Komplett musikkstudio på PCen

Nå kan du med enkle virkemidler bygge om PCen til et komplett digitalt musikkstudio. En rekke produsenter lanserer nå komplette pakker for dette, og her er en oversikt over hvordan det virker. Vi vil også teste en rekke av løsningene.

Publisert

Å bruke PCen som lyd- og musikkverktøy er ikke noe nytt. Helt siden midten av 80-årene har dette vært mulig. Likevel har det skjedd mer på denne fronten enn på de fleste andre bruksområder den siste tiden. Tidligere måtte du ha en mengde keyboards, lydmoduler, miksere og effektenheter for å kunne lage et komplett lydbilde. I dag er maskinvaren så kraftig at du kan klare deg med langt mindre utstyr. Dessuten er prisnivået også blitt dramatisk lavere.

Brukergruppen har også utvidet seg kraftig, og mange jobber i dag med musikalsk lyd på kreative måter selv om de ikke spiller noe instrument selv. Dette kan være alt fra aerobic-treneren som setter sammen egne musikkprogrammer til multimedia- og webdesignere. Vi opplever at grensen mellom musiker, komponist, lyddesigner og produsent er blitt ganske så utflytende i stadig flere sammenhenger.

Kompakt og kraftig

I dag kan du velge mellom flere løsninger som har mange felles trekk i oppbygningen. Maskinvaren består som regel av to enheter:

Lydkort og inn/ut-modul.

Selve lydkortet har mye til felles med vanlige lydkort, men har flere og bedre ressurser og større fleksibilitet. Der hvor et vanlig lydkort har faste lyder etter General MIDI-standarden, har et hjemmestudio som oftest større utvalg av alternative lyder, muligheten til å redigere parametrene på lydene (for eksempel styring av bass og diskant på hver enkelt lyd), muligheter for å lage egne lyder basert på samples (wav-filer) og kanskje til og med en ekstra synth på toppen av det hele.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer