TEST: Apple MacBook Pro 16 med M2 Pro

Koster nesten 50 000

Noe av det råeste du får kjøpt, men prislappen er avskrekkende.

BÆRBART BEIST: 16-tommer MacBook Pro er den ultimate arbeidsmaskinen om du har råd til det. Foto: Kirsti Østvang
BÆRBART BEIST: 16-tommer MacBook Pro er den ultimate arbeidsmaskinen om du har råd til det. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den er trolig den råeste bærbare datamaskinen på markedet. Apple lanserte forleden nye modeller av 14- og 16-tommer MacBook Pro.

Disse er imidlertid ikke mynta på vanlige folk som trenger en pen maskin til litt dokumentbehandling, enkel bilderedigering og Spotify-strømming. Dette er Pro-maskiner med stor P - for proffer som skal drive med avansert videoredigering, musikkproduksjon, 3D-animasjon og liknende krevende arbeid.

Klart, vi vanlige dødelige kan også bruke den, men 14-tommeren har nå en startpris på 27 490 kroner, noe som er 4000 kroner dyrere enn forrige generasjon. 16-tommeren koster fra 33 990 kroner, og har fått en prisøkning på 4500.

Avskrekkende priser for folk flest, i hvert fall dem som ikke kan skrive det av på firmaet.

SETT DET FØR: Apple har droppet det ikoniske kurvede designet i MacBook Pro til fordel for en helt flat overside. Den kan minne litt om Apples PowerBook G4 fra 2001 i designet. Foto: Kirsti Østvang
SETT DET FØR: Apple har droppet det ikoniske kurvede designet i MacBook Pro til fordel for en helt flat overside. Den kan minne litt om Apples PowerBook G4 fra 2001 i designet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Kostbare oppgraderinger

MacBook Pro kan konfigureres med blant annet bedre prosessor samt mer minne og lagringsplass.

Vår testenhet er en 16-tommermodell med 12-kjerners M2 Pro, 32 GB minne (pluss 5000 kroner) og 2 TB lagring (pluss 7500 kroner). Sluttsummen her er på 46 490 kroner, altså nærmere 50 000 kroner.

Maksimerer vi ut konfigurasjonen, vil det koste 84 490 kroner. Au.

M2 Pro og Max

Apple sjokkerte PC-produsentene da de droppet Intel til fordel for sin egenutviklede systembrikke kalt «M1» på tampen av 2020.

En aldri så liten revolusjon, skrev vi i vår test av den første MacBook Air-maskinen med M1. «Ikke det at Apple har utviklet en slik brikke, det er de ikke alene om, men det er det at den er så rask og fungerer så bra, som gjør det hele så imponerende».

Lydløs og dessuten med eksepsjonell batteritid. PC-produsentene var nødt til å skjerpe seg kraftig.

Den ser slank ut, men 16-tommeren er en relativt stor bærbar som veier 1,6 kilo.
Den ser slank ut, men 16-tommeren er en relativt stor bærbar som veier 1,6 kilo. Vis mer

Siden har Apple fortsatt å utvikle M1. Sommeren 2022 lanserte de M2-prosessoren med nye modeller av MacBook Air og 13-tommer MacBook Pro.

Med de nyeste Pro-modellene lanserer Apple M2 Pro og M2 Max, enda kraftigere versjoner av den enkle utgaven som kom i fjor. Apple opererer med opptil 40 prosent raskere ytelse, men det kommer nok an på hva man gjør.

Kort oppsummert oversikt over Apples brikkesett:

  • M1 (2020): 8-kjerners CPU/7-kjerners GPU
  • M1 Pro (2021): 10-kjerners CPU/16-kjerners GPU
  • M1 Max (2021): 10-kjerners CPU/32-kjerners GPU
  • M2 (2022): 8-kjerners CPU/8- og 10-kjerners GPU
  • M2 Pro (2023): 12-kjerners CPU/19-kjerners GPU
  • M2 Max (2023): 12-kjerners CPU/38 kjerners GPU

I Geekbench 2 er M2 Pro omtrent ti prosent raskere enn M2 Pro fra 2021 på enkjerne-ytelse, og drøye 50 prosent på flerkjerne-ytelse. I bruk er den rask på alle måter.

Har du virkelig avanserte grafikkbehov, er det M2 Max du skal velge, da denne kan fås med opptil 38 kjerners grafikkprosessor, mot maks 19 på M2 Pro.

Såframt du ikke er veldig teknisk, sier det kanskje ikke så mye. Dette er en maskin som takler avspilling og redigering av flere strømmer med 8K-video uten at strømadapteren er kobla til. Dette er altså oppgaver som tradisjonelt har egna seg best på en stasjonær datamaskin, men som nå er blitt mulig på en bærbar. Det er ganske utrolig.

«BUSSLOMME»: Apple har strekt skjermoverflaten ut så mye som mulig, men har lagt webkameraet på 1080p i en busslomme à la iPhone øverst i midten. Det er delte meninger om dette. Foto: Kirsti Østvang
«BUSSLOMME»: Apple har strekt skjermoverflaten ut så mye som mulig, men har lagt webkameraet på 1080p i en busslomme à la iPhone øverst i midten. Det er delte meninger om dette. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Holder nesten et døgn

Apropos strøm. Ved å kjøre eget løp med full styring over både programvare og maskinvare, er batteritid et annet punkt hvor Mac-er med egen Apple-brikke skiller seg ut.

Da M1 ble lansert, klarte selskapet å doble batteritida i forhold til tidligere generasjoner Mac-er.

Apple hevder inntil 15 timer batteritid med surfing på den nye 16-tommeren, noe som stemmer godt med vår erfaring. Mer imponerende er kanskje tallet på filmavspilling som er på 22 timer. Altså kan du se film i nesten et døgn før den må lades.

Batteritida på den mindre 14-tommeren er 12 timer med surfing og 18 timer med filmavspilling.

Apple har ikke lenger port-vegring, så nye MacBook Pro er utstyrt med både HDMI-port, tre USB-C-porter, en SD-kortleser og lydinngang. Foto: Kirsti Østvang
Apple har ikke lenger port-vegring, så nye MacBook Pro er utstyrt med både HDMI-port, tre USB-C-porter, en SD-kortleser og lydinngang. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Bedre brukeropplevelse

I jakten på minimalisme gjorde Apple for noen år tilbake mange omdiskuterte valg spesielt til MacBook Pro-serien.

De kutta kraftig ned på porter, fjerna den innebygde SD-kortleseren og den høyt elskede MagSafe-ladekontakten. De bytta ut det velfungerende tastaturet med saksemekanisme med det skandaløse sommerfugl-tastaturet, som endte i gruppesøksmål og det hele. Så må vi ikke glemme deres alternativ til berøringsskjerm, Touch Bar-berøringsstripa, som er mer eller mindre en flopp.

Til venstre på bildet er 13-tommer MacBook Pro med Touch Bar-berøringsstripe over tastaturet. Til høyre er 16-tommer MacBook med funksjonstaster i stedet. Vi liker dette mye bedre! At tastaturet også er helt svart synes vi også er et stort pluss. Foto: Kirsti Østvang
Til venstre på bildet er 13-tommer MacBook Pro med Touch Bar-berøringsstripe over tastaturet. Til høyre er 16-tommer MacBook med funksjonstaster i stedet. Vi liker dette mye bedre! At tastaturet også er helt svart synes vi også er et stort pluss. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I 2021 gikk Apple tilbake på alle disse endringene, til stor glede for trofaste fans. Relativt uvanlig, da selskapet historisk ikke har vært kjent for å lytte til brukerne. Men svært kjærkomment. Kjøper man en datamaskin til såpass mye penger, skulle det bare mangle at du hadde mulighet til å koble til en del utstyr uten å måtte drasse rundt med ørten adaptere eller at tastaturet var ordentlig godt å skrive på.

Jeg må innrømme at gjeninnføringen av MagSafe-laderen kanskje er min favoritt. Så mye bedre det er å plugge i en magnetisk ladekabel. Hvis noen skulle snuble i den, kobles den bare fra - i stedet for at hele maskinen deiser i bakken.

MAGNETISK: Ladekabelen kan enkelt plugges i og dras ut, da den er utstyrt med magneter. Foto: Kirsti Østvang
MAGNETISK: Ladekabelen kan enkelt plugges i og dras ut, da den er utstyrt med magneter. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Apples bærbare er blant de aller lekreste du får kjøpt. Bare her har selskapet vunnet mange kunder, selv om du med det pene designet får maskiner med solid byggekvalitet, topp ytelse og kanskje den beste styreflaten på markedet. Det eneste som burde vært på plass nå er berøringsskjerm, men det må vi visst vente til 2025 på.

16-tommer MacBook Pro er et beist av en maskin. Foruten den nye M2 Pro- og Max-brikka, er det likevel ikke enormt mye nytt. De kommer også med noen mindre oppgraderinger i form av støtte for Wi-Fi 6E og en oppgradert HDMI-port, som gjør det mulig å koble til 8K-skjermer med inntil 60 Hz - eller 4K-skjermer med 240 Hz.

Med en såpass høy startpris må man begynne å spørre om Apple er i ferd med å prise seg ut av markedet. Akkurat disse dyrere 14- og 16-tommersmodellene møter riktignok et behov blant en brukergruppe hvor pris kanskje ikke spiller så stor rolle, så sånn sett er prisen nærmest bare symbolsk.

For resten av oss er det muligens den minste 13-tommermodellen som vil være mest aktuell om man først skal ha en MacBook Pro, selv om også her er startprisen på 16 990 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer