Kompakte fotoskrivere

Har du lyst å "fremkalle" bildene selv, på enklest mulig måte? Disse kompakte fotoskriverne får plass over alt, og du behøver ikke å koble dem til PCen.

Publisert
Sist oppdatert

Kompakte fotoskrivere for utskrifter i 10 x 15 cm, er ikke noe nytt. Vi har tidligere testet flere av dem, men det har så langt vært løsninger for spesielt interesserte. Hva som siden har skjedd bør være velkjent for de fleste. Digitalkameraet er blitt allemannseie, og dermed er samtidig behovet for enkel utskrift og fremkalling sterkt økende.

Og det er først og fremst enkelhet som er tanken bak disse produktene. Du skal kunne koble kameraet direkte til skriveren, og velge "skriv ut" - uten noe mer mikmak. Mange av disse skriverne har dessuten både kortleser, skjerm for utvelgelse av bilder, og kan kommunisere trådløst med for eksempel mobiltelefon/PDA.

To hovedtyper

Hvis du er ute etter en slik løsning, skal du vite at det finnes to forskjellige typer skrivere; blekk og sublimering. Førstnevnte skriver altså ut bildet på samme måte som en blekkskriver, der ørsmå blekkdråper spyttes til papiret - i mange tilfeller så tett og nøyaktig at du ikke klarer å skille utskriftene fra fotografiske fremkallinger.

En sublimeringsskriver bruker grunnfarger på samme måte som en blekkskriver (cyan magenta og gult, men ikke sort), men fargene er på bånd, og "smeltes" på papiret i en firedelt prosess. Først legges gult på papiret, deretter magenta, cyan og til slutt legges et beskyttende filter på utskriften. Sistnevnte sørger for at utskriften tåler fuktighet, fingeravtrykk o.l. Prosessen innebærer at papiret kommer ut og trekkes tilbake i skriveren fire ganger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.