Koffert-PC i boks

Vår koffertPC har nå vært i bruk i mange måneder, og vi har gjort en del endringer underveis, både i maskin og programvaren. Her er vår rapport.

Koffert-PC i boks
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst laget vi første utgave av vår koffertPC, og i de første praktiske testene fungerte den helt utmerket. Men vi endret en del på konseptet underveis i konstruksjonen. Fra å skulle være en komplett PC i koffert, med flatskjerm i lokket, ble den endret til å være en ren server, uten egen skjerm. I stedet bruker vi vår gamle bærbare til å fjernstyre koffertPCen.

I første artikkel, som du finner her, avsluttet vi med å nevne at vi skulle legge ut paneler med kontakter for nettverk og USB, slik at disse kan kobles til selv med kofferten lukket.

Dessuten skulle vi lage åpning for luft inn til prosessoren og sannsynligvis montere en utblåsningsvifte.

Dette har vi nå gjort.

Med filter

Koffert-PC i boks


KoffertPCen blir stort sett brukt i røykfylte lokaler (inntil den nye røykeloven trer i kraft!), derfor var det ikke aktuelt å bare lage en åpning i lokket rett over prosessorviften, hvor luften trekkes inn. Vi tok et støvsugerfilter, klipte til en passende bit, og monterte denne mellom det ytre og indre beskyttelsesgitteret i lokket. Da er det bare å skru av gitteret for å skifte filter. Vi ser at det nå er på tide, det var i utgangspunktet hvitt. Men det har ikke samlet seg støv inne i PCen, så filteret har definitivt gjort jobben sin!

Koffert-PC i boks


For å få den varme luften ut, monterte vi en termostatstyrt vifte fra CoolerMaster. Denne er montert på samme siden som strømforsyningen, men blåser altså ut.

Temperaturføleren har vi satt på harddisken, derfor kjører viften stort sett hele tiden. Ved 23 grader roterer den med 1000 RPM ved 50 grader er den oppe i 2500 RPM. Den støyer uansett svært lite, og blåser lun luft ut av kofferten.

Vi har aldri hatt probelmer med temperaturen, ingen komponenter har vært i nærheten av noen faregrense.

Tilkoblinger

KoffertPCen brukes til et keyboardoppsett, og det er flere USB-enheter som skal kobles til. Hittil har vi brukt 4 enheter:

Det kommer til å bli koblet til flere USB-enheter etter hvert, så vi la opp til 6 utvendige kontakter totalt.

Fire av USB-portene satt på en brakett fra et LianLi kabinett, og denne hadde vi i utgangspunktet lagt til den øverste aluminiumsplaten over hovedkortet. Vi laget imidlertid en ny topplate og flyttet braketten med de fire USB-portene til toppen av kofferten, når den står på gulvet, ved siden av dene en låsen.

Koffert-PC i boks

V
i trengte flere USB-kontakter, og i tillegg ville vi gjerne ha en FireWire-kontakt. Derfor ”slaktet” vi et i/o-panel, og monterte kretskoret med kontaktene på en aluminiumsvinkel vi hadde liggende. Borring og filling måtte til, og resultatet ble om ikke noe gullsmedarbeide, så i hvert fall kurant.

På kjøpet fikk vi også MIDI/game-kontrolleren og lyd ut, men dette har vi ikke tatt i bruk enda.

Nettverkskontakter finnes nå fra Neutric i egen sokkel for panelmontasje, og vi kjøpte denne på Elfa. Den hadde 8 ben som var beregnet på å loddes til et kretskort, men vi hadde ikke noe som passet. Standard ferdigborret Veroboard til hobby og prototyper passet ikke. Derfor var det bare å lodde på en stump av en nettverkskabel, og ”bake inn” loddingen i smeltelim og krympeslange. Det ble vellykket.

Koffert-PC i boks


Vi koblet også til en solid, nedsenket strømbryter som man ikke kommer borti av vanvare.

For å indikere at PCen er påslått boret vi et hull ved siden av tilkoblingene og koblet til en trendy blå lysdiode. Lekkert!

Kontroll

Vi trenger ikke betjene PCen under bruk, alt styres av MIDI og USB-enhetene vi har koblet til.

Remote Desktop i Windows XP fungerer som nevnt i den første artikkelen ikke til å starte opp programmet Cubase 5.1 som vi bruker. Derimot fungerer det etter at vi har startet Cubase! Men siden vi ikke trenger å betjene det grafiske grensesnittet på PCen så har vi bare latt det være.

Vi bruker i stedet gratisprogrammet VNC til å starte programmet og til å slå av PCen på en kontrollert måte fra vår bærbare. Det oppdaterer ikke skjermen så effektivt som Remote Desktop, men dette har ingen praktisk betydning for vårt bruk.

Vi sjekker fremdeles andre vertsprogrammer som kan erstatte Cubase, men foreøpig har ikke behovet vært så presserende. Dessuten har det vært andre problemer med disse programmene, så vi lar det bero til det kommer oppdateringer.

Ny koffert?

Vi leker med tanken om å lage en ny koffert, med aluminiumsprofiler til sarg og mer solid kryssfiner og aluminium til lokk og bunn.

Denne blir i så fall noen centimeter bredere, og hovedkortet vil bli plassert andre veien. Vi vil dessuten ha åpninger til kontaktene i siden, slik at vi kan bruke standard tilkoblingsbraketter - det blir mindre jobb og er mer fleksibelt.

Vi får håpe på en dårlig sommer så det blir god anledning til innendørs sysler...

Vi har tidligere skrevet om PCen som musikkinstrument i denne artikkelen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer