Kolibri - fullt operativsystem på 5 MB

Installasjonsprogrammet får plass på en diskett, det krever 3 MB harddiskplass og 10 MB internminne i PC-en. Men Kolibri er et fullverdig, moderne operativsystem, hevder utviklerne.

Foto: DinSide Data
Foto: DinSide Data Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kolibri er et 32-bits operativsystem for vanlige PC-er. Til tross for sin minimale størrelse har operativsystemet en rekke funksjoner, riktig nok i litt annen innpakning enn de store, kjente programmene.

All koden er skrevet i lavnivå Assembly language, og det skal være en av grunnene til at operativsystemet tar så liten plass.

Operativsystemet er vindusbasert, og du finner både oppgavelinje og startmeny med kjente elementer som Graphis, Sound and Music, Games og Network.

Kjører på "alt"

I følge Distrowatch, som har testet operativsystemet på en ordinær, nyere budsjett-PC, starter Kolibri på få sekunder, og alle programmene starter også lynkjapt. Det skal også kunne kjøres fint på en gammel 486-maskin.

Programmene fungerte også greit, og DOSBox gjorde det mulig å kjøre gamle DOS-baserte spill i operativsystemet.

Mye gjenstår

Men alt er langt fra perfekt. USB-støtten er begrenset, og Distrowatch klarte ikke å finne ut hvordan de skulle få satt opp en skriver.

Nettverk fungerte greit, og det var også mulig å koble seg til Internett og laste ned filer via FTP. Men nettleseren støtter for øyeblikket ikke HTML-sider, så den biten må man klare seg uten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.