Kodak lanserer kamera med OLED-skjerm

Under PMA-messen i Las Vegas forrige uke, viste Kodak frem sitt nye digitalkamera LS633. Kameraet er det første som er utstyrt med OLED-skjerm som søker (organic light emitting diode), med flere fordeler i forhold til tradisjonelle LCD-skjermer.

Publisert
Sist oppdatert
Kodak lanserer kamera med OLED-skjerm
Kodak lanserer kamera med OLED-skjerm


Skjermen på LS633 er hele 2,2 tommer, noe som i seg selv er meget uvanlig. De fleste digitale kameraer benytter LCD-skjermer på 1,5 eller 1,8 tommer. Men det er først og fremst bruken av OLED som vekker oppsikt, og som av mange regnes som en revolusjon i forhold til tradisjonelle LCD-skjermer.

Første produktet ut

Utviklingen av OLED har pågått i flere år, og det finnes allerede produkter på markedet som benytter teknikken. I motsetning til LCD, som fungerer som et filter som i større eller mindre grad blokkerer lys som sendes gjennom en lag av flytende krystaller, generer OLED lyset selv.

Vi har gjennomgått OLED i detalj i denne artikkelen

Problemet med LCD er at de trenger en separat lyskilde. Vanligvis kommer dette lyset bakfra, og bildet på skjermen blir derfor ofte nærmest usynlig i skarpt sollys eller under andre vanskelige lysforhold. Kvaliteten på bildet blir også dramatisk dårligere dersom man prøver å betrakte det fra forskjellige vinkler. En OLED-skjerm kan betraktes fra nærmest død vinkel, uten kvalitetstap.

Variabelt strømforbruk

Siden en OLED-skjerm er bygd opp av tusenvis av små røde, blå og grønne dioder som hver og en sender ut sitt eget lys, skjer noe interessant med hensyn til strømbruk. I en mørk scene vil lysstyrken på diodene være svake, enkelte vil kanskje være helt slukket. Jo lysere skermbildet er, desto flere dioder er tent, og dermed øker også batteriforbruket. I følge Kodak vil det i snitt uansett ikke være snakk om høyere strømbruk enn en tradisjonell LCD.

Kodak sier videre at de små OLED-skjermene er billigere å produsere enn tilsvarende LCD-skjermer. Når det gjelder større OLED-skjermer, finnes foreløpig bare prototyper, og det er fortsatt uløste problemer knyttet til blant annet stabilitet på disse.

Ikke dyrt kamera

Skjermen på LS633 har en oppløsning på 512x218 piksler (totalt 111,616 piksler), og i følge det uavhengig nettstedet dp-now.com er bildekvaliteten imponerende god.

Kameraet har for øvrig en 3,1 megapiksels bildebrikke, og har en kan zoome 3x optisk. Det inngår i EasyShare-familien.

Vi har foreløpig ikke fått noen eksakt dato for lansering her hjemme, men prisen i England vil ligge på veiledende £299. Det skulle forundre oss mye om prisen her hjemme vil overstige 4.000 kroner.

Kilde:
www.dp-now.com

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer