Kom i gang med nettskyen - del 2

Google Disk er et meget godt alternativ til Microsoft OneDrive. Slik kommer du i gang med tjenesten.

FYLDIG PAKKE: For å få fullt utbytte av Google Disk, kan du også ta i bruk tjenestene Google Play Music og Google Foto.
FYLDIG PAKKE: For å få fullt utbytte av Google Disk, kan du også ta i bruk tjenestene Google Play Music og Google Foto. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi allerede har forklart i «Kom i gang med nettskyen - del 1», handler nettskyen om å løfte ting du har liggende på datamaskiner lokalt, ut på Internett, for eksempel bilder, andre personlige filer og dataprogrammer.

En av de aller mest brukte nettskytjenestene er lagring av dokumenter, bilder, videoer, musikk og andre personlige filer. Vi har nylig gått gjennom tjenesten OneDrive, som allerede er integrert i Windows 8/8.1/10.

Les saken: Kom i gang med nettskyen del 1: Microsoft OneDrive

Erkekonkurrenten Google har en konkurrerende tjeneste kalt Google Disk. I tabellen under har vi sammenlignet de to tjenestene, slik at du får et raskt overblikk over likhetene og forskjellene:

Microsoft OneDrive vs Google Disk
 MS OneDriveGoogle Disk
Gratis lagring5 GB*15 GB
Priseksempel18 kr pr måned for 50GB*18 kr pr måned for 100GB
Maks filstørrelse10GB5TB
OS-støtteWindows, Mac, Android, iOS, Windows PhoneWindows, Mac, Android, iOS
* Gjelder fra januar 2016


Som du ser kan Google Disk være et godt alternativ til OneDrive, både med tanke på kapasitet, filstørrelse og pris hvis du ønsker mer plass til rådighet. Men hvis du har en smartmobil med Windows Phone, må du i skrivende stund belage deg på å bruke tredjeparts-apper for å få tilgang til filene dine - og disse er av svært varierende kvalitet.

Slik fungerer Google Disk

Google Disk fungerer langt på vei likt med OneDrive. Du installerer først et lite klientprogram som oppretter en mappe på PC-en din som blir kopiert - og synkronisert - til din egen nettsky. Alt innholdet lagres altså to steder - på PC-en din og på nettet. Du kan også installere programmet på flere enheter, og dermed blir mappen synkronisert på kryss og tvers slik at innholdet blir det samme alle steder.

Nettskyen din blir selve navet - en slags sentral for filene dine som kan nås fra hvor som helst, inkludert fra mobiler og nettbrett. Ønsker du i tillegg å dele mapper og filer med andre, er nettskyen en ypperlig arena. Du gir dem bare en lenke til innholdet, og setter de tilgangsbegrensninger du selv ønsker. En fin metode for å dele feriebildene med hele familien, for eksempel.

Følg disse stegene

#1: Gå til www.google.com/intl/no/drive/download/, last ned og installer klientprogrammet til Google Disk:

Kom i gang med nettskyen - del 2


#2: Logg inn med Google-kontoen din. hvis ikke du allerede har en konto, kan du opprette en ved å trykke på Opprett konto nederst:

Kom i gang med nettskyen - del 2


#3: Nå kan det hende du blir bedt om å bekrefte identiteten din, enten via telefon, epost eller sms:

Kom i gang med nettskyen - del 2


#4: Du blir nå møtt av en veiviser som gir deg en rask innføring i hvordan du bruker tjenesten.

Kom i gang med nettskyen - del 2


#5: På det siste bildet vil du finne et valg, Sync options, som lar deg bestemme hvor Google Disk-mappen skal ligge på PC-en din, hva som skal synkroniseres og innstillinger for båndbreddebruk. Trykk på den knappen hvis du ønsker å endre på standardinnstillingene, eller trykk Done.

Nå er du klar

Nå vil Google Disk-mappen åpne i Filutforsker, og alt du lagrer i denne mappen vil synkroniseres mot nettskyen din hos Google og mot andre enheter du har installert Google Disk på.

Legg merke til at mapper og filer som er ferdig synkronisert, får en bekreftende, grønn V over ikonet, mens mapper og filer som er i ferd med å synkroniseres, får et omløp-symbol:

Kom i gang med nettskyen - del 2


Nå kan du få tilgang til filene dine i nettskyen ved å peke nettleseren din til drive.google.com:

Kom i gang med nettskyen - del 2


Herfra kan du for eksempel åpne og redigere dokumenter, vise bilder og spille av videoer på PC-er, nettbrett og smartmobiler, omtrent som om du jobbet med lokale filer.

Smarte tilleggstips

Det kan være en god idé ikke å legge musikkfilene dine i Google Drive. Det kan du heller bruke tilleggstjenesten Google Play Music til. Der kan du lagre inntil 50.000 spor uten kostnad, som du kan streame til mobiler og nettbrett via Google Music-appen, eller gjennom nettadressen music.google.com hvis du sitter på en PC:

Kom i gang med nettskyen - del 2


Les mer om Google Play Music her

Det samme kan sies om bilder - i hvert fall hvis du ikke bryr deg om at Google i noen tilfeller krymper bildene noe. Tilleggstjenesten Google Foto lar deg lagre ubegrenset antall bilder hvis du godtar en liten reduksjon i kvaliteten på de mest høyoppløste bildene:

Kom i gang med nettskyen - del 2


Dermed har du mer plass til andre ting i Google Drive.

Les mer om Google Bilder (og personvernet) her

Les også:
Kom i gang med nettskyen del 1: Microsoft OneDrive
Temaside: Nettskyen
Google slakter prisene på nettlagring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer