Kontroll over oppløsningen

Oppløsning er et viktig begrep når du skal skanne, ta bilder med et digitalt kamera og når du skal skrive ut. Her er noen tips som forhåpentlig gir deg litt bedre oversikt.

Publisert

Oppløsning er et begrep som ikke er lett å definere helt entydig. Her skal vi se på noen hovedelementer, og hvordan du kontrollerer størrelsen på bildene for utskrift og visning på skjerm.

Oppløsning på digitale kameraer og skannere

Når du tar et digitalt bilde eller bruker en skanner, registreres virkeligheten gjennom et mer eller mindre finmasket rutenett, og antall ruter i nettet er oppløsningen.

"Den digitale filmen" kalles en CCD brikke, og denne har et antall lysfølsomme punkter tilsvarende rutenettet.

Når man snakker om oppløsningen på et digitalt kamera, er det antall bildepunkter i bredden ganger antall bildepunkter i høyden. Hvis kameraet f.eks. har en oppløsning på 1024 x 768, har det altså 1024 piklser i bredden og 768 piksler i høyden. til sammen blir det 1024 x 268 = 786 432 piksler totalt. Hovedregelen er at flere bildepunkter gir større detaljrikdom i bildet, og dermed bedre kvalitet.

Utskriftsmysteriet

Det totale antall piksler i bildet ditt kan skrives ut på størrelse med et frimerke eller på en plakat på størrelse med en låvevegg. Skrives bildet ut på et frimerke, stiller det store krav til skriveren hvis den skal få med alle punktene fordi de da vil ligge svært tett. Hvis du f.eks. kjøper en blekkskriver med 600 dpi i oppløsning, betyr det at den kan skrive ut maksimalt 600x600 (som er 360.000) piksler pr. kvadrattomme, og piksler innimellom dette vil gå tapt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer