Kodak Norge
Norkom (distributør)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer