Konsoller på nett - hva skjer?

Spillkonsoller går online i disse dager, men i Norge er utviklingen treg. Vi sjekker hvordan status er for tiden.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at online-spilling på konsoller har tatt av, og blant annet i USA har spillentusiaster kunnet spille på nett en god stund. Det er først nå at disse tjenestene kommer til Europa, men Norge ligger etter. I dag er det faktisk bare GameCube som kan kobles til Internett, mens vi må vente på XBox- og PS2-tjenestene.

Modem og bredbånd

Nintendos tjeneste er nok den minst profilerte av de tre. Det er kun ett spill som støttes per i dag, og det er rollespillet Phantasy Star Online I&II. Nintendo har heller ikke noe spesifikt portal der spillere kan møtes og utveksle erfaringer - men det kommer etter hvert. Etter sigende har Nintendo heller ingen planer om å vise noen online-spill på årets E3-messe, men vi håper på at tredjepartsutviklere viser noe interessant.

For å spille på nett med GameCube trenger du en adapter, som koster rundt 500 kroner. Det finnes to versjoner av adapteren, en for modemtilkobling og en for bredbånd. Adapteren settes inn i ekspansjonsporten på undersiden av din GameCube.

Live enda ikke levende

Konsoller på nett - hva skjer?


XBox Live-tjenesten er nok den det har vært mest snakk om. Microsofts konsoll er også den som er best tilpasset nettspill, da den har nettverksadapter innebygd. Den har også en harddisk, hvilket gjør det mulig for utviklerne å legge ut ekstra brett og tillegg. XBox Live fungerer kun med bredbånd - det er ingen støtte for modemtilkoblinger.

XBox Live har vært tilgjengelig i USA siden 15. november, og i Europa siden 14. mars. Som kjent var ikke Norge med i den første puljen av europeiske land som fikk XBox Live, og vi må vente til sommeren. Det er imidlertid fullt mulig å kjøpe et Live-kit i for eksempel Sverige, og få det til å fungere her til lands.

Det er mange spill som støtter XBox Live allerede i dag, og flere er på vei. Blant disse er høyt profilerte titler som Halo 2.

PS2 følger etter

Sony satser også stort på nettspilling. Selskapet er svært fornøyd med salget av nettadapteren i USA, og tjenesten skal lanseres i Norge over sommeren. Før det vil det settes i gang betatesting der 500 personer får delta.

I USA er det SOCOM: US Navy SEALS og Madden 2003 som er de mest populære spillene online. Hva som kommer til å selge best i Europa gjenstår å se, men Sony garanterer for at utvalget blir stort.

En ting er sikkert: Konsoller går på nett, enten man liker det eller ikke. Internettspilling har lenge vært PCens domene, men slik er det ikke lenger. Vi synes at utviklingen er spennende, og vil komme tilbake med mer dekning av nett-tjenestene til samtlige konsollprodusenter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer