Kopibeskyttelse på CDer skal hindre MP3-spredning

Musikkbransjen innfører snart mekanismer både i selve CD-formatet og i programvaren for ripping og overføring til bærbare MP3-spillere.

Kopibeskyttelse på CDer skal hindre MP3-spredning
Publisert

SDMI – Secure Digital Music Initiative – er arbeidsgruppen som utreder hvordan opphavs- og kopirettighetene skal ivaretas når musikk distribueres over Internett. De har nettopp kommet med et utspill som skal kontrollere deler av bruksområdet; overføring fra CD til Internett og videre til bærbare spillere.

Ingen total sperre

Planen er å gå skrittvis fram når det gjelder å innføre kopibeskyttelsen. For dagens materiale og spillere er løpet kjørt, det finnes ingen måte å stoppe sirkulasjonen av eksisterende musikk på nettet.

Men denne virksomheten har stadig et svært beskjedent omfang i forhold til hele musikkmarkedet.

Fase 1

I første fase vil det bli lansert løsninger som er godkjent både av musikkindustrien og leverandørene av spillere. Disse vil ikke sette noen begrensninger på materialet som kan håndteres, men fungere som dagens apparater og programmer.

Fase 2

I neste fase vil alle MP3-spillere få ny programvare som er godkjent av musikkbransjen. Nye CDer vil få et såkalt ”vannmerke”, som betyr at det legges inn et mønster som er helt skjult for brukeren. Når denne CDen blir rippet (lest digitalt på en PC) og skal kodes til MP3, og overføres til PCen eller en bærbar spiller, sjekkes vannmerket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.