Konstruksjon, funksjoner og brukervennlighet

TEST: Mellomvekteren fra Nikon kan lett forveksles med en tungvekter. Det beste kameraet under 10.000 kroner?

Publisert
Sist oppdatert

Kameraene fra Nikon har alltid vært godt utstyrt på knappefronten, og D80 er intet unntak. D80 har flere knapper enn de fleste av sine konkurrenter, og satser på mindre bruk av menyer. Det er en smakssak hva du synes er best, men det er liten tvil om at du vil være i stand til å operere dette kameraet raskere når det sitter i fingrene enn tilfellet er for Sony Alpha eller EOS 400D, som vil være de naturlige kameraene å sammenligne med i denne testen (i tillegg til Pentax K10D, men det har vi ikke fått et testeksemplar ennå).

På denne modellen har Nikon valgt å beholde den gamle LCD-skjermen på toppen av kameraet ("kalkulatorskjermen"). Det er via denne de fleste innstillinger gjøres, som endring av blenderåpning, blitsbruk, ISO-verdi eller lukkertid, og den inneholder all informasjon om bildet som skal tas, kort og godt. Som før kan også skjermen bakbelyses ved at du skyver av og på-knappen et lite ekstra hakk. Den er for øvrig plassert rundt utløserknappen, som etter vår mening gir den raskeste tilgangen til å slå på kameraet når du tar det opp fra sekken.

Flere knapper på grepet

På grepet finnes mer – faktisk ganske mye mer. D80 har to innstillingshjul – ett på forsiden og ett på baksiden, som brukes for å endre ulike verdier; helst i kombinasjon med at en av de andre knappene holdes nede. I tillegg finnes det fire knapper på toppen av grepet – fokuseringspunkter (spot, sentrum, multi), eksponeringskompensasjon (+/- 5), seriefotografi/selvutløser og autofokustype (enkel, kontinuerlig, automatisk). Tommelen på høyre hånd disponerer også en knapp for å låse fokus eller eksponering (defineres i menyen). Tilgjengelig med høyre langfinger er også Fn-knappen, hvis funksjon kan konfigureres i menyen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer