Kom i gang med nettskyen - del 1

Har du Windows 10 på PC-en har du allerede direkte tilgang til nettskyen OneDrive.

ALLTID SYNKRONISERT: Du kan ha filene dine på PC-en som før, men ha alltid oppdaterte kopier i nettskyen. Feriebildene kan du enkelt dele direkte med familie og venner.
ALLTID SYNKRONISERT: Du kan ha filene dine på PC-en som før, men ha alltid oppdaterte kopier i nettskyen. Feriebildene kan du enkelt dele direkte med familie og venner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye snakk om «nettskyen» for tiden. Kort forklart handler nettskyen om å løfte ting du har liggende på datamaskiner lokalt, ut på Internett, for eksempel bilder, andre personlige filer og dataprogrammer.

Alltid tilgjengelig

Den store fordelen er at du kan få tilgang til alt som er ditt, fra hvor som helst og fra hvilket som helst nettbrett, smartmobil eller PC - så lenge enheten er tilkoblet Internett. Samtidig slipper du bekymringer knyttet til at harddisker og lagringsmedier skal ta kvelden - alt ligger uansett trygt lagret i nettskyen.

Som privatbruker er det spesielt én nettskytjeneste som er svært populær: Nettlagring. Som regel fungerer den slik:

Du installerer et program som oppretter en mappe på PC-en din som blir kopiert - og synkronisert - til din egen nettsky. Alt innholdet lagres altså to steder - på PC-en din og på nettet. Du kan også installere programmet på flere enheter, og dermed blir mappen synkronisert på kryss og tvers slik at innholdet blir det samme alle steder.

Hva med deg?

Hvilke(n) lagringstjeneste(r) i nettskyen bruker du? (Avsluttet)
OneDrive(28%) 2624
Dropbox(26%) 2431
Google Disk(21%) 1984
Jottacloud(11%) 1046
Annet(9%) 841
Ingen(4%) 324
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nettskyen din blir selve navet - en slags sentral for filene dine som kan nås fra hvor som helst, inkludert fra mobiler og nettbrett. Ønsker du i tillegg å dele mapper og filer med andre, er nettskyen en ypperlig arena. Du gir dem bare en lenke til innholdet, og setter de tilgangsbegrensninger du selv ønsker. En fin metode for å dele feriebildene med hele familien, for eksempel.

Populære nettskytjenester

Det finnes en rekke forskjellige tilbydere av slike nettlagringstjenester, og vi har omtalt mange av dem her på Dinside tidligere, eksempelvis Jottacloud, Google Disk, Dropbox og Microsoft OneDrive.

Sistnevnte er faktisk allerede installert på PC-en din dersom du bruker Windows 8 eller nyere, og det er den vi skal gå litt nærmere i sømmene i dag.

Slik kommer du i gang

I Windows 10 vil du finne OneDrive i Filutforskers venstremarg. Klikker du på den vil du første gang få spørsmål om å registrere deg som bruker. Hver nyregistrerte bruker vil få 5 GB gratis lagringsplass, men er du så heldig å allerede være registrert, vil du ha mellom 15 og 25 GB, avhengig av når du registrerte deg.

Les også: Nå kutter Microsoft lagringsplassen

Hvis du allerede er registrert, vil du bli møtt av en tom OneDrive-mappe:

Kom i gang med nettskyen - del 1


Har du brukt tjenesten før, vil eventuelt innhold i nettsky-mappa din bli kopiert ned til PC-en. Heretter vil innholdet bli synkronisert automatisk, uten at du behøver å tenke på noe annet enn å lagre filene dine i OneDrive-mappa. Du kan også fritt lage så mange undermapper du ønsker.

Nå kan du få tilgang til filene dine i nettskyen ved å peke nettleseren din til onedrive.microsoft.com:

Kom i gang med nettskyen - del 1


Herfra kan du for eksempel åpne og redigere dokumenter, vise bilder og spille av videoer på PC-er, nettbrett og smartmobiler, omtrent som om du jobbet med lokale filer.

Flytt standardmappene i Windows

Faktisk kan du også bestemme at bilder og dokumenter på PC-en din automatisk skal lagres til OneDrive. Da høyreklikker du på nettsky-ikonet i systemverktøylinjen nederst til høyre på skjermen og velger Innstillinger:

Kom i gang med nettskyen - del 1


Velg Automatisk lagring, og velg OneDriveDokumenter og Bilder:

Kom i gang med nettskyen - del 1


Gjør du dette, vil standardmappene Dokumenter og Bilder på PC-en din - med alt innhold - flyttes til OneDrive-mappa:

Kom i gang med nettskyen - del 1


NB! Merk at de 5 gigabytene du får gratis fort bli spist opp. Trenger du mer lagringsplass, må du betale for det til Microsoft.

Høyreklikk i såfall på nettsky-ikonet igjen, og velg Administrer lagring. For 14 kroner måneden får du inntil 100 GB lagringsplass.

Smart tilleggstips

Har du mange MP3-filer som du ønsker skal være tilgjengelig overalt, anbefaler vi deg også å opprette en mappe i OneDrive som du kaller Musikk, og kopiere filene inn der:

Kom i gang med nettskyen - del 1


Logger du deg deretter inn på music.microsoft.com, vil du kunne spille av musikken din i nettleseren ved hjelp av web-appen Groove:

Kom i gang med nettskyen - del 1


Du kan også laste ned Groove-app til mobilen din - og streame musikken når du er på farten. Musikken kan også lagres lokalt på mobilen hvis du vil spare datatrafikk:

Kom i gang med nettskyen - del 1


Hva med de andre?

Av de andre store nettskylagringstjenestene er det først og fremst Google Disk (Drive) som byr på en funksjonalitet som er sammenlignbar med OneDrive. Hvis du lurer på hvordan denne fungerer i forhold til OneDrive, klikker du på lenken under.

Les saken: Kom i gang med nettskyen del 2: Google Disk

Les også: Temaside: Nettskyen
Google slakter prisene på nettlagring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer