Kommentar:MP3 og musikkbransjen - storm i et vannglass?

Det skrives mye om spredningen av musikk i form av såkalte MP3-filer. I følge avisoppslager truer nemlig MP3 både plateselskapene, artistene og komponistene. Dette er neppe særlig riktig.

Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Publisert

Det finnes i hovedsak to typer "pirater". Den ene er de man finner utbredt i Russland, enkelte steder i Østen og i mindre grad i vår del av verden, mennesker som selger ulovlig kopierte varer for å tjene penger. Disse representerer en grei sak, juridisk sett, og den rettsoppfatningen som ligger til grunn for at dette blir slått ned på deles av de aller fleste.

Den andre typen, som også kalles "pirater", er de som legger ut musikk pakket i MP3-format på nettstedene sine, til fri nedlasting for alle. Mange mener at disse ikke bør ses på som kriminelle, siden det på ingen måte er snakk om fortjeneste.

Musikkbransjen bekymrer seg selvfølgelig over MP3 fordi de ser på denne spredningen av musikk som tapt salg.

Rettigheter og pekeransvar

Opphavsrettighetsforvalterne, som Tono i Norge, ser på dette som ulovlig musikkbruk. Enhver bruk av musikk i enhver sammenheng skal ifølge internasjonale avtaler betales for, og det å gjøre musikken tilgjengelig faller inn under deres oppgaver. Enhver jazzklubb, klesforretning eller frisørsalong i Norge som spiller musikk -- levende eller innspilt -- må derfor betale en fast avgift til Tono. Ellers blir de anmeldt til politiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.