Korrigere fargebalanse

Hvis du bruker et digitalt kamera, risikerer du ofte at bildet som dukker opp på skjermen ikke har de samme fargene som i virkeligheten. Her er noen enkle knep for å rette fargene.

Dette bildet er tatt i Vigelandsparken med det digitale kameraet Olympus C-800 L. I utgangspunktet hadde det et stygt fargestikk som ble fjernet med "Instant fix" i PhotoDeluxe. Foto: Torvald Kvamme
Dette bildet er tatt i Vigelandsparken med det digitale kameraet Olympus C-800 L. I utgangspunktet hadde det et stygt fargestikk som ble fjernet med "Instant fix" i PhotoDeluxe. Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Publisert

Lys har i seg selv ingen farge, men lyset har forskjellige bølgelengder avhengig av opphavet. Dette påvirker lyset som reflekteres fra motivet, og gjør at fargene som treffer det digitale kameraet blir forskjellig. Det er for eksempel stor forskjell på motiver som er belyst med et stearinlys og et motiv som er belyst av en blå himmel. Hvilken type lys vi står overfor kan måles, og beskrives med Kelvin grader. Lav temperatur gir mer gult, høyere temperatur gir et mer blått.

Dette opplever vi ikke som noe problem til daglig fordi hjernen vår automatisk omstiller seg etter skiftende forhold. Et digitalt kamera derimot, registrerer lyset slik det virkelig er, og prøver å kompensere for forskjellene. Dette er ikke alltid like vellykket, og i mange tilfeller må du gjøre jobben selv.

Slik retter du automatisk

De aller fleste bildeprogrammer har en kommando for å rette fargebalanse automatisk. I mange tilfeller fungerer dette fint, i andre tilfeller er det helt mislykket. Men det er alltid lurt å forsøke dette umiddelbart etter at du har åpnet bildet.

I PhotoDeluxe heter kommandoen Instant Fix, og den ligger plassert under skillearket Toruch Up (se figuren).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer