Kommentar: Goliats kamp mot Goliat

Vi vet alle hvordan kampen mellom David og Goliat endte. Men hvordan går det når Goliat møter Goliat? Det vet vi etter at rettssaken mellom Microsoft og de amerikanske myndighetene er ferdig. Hvis den noen gang blir ferdig...

Foto: Karoline
Foto: Karoline Vis mer
Publisert

Konflikten mellom Microsoft og myndighetene er nesten rørende i all sin enkelhet. Microsoft ønsker å selge Windows 98, med Internet Explorer som en svært viktig del. Justisdepartementet ønsker at Microsoft skal la være å selge Windows 98 med Internet Explorer.

Og dermed er altså kaoset i gang.

Realiteten er nemlig at Windows 98 er et svært mye mindre interessant produkt, uten Explorer. '98 har mange mindre (og noen få større) forbedringer i forhold til '95, men integrasjonen av Explorer med selve systemet er svært sentral. Enkelt sagt er Internet Explorer en viktig og temmelig fundamental bit av Windows 98. Derfor kan ikke Bill Gates & co. uten videre godta at Justisdepartementet ønsker å skille disse to helt fra hverandre.

Alternativ 2, at Microsoft skal bygge Netscape Navigator inn i Windows 98, slik at brukerne ved installering kan velge hvilken nettleser de vil benytte, er vel egentlig nærmest for surrealistisk å regne. Aldri har vel noe firma fått beskjed om å bygge en konkurrents produkter inn i sine egne produkter?

Men justisdepartementet har tydeligvis gjennomgått saken nokså grundig. Leser man gjennom saksdokumentene, finner man at det ikke er mye som er overlatt til tilfeldighetene. Blant annet benytter departementet flere av Microsofts egne uttalelser mot firmaet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.