Kopibeskyttelse "light" fra Fraunhofer

Visste du at nedlastbar musikk som du snart kan kjøpe fra iTunes, Napster og de andre har innebygd visse restriksjoner? En av dem er at du ikke kan kopiere filene til mer enn tre PCer. Nå sier Fraunhofer at de har funnet en bedre løsning.

Kopibeskyttelse "light" fra Fraunhofer
Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede var blant dem som benyttet seg av gratisperioden hos musikkonline.no i november. Da PCen krasjet i desember, og Windows ble installert på nytt, var plutselig ikke musikken gratis lenger. Jeg hadde ikke tatt backup av lisensfilene som var knyttet til musikken. Skulle jeg lytte til Elektrisk Regn igjen, måtte jeg pent betale 10 kroner pr låt, i følge Windows Media Player. Denne gangen var det heldigvis tilstrekkelig å ta kontakt med musikkonline.no, og få en ny lisens uten vederlag.

Alle potensielle pirater

DRM - eller Digital Rights Management kalles fenomenet. Utgiveren har nemlig lagt inn sperre i WMA-filene som begrenser mine muligheter til blant annet å distribuere filene til andre. Ikke det at jeg hadde tenkt å gjøre det, men i den digitale musikkalder blir alle behandlet som potensielle pirater. I hvert fall foreløpig.

Hva tror du?

Er LWDRM løsningen for kjøp av nedlastbar musikk? (Avsluttet)
Muligens(33%) 103
Kjøp av musikkfiler på nett blir aldri noen suksess uansett(31%) 95
Absolutt(22%) 68
Vet ikke(8%) 24
Jeg sier min mening i diskusjonen nederst i artikkelen...(3%) 10
Nei, maskinvarebasert DRM er langt bedre(3%) 9
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For nå mener tyske Fraunhofer (som står bak MP3-formatet) at de har funnet en enkel og genial løsning på problemet. Navnet er ikke fullt så enkelt; de har kalt løsningen for LWDRM (LightWeight Digital Rights Management).

Signatur

Den går i all enkelhet ut på følgende: Musikken du laster ned blir i utgangspunktet låst til PCen du laster ned til. Men ønsker du å oppheve denne restriksjonen, skal du enkelt kunne konvertere den til MP3 (som ikke har støtte for DRM). MP3-filene gjør du som du vil med, og de skal kunne spilles over alt, men de inneholder en ørliten signatur som identifiserer den som kjøpte musikken. Finner musikken veien til KaZaa eller et annet fildelingsprogram, ja så skal det ikke være noe problem for rettighetshaverne å spore opp distributøren...

Kanskje vi får se iTunes med LWDRM etter hvert?
Kanskje vi får se iTunes med LWDRM etter hvert? Vis mer


Skeptikerne innvender at denne lille signaturen helt sikkert ikke vil være vanskelig å fjerne for en middels kodekyndig cracker, mens tilhengerne nok vil mene at det er bedre å løsne litt på beltet enn å stramme til for mye. Om vi noensinne får se LWDRM-løsninger i virkeligheten, er et helt annet spørsmål.

Kilde:
CDFreaks.com

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer