Kopier iPhone-musikken

Her er noen programmer som lar deg kopiere musikken fra iPhone og iPod Touch

Publisert
Sist oppdatert

Alle som eier en iPhone eller iPod touch har trolig på et eller annet tidspunkt irritert seg over at iTunes er påkrevd for å overføre musikk til dingsen. I det minste dersom du bruker flere datamaskiner.

Det er nemlig en innebygd begrensning i iTunes som gjør seg gjeldende dersom du kobler én og samme iPhone/iPod til flere datamaskiner; du får nemlig ikke synkronisere musikkbiblioteket mot mer enn én av dem.

Fersk test: Ny generasjon iPod Touch
Ganske fersk test: iPhone 3G

Selvopplevd problem

Undertegnede har selv opplevd dette problemet, da jeg nylig kjøpte et MP3-album på CDON.no som jeg lastet ned på kontor-PCen min (nei, jeg kjøper ikke musikk med DRM gjennom iTunes). iTunes nektet å overføre denne musikken til min iPhone, fordi jeg allerede hadde synkronisert den mot hjemme-PCen min.

Kopier iPhone-musikken


Løsningen som iTunes skisserte var alt annet enn brukervennlig. For å overføre albumet måtte jeg først slette all musikken som lå på spilleren fra før. Kjedelig når ingenting av musikken lå på jobb-PCen.

Hadde jeg hatt en iPod Classic eller iPod Nano kunne jeg ha brukt gamle kjenninger som MediaMonkey, WinAmp, MediaJukebox eller et annet program, som ikke har denne ugreie begrensningen. Det hadde samtidig gjort det mulig å overføre musikk begge veier, både til og fra spilleren.

Men når det gjelder iPhone og iPod touch har situasjonen så langt vært en annen. De nevnte iTunes-alternativene har ikke vært kompatible, og man har i praksis vært låst til å bruke iTunes.

Backup?
En annen ting er om musikken du har på din Pod skulle forsvinne fra datamaskinen din. Joda, dersom du har kjøpt musikken på for eksempel iTunes kan du laste den ned på nytt gratis, men det er da ikke alltid at musikken du har på spilleren kommer fra en slik tjeneste.

Og siden det ikke er så fornuftig å ha den eneste kopien av musikken på selve spilleren kan det være greit å kunne ta en sikkerhetskopi av disse filene - og dette er heller ikke noe som normalt sett kan gjøres med iTunes.

Flere løsninger - eller omveier

De to første vi nevner heter Xilisoft iPod Rip og Tansee iPhone Transfer. Førstnevnte har det beste grensesnittet, finnes i versjoner for både Mac og Windows, og kan dessuten brukes til å kopiere musikk begge veier. Tansee iPhone Transfer er kun for Windows og kan bare sende sangene fra en iPhone til datamaskinen.

Xilisoft iPod Rip
Xilisoft iPod Rip Vis mer
Tansee iPhone Transfer
Tansee iPhone Transfer Vis mer

(Fortsetter under bildene)
Ved å kopiere innholdet på spilleren over til PCen, kan du etterpå importere den til iTunes. Deretter kan du synkronisere musikkbiblioteket uten å miste noe som helst. Ikke noen super-elegant metode, men den funker.

Men vi går ikke videre i denne artikkelen før vi har advart sterkt mot å bruke Xilisoft iPod Rip til å overføre musikk fra PCen til spilleren. Ja, det fungerer tilsynelatende fint, men i vårt tilfelle førte bruken både til at spilleren ikke oppdaget noen spor i det hele tatt, og til at den ikke lenger kunne kommunisere mot iTunes. Eneste mulighet i vårt tilfelle var å gjenopprette den til fabrikkinnstillingene. En utrivelig opplevelse på vår Windows-PC - om det samme gjelder for Mac-versjonen vites dog ikke.

Motsatt vei, fra spilleren til harddisken, fungerte begge programmene imidlertid utmerket.

Dessverre er ingen av dem gratisprogrammer. Xilisoft lar deg overføre de første 100 sporene uten begrensninger, og deretter får du kun overført ett og ett spor, med mindre du betaler lisensen. I skrivende stund koster den $24,95, eller rundt 150 kroner, mens Mac-versjonen koster fem daler mer.

Tansee iPhone Copy lar deg kun overføre de første fem sporene uten kostnad, og et dårligere grensesnitt og færre funksjoner gjør at dette programmet havner på B-listen. Det er imidlertid billigere, koster $19,95, eller rundt 120 kroner.

Du finner mer informasjon om programmene og kan laste ned demoversjonene ved å besøke følgende sider:
Tansee iPhone Transfer
Xilisoft iPod Rip

Gratisalternativer

Ja hvorfor bruke penger - det beste i livet skal nemlig visstnok være gratis. Vi begynner med et program for Mac: Senuti, som i likhet med Tansee iPhone Copy kun lar deg overføre sanger fra iPhone (eller iPod) til din datamaskin.

Vi har testet det med iPhone 3G og opplevde ingen problemer.
Senuti finner du her.

Men er Windows din greie skal du sjekke ut SharePod, som også er et mer omfattende program. Her er det fritt frem å kopiere filer den ene eller andre veien, men funksjonaliteten stopper heller ikke der.

Gjennom det oversiktlige grensesnittet kan du søke etter artist eller sanger, du har tilgang til dine spillelister (og kan opprette nye) og du kan ta komplett backup med et par museklikk. SharePod kan også brukes til å spille av musikk fra en iPod direkte.

SharePod
SharePod Vis merDet er dessverre likevel ikke gull - i det minste ikke dersom du har siste generasjon iPod touch eller iPhone 3G - for da mangler du enn så lenge muligheter for å laste opp musikk fra PC-en. Kopiering fra spilleren fungerer dog fint.

Har du dermot en vanlig iPod eller iPhone/touch med yngre firmware enn 2.0 vil du kunne nyte av all funksjonaliteten.

Ny MediaMonkey på vei

Kopier iPhone-musikken


Selv om vi produserer saker nokså raskt her i DinSide Data hender det likevel en sjelden gang at situasjonen forandrer seg fra vi begynner å skrive på den til vi er ferdige. Dette er en av de gangene.

For ikke mange timene siden dukket det faktisk opp en ny utgave av MediaMonkey opp. Riktignok i betaversjon, men med etterlengtet påstått støtte for iPhone 3G/iPod touch/2.1 firmware.

Vi har testet denne versjonen med både iPhone 3G og iPod touch 2G, og kan bekrefte at støtten er der - men ikke perfekt. MediaMonkey lot oss nemlig ikke overføre musikk (som alle de andre programmene vi har testet) fra spiller til datamaskin, men avspilling og overføring TIL spilleren gikk derimot smertefritt.

Last ned siste MediaMonkey her.

Les også: Vi slakter iTunes 8

Som en oppsummering er vi altså ennå på jakt etter det perfekte programmet til å overføre musikk fra og til iPhone/iPod touch. Løsningen - mens vi venter på at enten SharePod eller MediaMonkey skal komme i nye versjoner som gir oss full pakke - kan være å bruke begge programmer.

SharePod for musikk ut, MediaMonkey for musikk inn. Som trøst kan vi i det minste ikke klage på prisen.

Kjenner du til andre programmer som gjør det samme, eller andre metoder å kopiere ut musikken fra iPhone og iPod touch? Bruk debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer