TEST: Sony WH-1000XM4

Kongen på haugen

Bedre kombinasjon av lydkvalitet og støyreduksjon får du ikke.

STRÅLENDE: Med flott lyd og ekstremt god støyreduksjon er WH-1000XM4 blant våre absolutte favoritter. Foto: Pål Joakim Pollen
STRÅLENDE: Med flott lyd og ekstremt god støyreduksjon er WH-1000XM4 blant våre absolutte favoritter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sonys 1000X-serie har lenge vært anerkjent som ledende på aktiv støydemping. MDR-1000X fikk en sekser på vår terning i 2016, oppfølgeren WH-1000XM2 en solid femmer i 2017, mens tredjemann i serien, WH-1000XM3 scoret full pott i 2018.

I 2019 ble det imidlertid stille. Først nå, etter to år, står japanerne klare med nok en modell, WH-1000XM4.

Den plasserer seg prismessig omtrent der de andre har ligget ved lansering, på rundt 4.000-kronersmerket. Samtidig er det ikke til å stikke under stol at forrige modell, WH-1000XM3, nå kan fås til 2490 kroner de fleste steder, der nykommeren i så måte blir 60 prosent dyrere.

KOMFORTABLE: Øreputene har blitt 10 prosent større, men klokkene bygger noe mindre enn før. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMFORTABLE: Øreputene har blitt 10 prosent større, men klokkene bygger noe mindre enn før. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Svært komfortable

Tar vi det utvendige først, har Sony redesignet mark 4-modellen noe siden sist. Øreputene har blitt ti prosent større og enda litt mykere, og det er rett og slett en fryd å ha WH-1000XM4 på hodet.

Og selv om hodebøylen har blitt slanket litt, opplever vi dem på ingen måte gnagende mot issen. Den buer også noe mindre enn tidligere og kommer derfor nærmere hodet.

Selve klokkene har blitt slanket noe, slik at de ikke blir like massive på hodet. Vektnåla er imidlertid omtrent lik, der nykommeren bare er et fattig gram lettere.

Som før kan du både vri klokkene nitti grader mot deg og brette dem inn mot bøylen, slik at de blir mer kompakte under transport.

BERØRINGSFØLSOM: På den høyre øreklokken sveiper du frem, tilbake, opp og ned for å bytte sang eller endre volum. Du kan også legge håndflaten inntil for å høre omgivelsene. Foto: Pål Joakim Pollen
BERØRINGSFØLSOM: På den høyre øreklokken sveiper du frem, tilbake, opp og ned for å bytte sang eller endre volum. Du kan også legge håndflaten inntil for å høre omgivelsene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Touch og to knapper

I likhet med alle de tre foregående modellene, foregår volumjustering og hopping mellom sanger på høyre øreklokke, der utsiden er berøringsfølsom. Der kan du sveipe fra deg for å hoppe til neste sang, opp for å øke volumet og motsatt for … ehm … motsatt.

To prikk pauser musikken, og du kan fortsatt legge hånda inntil for å dempe musikken og slippe inn lyd fra omgivelsene. Det var veldig kult på første modell der vi opplevde konseptet for første gang, men vi skulle ønske oss at Sony hadde raffinert denne funksjonen noe slik at man slapp å måtte holde hånda der helt til man var ferdig. Bedre hadde vært om man la inntil hånda og så kunne slippe, for så å legge hånda inntil igjen når man ville høre musikk igjen.

Vel, Sony har til dels raffinert funksjonen noe. Den nye funksjonen «speak to chat» oppdager når du snakker, og pauser da musikken og slipper inn lyd utenfra automatisk, med et par sekunders forsinkelse riktignok. Etterpå slipper den inn lyd inntil en gitt tid etter at du sist pratet, før den slår på musikken igjen, men du kan bare berøre øreklokka når du er klar til å starte igjen også.

Smart på papiret, men ikke fullt så smart for oss som gjerne synger med litt når vi hører musikk, for da stopper den jo. Dessuten har vi også opplevd at den stopper musikken om vi harker litt, så for min del har jeg slått den av.

Vi må også legge til at vi savner enda litt mer volum fra omgivelsene i denne ambient-modusen. Her synes vi både Jabra, Shure og definitivt Samsung Galaxy Buds+ slipper inn mer lyd utenfra.

TO KNAPPER: Custom-knappen kan du enten bruke til stemmeassistent, eller for å regulere støyreduksjonen, men du får ikke gjort begge deler direkte på øret. Foto: Pål Joakim Pollen
TO KNAPPER: Custom-knappen kan du enten bruke til stemmeassistent, eller for å regulere støyreduksjonen, men du får ikke gjort begge deler direkte på øret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ved siden av strømknappen, som også kan holdes inne for å pare med en ny enhet, finnes det én ekstra knapp hvis funksjon du kan velge i Sonys app. Som standard kaller denne på stemmeassistenten, og i likhet med forgjengeren får du her full støtte for Google Assistent, slik at du også kan få innkommende varsler lest opp på øret. Det er noe vi liker godt.

Denne gangen har Sony også lagt til funksjonalitet som gjør at musikken settes på pause når du tar av deg hodetelefonene og fortsetter avspillingen når du setter dem på hodet igjen. Dette gjøres ved hjelp av en godt synlig nærhetssensor på innsiden av venstre øreklokke, men det er ikke alltid den pauser musikken når vi flytter hodetelefonene ned rundt halsen.

SENSOR: Nærhetssensoren er på ingen måte diskret på innsiden av venstre klokke, men sørger for at musikken pauser når du tar av deg hodetelefonene. Foto: Pål Joakim Pollen
SENSOR: Nærhetssensoren er på ingen måte diskret på innsiden av venstre klokke, men sørger for at musikken pauser når du tar av deg hodetelefonene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Endelig multipoint, men …

Det skulle ta fire iterasjoner av 1000X-serien før noe mange har savnet endelig er på plass - muligheten for å være koblet til to samtidige Bluetooth-enheter, altså der du for eksempel kan høre lyd fra PC-en, men allikevel blir koblet over om noen ringer deg på mobilen.

Denne funksjonen har dog en liten hake ved seg – det fungerer nemlig ikke når du er koblet til med LDAC – Sonys Bluetooth-teknologi som gir bitrate opptil 990 kbps, og som har vært støttet i Android siden versjon 8.

Og – i M4-modellen har Sony valgt å droppe Qualcomms AptX-teknologi, som forgjengeren hadde, og som støttes av de fleste Android-telefoner (samt Windows/MacOS). Så hodetelefonene støtter nå bare LDAC, AAC (best på iOS) og SBC (standard Bluetooth-overføring). Med andre ord får du ikke utnyttet det fulle potensialet lydkvalitetsmessig om du vil være koblet til to enheter samtidig.

Knallgod lyd

Ellers låter WH-1000XM4 svært godt, som forrige modell også gjorde. Forgjengeren er for lengst sendt tilbake, så vi har den ikke som referansepunkt, men det er nok ikke voldsomt store forskjeller her.

Det låter fremdeles detaljert og dynamisk, der bassen ligger der som en nerve i The Weeknds After Hours fra albumet med samme navn, og der det føles som om du kan høre selv den minste lyddetalj i samplene. Og de dype basslinjene i Snow Boyz' Himmelen og mere gjengis nærmest med perfeksjon samtidig som detaljer som den subtile hi-haten fortsatt er til stede. Oneness of Jujus African Rhythms gjør at Sonyene får vist frem svært god instrument- og stereoseparasjon.

Vi husker M3-modellen som litt mer basstung rett ut av esken, så nykommeren låter litt strammere der – i det hele tatt er det lite å utsette på Sony WH-1000XM4 lydkvalitetsmessig, selv om det finnes konkurrenter som serverer et enda litt mer åpent lydbilde. Sonys app gir deg også gode muligheter til å tilpasse lydbildet etter din smak, enten du vil velge blant en god håndfull forhåndsinnstillinger eller dra i equalizer-spakene selv.

360-LYD: Via Sonys 360 reality audio posisjoneres de ulike lydkildene rundt i rommet. Foto: Pål Joakim Pollen
360-LYD: Via Sonys 360 reality audio posisjoneres de ulike lydkildene rundt i rommet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

WH-1000XM4 har også støtte for Sonys såkalte «360 reality audio», der du starter oppsettet med å ta bilder av ørene dine via Sonys app, slik at lyden da skal tilpasses din øreform. Dernest må du bruke en musikktjeneste som støtter denne teknologien, der Deezer, Tidal og Nugs.net er alternativene. Vi prøvde med Tidal, og selv om utvalget av 360-musikk er ganske begrenset, får man en litt ekstra stor romfølelse med et utvidet stereoperspektiv. Snurrer vi i gang Herbie Hancocks Watermelon man kommer stemmer, fløyter, perskusjon og annet fra alle kanter.

Dog må jeg innrømme at det føles litt som om all lyden kommer bakfra, og at lydbildet blir en smule «hult», der jeg ofte lander på at jeg foretrekker originalmiksen når jeg prøver frem og tilbake, for eksempel på Chainsmokers og Dayas Don't let me down, som lå på hitlistene for et par år siden, der vokalen, om enn mer fremtredende, høres litt mer upolert ut.

For ordens skyld har Sony flere modeller som støtter dette, inkludert WH-1000XM2 og -3, samt enkelte andre modeller.

Vi kan også rapportere om et par hodetelefoner som er meget gode med tanke på forsinkelse, der lipsync er spot-on både i Netflix og YouTube, og der vi klarer å spille Dancing Line (rytmespill) i blinde uten å krasje. Det er det ikke alle trådløse hodetelefoner som klarer (testet på Android/LDAC).

Svært god støyreduksjon

Det er på den aktive støydempingen Sony viser sin største styrke, for etter at Bose i mange år var nærmest enerådende på det feltet, har Sony vist gang på gang at de er enda flinkere på den fronten.

WH-1000XM4 er intet unntak. Her er det først og fremst reduksjonen av mellom- og høyfrekvent støy som er forbedret siden forgjengeren, men uten hverken flyturer, togturer eller en M3-modell å sammenligne med blir den biten vanskelig – men uansett: når vi lar robotstøvsugeren gå på gulvet, står foran tørketrommelen eller spiller av støyopptak fra anlegget i stua, er det imponerende hvor mye WH-1000XM4 blokkerer ut. Selv uten musikk på, er det så vidt jeg kan høre lyden fra TV-en bare noen meter unna der jeg sitter. Her er Sony WH-1000XM4rett og slett kongen på haugen.

Riktignok legger vi også merke til en bitteliten egenstøy vi ikke kan huske å ha lagt like godt merke til tidligere.

Sonys app gir deg full oversikt og kontroll på de ulike innstillingene. Foto: Pål Joakim Pollen
Sonys app gir deg full oversikt og kontroll på de ulike innstillingene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Via Sonys «adaptive sound control»-funksjon kan du velge å la automatikken styre støydempingen basert på hva du gjør, og denne gangen også hvor du er. Dermed kan du for eksempel nå velge å ha full støydemping når du er på kontoret - også når du går for å hente deg en kopp kaffe. Tidligere var det kun basert på aktivitet, slik at den ikke skilte mellom det å spasere på kjøpesenteret eller i hagen, for eksempel.

Som før synes vi Sony kunne ha spart seg for plinget i øret når denne funksjonen bytter modus, og strengt tatt synes jeg den slags er greit å styre manuelt. I så måte skulle jeg gjerne ha hatt en ekstra knapp på den venstre øreklokka, for vil du styre dette på øret, må du ofre Google Assistent-funskjonaliteten.

Forbedret handsfree

Nok en forbedring denne gangen er at WH-1000XM4 har fått en ekstra mikrofon på utsiden for å gjøre handsfreekvaliteten bedre ved bedre å skille din stemme fra omgivelsene, og vi får stort sett gode skussmål fra motparten når vi snakker i telefonen.

Men som nevnt skulle vi gjerne ha sett at hodetelefonene slapp inn mer lyd fra omgivelsene når vi snakket – fortsatt er vår egen stemme noe dempet, som gjør at man automatisk snakker unødvendig høyt. Her liker vi bedre Jabras Sidetone-funksjon, for eksempel.

Fortsatt finnes heller ingen IP-sertifisering på WH-1000XM4, som i utgangspunktet betyr at du er nødt til å pakke dem bort om det begynner å regne.

God batteritid, kjapp lading

Batterimessig har det ikke skjedd noe siden forrige modell, men 30 timers spilletid med aktiv støyreduksjon (38 timer uten) er fortsatt meget godt.

Verdt å sette pris på er også at bare 10 minutter i laderen gir deg fem timers spilletid, selv om det tar rundt 3 timer å fullade dem. Men som før – du får ikke brukt dem (trådløst) mens de lader.

Konklusjon

Det er bare å ta av seg hatten nok en gang – ingen andre scorer så høyt på kombinasjonen av støydemping og lydkvalitet. Sony WH-1000XM4 låter ikke bare fabelaktig, men evner å dempe støyen rundt deg bedre enn noen annen.

Kongen på haugen

De er også svært komfortable å ha på hodet, enkle å betjene og kan nå endelig være koblet til to enheter samtidig. Sony har også forbedret handsfreekvaliteten, som er kjærkomment, selv om det her fortsatt finnes konkurrenter som løser den biten enda bedre.

Vi blir ikke blåst av banen av alle nyvinningene. Speak to chat-funksjon reagerer selv på det minste hark (eller om du synger med, og hvem gjør ikke det på hjemmekontoret?) og den adaptive støydempingen skrur vi like gjerne av, selv om vi gjerne skulle hatt en ekstra knapp for å slå støydempingen av og på. Automatisk pause, som endelig er på plass, virker ikke alltid som den burde når vi flytter hodetelefonene ned rundt halsen.

Det er med andre ord snakk om en håndfull mindre oppdateringer av allerede meget gode WH-1000XM3, der M4-modellen er 1500 kroner (60%) dyrere, men for så vidt likt priset som da forgjengeren kom. Om dette prishoppet gjør deg så veldig mye mer fornøyd kan diskuteres, men de er bedre, og etter vår mening de beste du får til 4.000 kroner akkurat nå.

Og da kan vi ikke annet enn å trille en sekser på terningen.

Testresultat

Sony WH-1000XM4

- Markedsledende støyreduksjon
- Svært god lyd
- Høy komfort med myke hodeputer
- Enkel betjening
- God batteritid (30t) og kjapp hurtiglading (10m=>5t)
- Full Google Assistent-støtte
- Multipoint-støtte

- Speak to chat reagerer når du synger med eller harker
- Støtter ikke AptX, og LDAC kan ikke brukes ved multipoint-oppkobling
- Pauser ikke alltid musikken når vi flytter dem fra ørene til rundt halsen
-

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer